Okončana vježba EU PROMETHEUS 2014

 

Na području oko grčkog glavnog grada Atene danas je bio posljednji dan međunarodne vježbe civilne zaštite „EU PROMETHEUS 2014“, na kojoj su sudjelovale i hrvatske snage iz sastava DUZS-a te Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a. To je prvi puta ikad da 2 hrvatska zrakoplova CL-415 sudjeluju na nekoj međunarodnoj vježbi u inozemstvu. Puno ime projekta/vježbe koja se održava od 1. do 4. lipnja je „EU PROMETHEUS 2014: Hitan odgovor na šumski požar u sučelju otvorenog prostora – urbane sredine“, a scenarijem su zamišljeni veliki požari u Grčkoj, koji ugrožavaju industrijska i naseljena područja. Budući su nacionalni kapaciteti Grčke nedovoljni za suzbijanje katastrofe, ona putem Mehanizma za civilnu zaštitu EU zatraži pomoć.

———————–

———————–

Kako smo već ranije pisali, u vježbi, osim Grčke, sudjeluju još i timovi iz Italije, sa Cipra i iz Hrvatske, koji na terenu uvježbavaju traganje i spašavanje, te baratanje protupožarnom opremom, kao i borbu protiv vatrene stihije na tlu te iz zraka. Za tehničku podršku vježbi zadužena je njemačka Savezna agencija za tehničku pomoć (Bundesanstalt Technisches Hilfswerk – THW), dok će se litavska Direkcija civilne zaštite uključiti kroz znanstveno-savjetodavnu ulogu.

DUZS-ov tim za Grčku

DUZS-ov tim za Grčku

Republika Hrvatska u vježbi PROMETHEUS 2014 sudjeluje s ukupno dva modula: (1) zemaljski modul za gašenje požara raslinja – 16 pripadnika DUZS (iz sastava Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi i Sektora za vatrogastvo) s 4 vozila (zapovjedno vozilo, 2 kombi vozila, vozilo za gašenje šumskih požara, oprema za gašenje požara raslinja) i (2) zrakoplovni vatrogasni modul – 2 zrakoplova Canadair, 16 članova posade (piloti i tehničko osoblje – ukupno 4 posade sa po 4 člana) iz sastava Ministarstva obrane. Osim njih, u vježbi su sudjelovala još tri djelatnika DUZS-a u svojstvu promatrača vježbe, ocjenjivača i časnika za međunarodnu komunikaciju. Uz to što se kroz vježbu testira i process donošenja odluka za traženje međunarodne pomoći, jedan od ciljeva vježbe je i testiranje zrakoplovnih te zemaljskih snaga Republike Hrvatske za odlazak i djelovanje u drugoj državi, kao i testiranje procedura angažiranja zrakoplovnih te zemaljskih snaga Republike Hrvatske. Ovo je ujedno i prva vježba vođena u skladu s novim EU zakonodavstvom o civilnoj zaštiti, koje je stupilo na snagu 1. siječnja ove godine.

U ponedjeljak, 2. lipnja, posade Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO izvele su svoje prve letove, tijekom kojih je simulirano ispuštanje vode na požarišta. Čelnik tima zrakoplovnog vatrogasnog modula, satnik Tomislav Vacenovski, istaknuo je kako su letjeli u formaciji s tri kanadera, na način da su grčki kanaderi predvodili po dva hrvatska i dva talijanska.

„Imali smo prijepodnevne i popodnevne misije, sve  smo uspješno proveli, a od ukupno sedam ispuštanja vode na različitim lokacijama, zadnja četiri su službeno vrednovana i ocjenjivana“,

rekao je satnik Vacenovski, a prenio MORH.

———————–

Talijanske i hrvatske posade Canadaira pred početak vježbe (početak snimke na 03:25):

———————–

Ukupna financijska sredstva RH u ovom projektu iznose 256.484 eura – od toga će Europska komisija platiti 218.011 eura za troškove prijevoza, smještaja te prehrane, za troškove rada osoba koje rade na projektu, kao i za troškove dva zrakoplova CL-415 (osoblje, gorivo, održavanje i drugo). Republika Hrvatska platit će iz svog proračuna ostatak od 38.473 eura, i to za plaće osoba koje rade na projektu (odlazak zemaljskih snaga i troškovi pripreme vježbe, odlasci na sastanke u Grčku, TTX vježbe, i drugo).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.