Nova rotacija u Poljskoj

 

Jučer, u nedjelju, 7. lipnja, na vojnom poligonu Bemowo Piskie održana je svečana primopredaja dužnosti između 5. i 6. hrvatskog kontingenta koji djeluju u NATO zadaći ojačane Prednje prisutnosti u Poljskoj (enhanced Forward Presence – eFP). Bojnik Marijan Žukina, zapovjednik 5. HRVCON-a, predao je hrvatsku zastavu satniku Antoniu Burazeru, zapovjedniku 6. HRVCON-a, čime je službeno započela 6. rotacija hrvatske sastavnice Borbene grupe Poljska (Battle Group Poland – BGP). Nakon čestitke pripadnicima 5. kontingenta na dobro izvršenoj zadaći, zapovjednik 6. HRVCON-a, satnik Antonio Burazer rekao je: „Znamo zašto smo došli, izvršiti povjerenu zadaću u međunarodnom okruženju te stjecati nova iskustva s kolegama iz vojski SAD-a, Rumunjske, Ujedinjenog Kraljevstva i domaćina Poljske“.

Šesti HRVCON u Poljskoj broji ukupno 80 pripadnika OS RH, od čega je 6 žena. Glavninu kontingenta čine pripadnici Topničko-raketne bojne Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a s bitnicom SVLR „VULKAN“, te njima pridruženo stožerno osoblje, tim vojne policije, tim zadužen za KIS, te nacionalni element potpore s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima. Oni bi u Poljskoj trebali biti do kraja godine, odnosno punih 6 mjeseci.

Ispraćaj 6. HRVCON-a održan je 1. lipnja u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji. Zapovjednik HKoV-a, general bojnik Boris Šerić posebno se tada pripadnicima 6. HRVCON-a zahvalio na predanom trudu i radu tijekom vrlo zahtjevne preduputne obuke, naglasivši kako je – prema izvješćima ocjenjivačkog tima – ovo jedan od do sada najbolje ocijenjenih kontingenata. Zapovjednik 6. HRVCON-a, satnik Antonio Burazer, istaknuo je kako su svi pripadnici kontingenta postigli visoku razinu obučenosti, te su stvorili dobar tim osposobljen za sve zadaće i izazove koje ih očekuju u području aktivnosti. „Pozivam vas da i dalje u duhu zajedništva, međusobnog uvažavanja, povjerenja i profesionalizma nastavimo s daljnjom izgradnjom ugleda hrvatskog vojnika u međunarodnom okruženju“, rekao je satnik Burazer.

Prije odlaska u Poljsku, pripadnici 6. HRVCON-a proveli su dva tjedna u karanteni, što je postala uobičajena epidemiološka mjera u borbi protiv koronavirusa. Nakon toga su testirani na COVID-19. Rezultati testa su bili negativni, što je bila zadnja potvrda spremnosti pripadnika za upućivanje u NATO eFP u Republiku Poljsku.

Hrvatska je aktivna u NATO eFP u Poljskoj od jeseni 2017. godine, kada je 1. HRVCON pod zapovijedanjem bojnika Ivana Užarevića u listopadu te godine preuzeo dužnost na vojnom poligonu Bemowo Piskie. Već pune 3 godine hrvatski vojnici rade i obučavaju se rame uz rame s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima, a do sada su najzapaženije i najatraktivnije bile zadaće koje uključuju bojno gađanje sa SVLR „VULKAN“.

 

*Photo: ČOJI 6. HRVCON eFP BG-POL i U.S.Army/Spc Justin Stafford

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.