Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava – važno ili ne?

 

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, 92. po redu, napokon se na dnevnome redu našlo i “Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske za 2012. godinu, s Izvješćem o stanju obrambenih priprema u Republici Hrvatskoj za 2012. godinu“.

Je li to bitno?

Dok ovaj portal smatra da se radi o jednom neprocjenjivo važnome dokumentu – čija iscrpnost i promptnost značajno doprinose ukupnoj sposobnosti šire javnosti u Hrvatskoj da spozna u što to zapravo odlaze novci poreznih obveznika namijenjeni obrani – 2013. godina do danas je svjedočila rekordnom kašnjenju puštanja ovoga dokumenta u proceduru. Od ministra obrane Ante Kotromanovića još se 27. svibnja o tome moglo čuti tek:

… Napravili smo novi Zakon o obrani, novi Zakon o službi. Napravili smo Strateški pregled obrane… Godišnje izvješće kasni. Pa, mislim … to je, to je… to je Godišnje izvješće za prošlu godinu uopće ne kasni… Eno ga, nalazi se u Vladi, i Vlada će ga poslati, kada stigne – u Sabor. I, to su takve stvari – nebitne. Potpuno nebitne! … Govoriti da mi neznamo što hoćemo, zato što Godišnje izvješće kasni, mislim, to je potpuno smiješno, za jednog ozbiljnog vojnog analitičara“.

———————————————————————————-

27.5.2013 - Kotromanović na Hrvatskom radiju - Godišnje izvješće za 2013      
———————————————————————————-

Samo dva dana kasnije ton je postao malo drugačiji – kada je Vlada RH danas konačno krenula ispuniti tu svoju zakašnjelu obvezu. Pri obrazlaganju spomenutoga Izvješća, datumiranog na jučer, 28. svibnja, i sam je ministar Kotromanović istakao:

“Znači, ovo je Godišnje izvješće Hrvatskome saboru, ali i hrvatskoj javnosti, koje prikazuje kako obrambeni sustav funkcionira, koje sposobnosti razvija, kako ispunjava obrambenu i društvenu ulogu i raspolaže sredstvima koja su mu povjerena. U Izvješću je prikazano stanje i spremnost obrambenog sustava u 2012. godini, te ključni smjerovi razvoja u predstojećem razdoblju“.

———————————————————————————-

29.5.2013 - Kotromanović pred Vladom - Godišnje izvješće za 2013      
———————————————————————————-

Uz takvo obrazloženje značaja dokumenta koji je tek danas otposlan u Sabor, teško bi bilo ne osvrnuti se na još jedan detalj. Naime, u radijskoj emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, koju smo i na ovome portalu popratili prije dva dana, moglo se čuti dvojbu ministra obrane o tome koliko se stanje u OS RH i Ministarstvu obrane uopće i može pratiti “izvana”, iz civilstva, s perspektive van plaćene državne pozicije u obrambenome sustavu. I zaista, treba reći da uz godišnja izvješća koja kasne, uz važeće strateške dokumente koji izgledaju tek kao svojevrsne “priče iz davnine” (i takve nove dokumente kojih još nema, bez obzira na godine ustrajnih najava), te uz redovito praćenje informativnih aktivnosti MORH-a (koje su oskudne, rijetke i pretežito protokolarne) – ozbiljan uvid u stanje i aktivnosti OS RH te obrambenoga sustava u cjelini stvarno postupno postaje nemoguć. Ili barem, i uz najbolju volju promatrača, ne ostaje baš moguć na dublji i ozbiljniji način zasnovan na dokumentima, umjesto tek na glasinama i neželjenim curenjima podataka iz dubina obrambenoga sustava.

Upravo takvo praćenje obrambenih tema – zasnovano na službenim dokumentima, javnim činjenicama i analizi tih javnih podataka – predstavlja pristup koji nastojimo njegovati na stranicama ovoga portala. I upravo je to razlog zašto se na portalu Obris.org i ove godine, kao i krajem prošloga proljeća, postavilo pitanje izostanka Godišnjeg izvješća – trendu potkrijepljenom konkretnim podacima o sve kasnijem i kasnijem izvještavanju javnosti o stanju obrane tijekom godina. No taj je konkretan prigovor danas riješen.

Obrana u 2012. godini

Nema, međutim, dvojbi da tijekom 2012. stvari u obrani uopće nisu bile sjajne. Na to se osvrnuo i ministar obrane, zaključujući o podnesenome dokumentu kratko:

Želimo ukazati na realne poteškoće sa kojima se obrambeni sustav suočava! To je za nas bila godina konsolidacije, stabilizacije… godina znatnih ušteda. Godina kada smo uredili, recimo, nabavu. Pa smo, kao primjer, po prvi put nakon 2007. godine napokon napravili, recimo… tender, i natječaj proveli… po cijeni istoj, kao i 2007., za linijski ili vojni prijevoz – gdje smo trošili desetine milijuna kuna. Napravili smo znatne uštede, kako sam rekao. Mogu nekoliko primjera isto reći – recimo, da smo… sitnih stvari ću govoriti, neću o krupnima… ugasili nekoliko stotina telefona, gdje smo plaćali pretplatu po 80 kuna, a nismo ih uopće koristili. Štedili smo na struju, na vodi, na beneficiranome stažu… desetak milijuna eura ili sedamdesetak milijuna kuna…“.

Sve ovo nije posebno iznenađenje pozornijim promatračima, budući se dobar dio ovih napora tijekom protekle godine odražavao i na stranicama portala Obris.org. Pa ipak, detaljna nam analiza Godišnjeg izvješća za 2012. godinu tek predstoji tijekom idućih dana.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.