HRM četvrti put brodom u “Sea Guardian”

 

Baš kako je na svojoj 21. sjednici, održanoj 19. studenog 2020. godine, to i načelno najavila Vlada Republike Hrvatske, danas je u Lori svečano ispraćen 4. hrvatski kontingent (HRVCON) koji odlazi u operaciju „Sea Guardian“ na Mediteranu. Iako su ovakvi prizori inače bili rezervirani za ljetne mjesece, na svečanosti održanoj kod sidrišta vojarne „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu pripadnike Hrvatske ratne mornarice pozdravili su, među ostalima, i admiral Robert Hranj, general-bojnik Boris Zdilar (savjetnik načelnika GS za zdravstvo), te brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik ZOS-a GS Oružanih snaga.

Raketna topovnjača RTOP-42 „Dubrovnik“ te njenih trideset i dvoje članova posade sačinjavaju ukupno četvrti hrvatski kontingent koji će sudjelovati u NATO vođenoj operaciji „Sea Guardian“ od 12. do 29. ožujka 2021. godine. Zapovjednik 4. HRVCON-a je kapetan korvete Nikola Kuvačić, dok je zapovjednik raketne topovnjače RTOP-42 „Dubrovnik“ poručnik bojnog broda Ivan Bosančić. Ovaj hrvatski kontingent – sastavljen od 30 pripadnika HRM-a, jednog pripadnika Obavještajne pukovnije, te jednog pripadnika Zapovjedništva za potporu – pridružit će se snagama NATO-a u dijelu operacije „FOCUS OPERATION-2“ (FOCOPS-2). Zapovjedni brod za FOCOPS-2 biti će grčka fregata Salamis (F-455), inače četvrto MEKO 200 plovilo grčke klase Hydra, a u sastavu će – osim RTOP-42 – sudjelovati i zrakoplovi te podmornice iz Grčke, Italije i Turske, dok će u pripravnosti imati i postrojbe specijalne namjene iz Turske i Španjolske. Njihov će zajednički posao pretežito biti usmjeren na prostor središnjeg Mediterana, gdje će se raditi na suzbijanju terorizma i svekolikih ilegalnih aktivnosti, te osiguranju zajedničke sigurnosti kroz stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike. Spomenuti FOCOPS-2 segment operacije „Sea Guardian“ trebao bi tijekom djelovanja obuhvatiti i posjetu luci Tunis, a sve to uz maksimalno pridržavanje epidemioloških mjera koje zahtijeva pandemija bolesti Covid-19. Čitava će ta aktivnost umjesto dosada uobičajenih oko tri tjedna, sada formalno potrajati 15 dana.

Za sam brod RTOP-42 ovo je ukupno treći angažman u operaciji „Sea Guardian“. Dok je u rujnu 2018. Hrvatska u „Sea Guardian“ poslala brod RTOP-41 „Vukovar“, njegov parnjak RTOP-42 „Dubrovnik“ je po prvi put na takvome poslu sudjelovao od 30. kolovoza do 17. rujna 2019. godine, i onda opet od 3. do 21. rujna 2020. godine – kada je obnašao i dužnost zapovjednog broda u svom segmentu misije.

U svom današnjem prigodnom obraćanju admiral Hranj je pripadnicima 4. HRVCON-a poručio da su pred njima brojni izazovi, te da će se od svakoga očekivati dobre pomorske vještine, taktička znanja i promišljeno djelovanje, napomenuvši: „Uvjeren sam da će i za vama doći dobre ocjene, međutim, razmišljajte o tome da treba čuvati brod, sustave, i najvažnije – čuvajte jedni druge, jer vaša sigurnost je najvažnija“. Kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, pohvalio je pripadnike kontingenta koji su se za misiju uspjeli pripremiti unatoč specifičnim okolnostima zbog aktualne pandemije, a okupljenima se zaključno obratio i zapovjednik 4. HRVCON-a, kapetan korvete Nikola Kuvačić istaknuvši: “Vjerujem da će i ovaj kontingent doprinijeti povećanju kolektivne sigurnosti, unapređenju slobode plovidbe te dodatnom unapređenju odnosa sa NATO partnerima. Stoga od svih pripadnika tražim predanost, profesionalnost i požrtvovnost, kako bi zadaću riješili na najbolji način i sigurno se vratili u domovinu“.

 

Foto: HRM/ D. Mišić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.