Hrvatska delegacija razgledavala grčke F-16?

 

Jučer je nekoliko grčkih portala objavilo nama vrlo zanimljivu vijest o posjetu hrvatske delegacije Grčkom ratnom zrakoplovstvu, i o vezanom razgledavanju grčkih borbenih aviona F-16 Blok 30. Svi spomenuti portali ovu su vijest crpili i prenosili očito iz samo jednog anonimnog izvora, a naslovi se svode na jedno – „Hrvati su došli pogledati avione F-16 Blok 30, vidjeli ih u akciji“.

Pozivajući se na vjerodostojne lokalne izvore, portali navode kako je nedavno hrvatska delegacija posjetila zrakoplovnu bazu Nea Anchialos (Νέας Αγχιάλου) u kojoj je smješteno 111. borbeno krilo Grčkog ratnog zrakoplovstva, kako bi razgledali tamo stacionirane borbene avione F-16 Blok 30. No ti lovci nisu bili spremni za inspekciju na „static displayu“, navode grčki mediji, i to iz jednostavnog razloga – jer su baš i toga dana bili u pripremama za zaštitu grčkog zračnog prostora. Dojmovi posjetitelja su navodno bili izuzetno pozitivni, jer su „shvatili da u redovima Grčkog ratnog zrakoplovstva ne postoji luksuz zvan ‘neiskorišteni avion’“. Portal Defence Point navodi da je uz hrvatske članove u delegaciji bilo još nekoliko posjetitelja, i to moguće ili vojnih dužnosnika veleposlanstava SAD-a u Grčkoj i Hrvatskoj, ili predstavnika tvrtke „Lockheed Martin“, proizvođača F-16. Nakon Grčke, hrvatska se delegacija navodno zaputila prema Izraelu, a grčki mediji podsjećaju na neuspjeli hrvatski pokušaj kupovine izraelskih aviona F-16 Barak. „Prisutnost Amerikanaca u ovoj delegaciji znači da su SAD vjerojatno poslale jasnu poruku Hrvatskoj o ‘prihvatljivim metodama’ promoviranja i sklapanja ovakve vrste sporazuma“, piše Defence Point.

Grčki mediji podsjećaju da je ta zemlja voljna prodati dio flote F-16 Blok 30, kako bi taj novac uložili u nadogradnju većeg broja borbenih aviona F-16, vjerojatno Blok 50, na verziju F-16V (Viper). Drugi dio flote F-16 Blok 30 bio bi zadržan u Grčkom ratnom zrakoplovstvu za potrebe obuke. Grčka je svojih 40 komada F-16C/D Block 30 kupila kroz program „Peace Xenia I“ putem sustava Foreign Military Sales (FMS), između studenog 1988. godine i listopada 1989. godine. Tijekom protekla 3 desetljeća, oni su modificirani kako bi mogli nositi rakete AIM-120 AMRAAM, ali su uglavnom ostali u istom tehničkom stanju i s istim operativnim sposobnostima kao u trenutku kada se ulazili u službu Grčkog ratnog zrakoplovstva, te nisu doživjeli ikakve veće nadogradnje i modernizacije kakva su pojedina druga ratna zrakoplovstva činila sa svojim modelima aviona F-16 Blok 30/32. Od nabavljenih 40, do danas su preživjela 32 aviona F-16 (28 jednosjeda i 4 dvosjeda) u sastavu 330. Eskadrile 111. borbenog krila. Oni su navodno u vrlo dobrom stanju i sa potrošenom samo polovicom svog operativnog života od ukupno 8.000 letnih sati.

Već se ranije moglo čuti da su američki predstavnici nudili Hrvatskoj mogućnost da od Grčke otkupe potrebnih 12 borbenih aviona F-16, moderniziraju ih u tvornici „Lockheed Martin“, nakon čega bi ih Hrvatska kupila direktno od proizvođača, a ne od neke zemlje-korisnice.

Grčka je već nudila svoje F-16 na prvom, neslavno propalom hrvatskom natječaju za kupovinu aviona. Prema riječima brigadira Davora Tretinjaka, voditelja Stručnog povjerenstva za nabavu VBA, grčka ponuda je bila nepotpuna, ali je unatoč tome Povjerenstvo nije izbacilo, nego je nije u potpunosti ocijenilo. Prije dvije godine, Grčka je umjesto 10+2 aviona nudila 11+1, i bez simulatora letenja. U tzv. „domeni sposobnosti“, koja je obuhvaćala 3 područja (operativnu i tehničku potporu, učinkovitost provedbe zadaća, te uporabljivost), grčka je ponuda ocijenjena vidljivo najslabije. Iako je ona bila najjeftinija, u cijenu nije bio uključen „total package“, već isključivo letjelice, čime grčka ponuda nije ušla ni u kakvu ozbiljnu konkurenciju.

U ponovljenom natječaju Hrvatska je ponovno u Grčku poslala zahtjev za informacijama, te nakon toga zahtjev za ponudom, čiji rok upravo teče. Kako se već moglo čuti i od Međuresornog povjerenstva i od ministra obrane, rok za dostavu ponuda je 7. svibnja, kada će se i vidjeti je li Grčka ovoga puta mogla i/ili htjela ozbiljnije sastaviti svoju ponudu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.