Nacrt novog SPO pred Vladom

 

Nakon više od osam godina, na današnjoj sjednici Vlade RH  svjetlo dana ugledat će nacrt novog Strateškog pregleda obrane. Ovaj dokument, jedan od ključnih za obrambeno planiranje i vođenje reformskih zahvata u sektoru obrane, naći će se na dnevnome redu 105. sjednice hrvatske Vlade kao 3. točka po redu. Drugi je to Strateški pregled obrane koji se donosi u Republici Hrvatskoj uopće, a njegovo usvajanje na sjednici Vlade RH bit će ujedno i sve što je potrebno – budući se tu ne radi o dokumentu koji bi nakon Vladinog amena bio slan na ikakvo saborsko raspravljanje. Ta činjenica još jednom naglašava značaj ovoga dokumenta kao operativnog akta – akta koji daje sliku stanja u obrani i služi kao osnova budućih promjena, a ne tek kao neki uobičajeni zakon, strategija ili izvještaj.

Prvi SPO

Međuresorna rasprava u MORH-u, 14. svibnja 2005. godine

Izradu prvog Strateškog pregleda obrane iniciralo je Ministarstvo obrane RH u jesen 2003. godine, s ciljem usmjeravanja nastavka tada započinjućih reformi OS RH i cjelokupnog obrambenog sustava. Proces njegove izrade bio je uvelike zatvoren javnosti, navodno međuresoran, i prilično usmjeren i na prilagođavanje obrane tada još daleko predstojećem članstvu Hrvatske u NATO savezu. Njegova je izrada obavljena u sklopu trećeg Godišnjeg nacionalnog programa 2004/2005, Akcijskog plana za članstvo Hrvatske u NATO Savezu (MAP), da bi se onda na tom temelju, a godinu dana kasnije, donijelo i prvi Dugoročni plan razvoja OS RH.

U postupku donošenja Strateškog pregleda obrane u javnosti se 2005. godine moglo čuti za dva odvojena događaja – oba održana u izuzetno kasnoj i naprednoj fazi dovršenja dokumenta koji se tada još nazivalo imenom drugačijim od kasnijeg službenog. Prvo se javnost izvijestilo da je o dokumentu “Strategijski pregled obrane” 14. travnja 2005. godine održana međuresorna rasprava u prostorijama MORH-a. Ona je opisana kao završni produkt procesa strategijskog pregleda obrane (SPO), kojeg je odradilo Povjerenstvo MORH-a za SPO, uz napomenu da je tu riječ o raspravi predviđenoj planom donošenja ovoga dokumenta i dijelom završne faze provedbe procesa koja će rezultirati objavljivanjem ovog dokumenta. O listi prisutnih na ovome događanju moglo se čuti tek:

Stručna rasprava u Rakitju, 20. svibnja 2005. godine

Na samoj raspravi sudjelovali su predstavnici ključnih državnih institucija: Hrvatskog sabora (dr. Krešimir Ćosić, član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost), Ureda Predsjednika RH (prof.dr. Vlatko Cvrtila, savjetnik Predsjednika RH za nacionalnu sigurnost i oružane snage), Ureda predsjednika Vlade RH (g. Ivan Sabolić), MVP (g. Pjer Šimunović, nacionalni koordinator za NATO), te drugih ministarstava i agencija. Ispred MORH-a na raspravi su sudjelovali ministar obrane, državni tajnik, načelnik GS OS RH, zamjenik načenika GS OS RH, pomoćnici ministra za obrambenu politiku i za ljudske resurse, zapovjednici grana OS RH, te drugi djelatnici MORH-a i OS RH koji su bili uključeni u strategijski pregled obrane“.

Uz protokolarne izjave o tome da je tadašnja rasprava bila “živa i protekla je u izrazito pozitivnom tonu“, u službenom se priopćenju napominjalo da će “korisne primjedbe dobivene na ovoj raspravi pomoći podizanju kvalitete samog dokumenta do provedbe stručne i javne rasprave koja prethodi samom objavljivanju dokumenta” – objavljivanju koje se planiralo za konac svibnja.

Drugi javni spomen postupka donošenja ovoga dokumenta bio je tek koji dan kasnije, 20. svibnja 2005. godine – kada je u Rakitju, u prostorima tamošnje vojarne Vitez Damir Martić i centra RACVIAC, provedena javna stručna rasprava o prijedlogu dokumenta tada još poznatog kao “Strategijski pregled obrane”.

Tu su se okupili predstavnici znanstvene i stručne zajednice, predstavnici nevladinih organizacija, političkih stranaka, te medija (uključujući i autora ovoga teksta). MORH-a i OS RH predstavljali su najviši dužnosnici – ministar, državni tajnik, pomoćnici ministra, zapovjednici grana OSRH, te načelnici uprava GS OS RH, a tadašnja se diskusija, uz načelno pozdravljanje donošenja ovakvoga dokumenta, ipak koncentrirala na nedovoljno jasnu i javnu proceduru njegova pripravljanja. Iako je službeno bilo rečeno kako će primjedbe s ove rasprave biti “iskorištene pri izradi konačnog prijedloga Strategijskog pregleda obrane“, jednako kao što se spomenulo i za međuresornu raspravu održanu tjedan dana ranije, do tog utjecaja ipak uvelike nije došlo. Dokument “Strateški pregled obrane” donesen je tek koji dan kasnije, krajem svibnja 2005. godine, baš kako se to i najavljivalo. Postupak je obavljen mimo otvorenih sjednica Vlade RH, a dokument je u punome smislu riječi postao javan tek objavom na internetskim stranicama Ministarstva obrane RH.

