Prvi HRVCON u Poljskoj preuzeo dužnost

 

Jutros je na vojnom poligonu Bemowo Piskie na sjeveru Poljske održana svečana primopredaja dužnosti novoj rotaciji vojnika u tamošnjoj borbenoj skupini u sklopu ojačanja prednje prisutnosti NATO-saveza na istoku Europe. To je borbena skupina pod američkim zapovjedništvom (eFPBG-USA), čija 3. rotacija vojnika upravo započinje novu 6-mjesečnu misiju u Poljskoj. Osim SAD i Poljske, u skupini se nalaze još i Rumunjska i Velika Britanija, te po prvi puta i Hrvatska. Početak hrvatskog angažmana posebno je pozdravila Poljska kao zemlja-domaćin, na čiji poziv je Hrvatska i ušla u ovu borbenu skupinu, kao i Vrhovno zapovjedništvo savezničkih snaga u Europi (SHAPE). Dolazak hrvatskih Oružanih snaga nije prošao nezamijećeno ni kod drugih institucija, pa je tako na društvenim mrežama dobrodošlicu Hrvatskoj u poljsku borbenu skupinu zaželio i NATO-savez, te američka misija pri NATO-u.

Na jutrošnjoj svečanosti primopredaje dužnosti ispred poljskog Ministarstva obrane pripadnike odlazeće 2. rotacije i dolazeće 3. rotacije eFPBG pozdravio je državni tajnik Tomasz Szatkowski. „Prošli ste kroz niz važnih vježbi, razvili interoperabilnost i uvelike pridonijeli podizanju razine odvraćanja, a time i stupnja naše sigurnosti. Pomogli ste nam da budemo vjerodostojniji i bolji saveznik,“, poručio je Szatkowski savezničkim vojnicima na odlasku.

Pripadnici OS RH iz sastava 1. hrvatskog kontingenta koji sudjeluje u NATO misiji ojačanja prednje prisutnosti (eFP) u Poljskoj svečano su ispraćeni u bjelovarskoj vojarni „Bilogora“ u četvrtak, 12. listopada, da bi se dan kasnije, u petak 13. listopada, zaputili prema Poljskoj. I vojnici drugih zemalja-sudionica ove borbene skupine (eFPBG-USA) također su se tih dana pojačano kretali prema sjeveru Poljske i poligonu Bemowo Piskie, dok su se od tamo počeli izvlačiti pripadnici 2. rotacije. U ponedjeljak, 16. listopada, dio američkog kontingenta je pri odlasku iz Bemowo Piskie zastao u mjestu Elblągu, i na tamošnjem trgu priredio mali prigodni TT-zbor. U srijedu, 18. listopada, bazu Bemowo Piskie posjetili su nacionalni vojni predstavnici u Vrhovnom zapovjedništvu savezničkih snaga u Europi (SHAPE – Supreme Headquarters Allied Powers Europe), te su zajedno s domaćinima – visokim časnicima poljskih Oružanih snaga, izvršili inspekciju 3. rotacije eFPBG koja je danas preuzela dužnost. Osim pripadnika oružanih snaga SAD, Velike Britanije, Rumunjske i Hrvatske, u bazi Bemowo Piskie nalaze se i pripadnici poljske 15. mehanizirane brigade iz Giżycke, koji će zajedno sa savezničkim snagama održavati obuku i vježbe tijekom narednih 6 mjeseci.

Od travnja 2017. poljska borbena skupina stacionirana je u bazi Bemowo Piskie. Osim vojnika, tamo se nalazi i razna vojna oprema, pa su tako Amerikanci ondje stacionirali vozila Stryker i Humvee, Britanci – oklopna vozila Jackal (ili MWMIK – Mobility Weapon-Mounted Installation Kit), i Rumunji – protuzračne sustave Oerlikon. Hrvatska je u Poljsku poslala jednu bitnicu višecijevnih lansera raketa, i ukupno 78 pripadnika OS RH. Zapovjednik 1. HRVCON-a je bojnik Ivan Užarević.

 

Photo: Ministerstwo Obrony Narodowej (szer. Adrian Jórski, kpr. Bartosz Grądkowski), 15 Giżycka Brygada Zmechanizowana (mł. chor. Piotr Kamiński, kpr. Bartosz Grądkowski), Twitter/NATO, Twitter/US mission NATO

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.