Početak puta prema SPO 2013

Od 2005. pa idućih nekoliko godina, hrvatski se obrambeni sustav uljuljkao u uvjerenju da je po pitanju strateških dokumenata barem privremeno sve riješeno. Pa ipak, već u doba zaključenja hrvatskih pregovora s NATO savezom, sredinom 2008. godine, hrvatskim stranim partnerima i dijelovima državnoga aparata koji je s njima službeno komunicirao – bilo je potpuno jasno da čitav taj paket traži obnovu. Upravo je zato priprema novog Strateškog pregleda obrane (zajedno s novim Dugoročnim planom razvoja OS RH) i završila uvrštenom u dokument “Timetable for completion of reforms, the Republic of Croatia“, kojim je pred ljeto 2008. (a isključivo na engleskome jeziku) RH definirala svekolike reformske zahvate koje je država partnerima svojevrsno obećala dovršiti i nakon zaključenja svekolikih pregovora o hrvatskome NATO članstvu. Novi Strateški pregled obrane tu je završio kao dio 2. poglavlja (“Obrambena i vojna pitanja”, segment “Cilj 2: Nastavak implementacije Strateškog pregleda obrane i Dugoročnog plana razvoja”). Pri tome je posebno zanimljivo citirati u prijevodu:

Prije nego se razvije novi DPR 2011-2020, a nakon što Hrvatska postane NATO članica, razvit će se novi Strateški pregled obrane. On će ocijeniti novu stratešku poziciju zemlje, međunarodnu sigurnost i obrambeni kontekst, a njime će se definirati smjer i dinamiku neprekinute transformacije obrambenoga sustava i razvoj vojnih sposobnosti“.

Time postaje jasno zašto nije bilo preuranjeno kad je svojevremeno još i ministar obrane Vukelić obećavao nadležnima predstavljanje novog SPO-a i DPR-a – dokumenata koji su očigledno oba trebali biti gotovi dobrano prije 2011. godine i mandata ministra Davora Božinovića. Upravo je on, u svom programatskom govoru od 20. lipnja 2011. godine (održanog na Hrvatskom vojnome učilištu “Petar Zrinski”), tretirao ove dokumente kao praktično dovršene, gdje je jedino razočaranje bila činjenica da ništa od njih nije zaista i krenulo bilo u javnu raspravu, bilo prema Vladi RH.

Nacrt SPO iz 2012. godine

Nakon parlamentarnih izbora krajem 2011. godine, i promjene vlasti do koje su oni doveli, radni je tekst nacrta Strateškog pregleda obrane konačno 15. ožujka 2012. godine predstavljen javnosti i članovima Odbora za obranu Hrvatskoga sabora. Kako je pri tome bilo vrlo malo ili ništa suvisle diskusije, tom se prilikom u vojnom kompleksu Kovčanje, na Malome Lošinju, moglo dobiti dojam da je na stvari tek donekle izmijenjena repriza postupka donošenja iz 2005. godine. Taj dojam nije bitno izmijenila ni javna rasprava održana na Hrvatskom vojnome učilištu 11. travnja 2012. godine, kada se moglo čuti podosta konstruktivnih prijedloga, komentara i prigovora – na koje su nadležni predstavnici MORH-a tek izrazili žaljenje da je šteta da takav doprinos dolazi ovako kasno u procesu izrade spomenutoga dokumenta, čija se objava u to doba smatrala neposredno predstojećom. Dok smo na tu neugodnu činjenicu i na portalu Obris.org odgovorili nizom tematskih tekstova (razradivši pri tome naše poglede na sposobnosti i opremu, civilno-vojne odnose, topništvo, protuzračnu obranu, ophodne brodove i transportne zrakoplove) – stvari su krenule potpuno drugačijim tokom.

Naime, do ljeta 2012. započela su politička sukobljavanja Predsjednika Republike i Ministarstva obrane RH, kojima su, među ostalima, postali žrtvama i novi strateški dokumenti koje je u to doba pripremao MORH. Kako se u to doba moglo službeno čuti – Strateški je pregled obrane tek tehnički odgođen, ne bi li se tada objavljen radni tekst Nacrta SPO uskladilo s novim obrambenim zakonima, koje se očekivalo prvo pred ljetnu pauzu, a onda i početkom jeseni. U tom se svjetlu treba podsjetiti i na izjave Višnje Tafre, zamjenice ministra obrane, koja je 13. lipnja 2012. godine (prilikom izlaganja o Godišnjem izvješću za 2011.) pred Saborom potvrdila da se dovršetak SPO-a očekuje do kraja te iste 2012. godine. Budući da su spomenuti obrambeni zakoni na kraju u Saboru usvojeni tek 14. lipnja ove godine, ne čudi ni da se onda konačno i proces donošenja Strateškog pregleda obrane gotovo pa digao iz mrtvih.

Takav razvoj situacije prvo su prije nekoliko tjedana naznačile izjave čelnika obrambenog sektora, Ante Kotromanovića i Drage Lovrića, od kojih se moglo čuti da stavljanje novog SPO-a pred Vladu RH neposredno predstoji. Zatim se moglo čuti da je konačni radni tekst Strateškog pregleda obrane bio okupljenim nadležnima predstavljen i na 6. sjednici Vijeća za obranu, održanoj u večernjim satima 16. srpnja ove godine. No kad je već počelo izgledati da bi i taj posao lako mogao ostati odgođen za jesen – konačni se tekst Nacrta Strateškog pregleda obrane napokon našao uvršten u dnevni red današnje sjednice Vlade RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.