Jurišne puške za sve!

 

Na zatvorenom dijelu svoje 46. sjednice (četvrtak, 23. kolovoza) Vlada je odobrila Ministarstvu obrane „bezeciranje“ sredstava iz državnog proračuna u 2013. godini, a za sklapanje ugovora o nabavi jurišnih pušaka. Postupak javne nabave u ovom slučaju već je proveden, kaže Vlada u priopćenju, a cijeli predmet označen je stupnjem tajnosti „ograničeno“.

O planu nabave jurišnih pušaka govorio je ministar obrane Ante Kotromanović na sjednici saborskog Odbora za obranu 25. travnja ove godine. Tada je najavio:

Ukupno, što se tiče opremanja, naoružanja i modernizacije, mi ćemo ove godine kupiti 2 tisuće novih jurišnih pušaka. Nama je cilj ove godine opremiti.. do kraja godine ćemo isporučiti zadnju pušku… jednu brigadu, iduće godine druga brigada… I to je to osnovno oružje.“

——————————————-

Ministar obrane RH Ante Kotromanović - Planovi nabave jurišnih pušaka     

——————————————-

Ante Kotromanović zna što bi s VHS-om

Samo mjesec i pol ranije, 02. ožujka 2012., tada još novopečeni ministar obrane potpisao je s karlovačkom tvrtkom HS Produkt ugovor o nabavi tisuću jurišnih pušaka VHS („višenamjenska hrvatska strojnica“) do kraja ove, 2012. godine. Kotromanović je potpisivanje ugovora i predaju certifikata o uvođenju jurišne puške u operativnu uporabu u OS RH popratio izjavom: „Ove godine planiramo nabavu oko tisuću jurišnih pušaka VHS, čime to oružje ulazi u širu operativnu uporabu OS RH“. No, ako je, pak, suditi po najavama izrečenim pred saborskim zastupnicima samo mjesec i pol kasnije, Kotromanović bi do kraja godine, uz tih tisuću, trebao nabaviti i još tisuću takvih pušaka.

Oba ova plana nabave jurišnih pušaka u bitnom su nesrazmjeru s brojkama iskazanima u „Strateškom planu MORH-a za razdoblje od 2013. do 2015. godine“ – dokumentu objavljenom 19. lipnja ove godine. U njemu se predviđa da će OS RH ovu godinu završiti s ukupno 2860 jurišnih pušaka tipa VHS. Već za sljedeću, 2013. godinu ciljana vrijednost je 5 860 komada – ili 3 tisuće više u odnosu na ovu godinu. U 2014. ciljana vrijednost je 9 860 komada, što znači da bi samo te godine MORH trebao nabaviti čak 4 tisuća VHS-a, te još 4 tisuće pušaka u 2015. godini, kako bi se dostigla konačna ciljana vrijednost od 13 860 komada.

 

Raskoraci u brojevima (Strateški plan Ministarstva obrane 1013-2015)

 

I Branko Vukelić je pokušao nabaviti jurišne puške

Inače, nabava „tisuću jurišnih pušaka VHS“ bila je omiljena tema i bivšeg ministra obrane Branka Vukelića. On je još u svibnju 2009. u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu potpisao ugovor s HS Produktom o – pogađate – nabavi prvih tisuću jurišnih pušaka. Ugovor je bio vrijedan 10 milijuna i 740 tisuća kuna (dakle, cijena jednog kompleta je oko 10,700.00 kn), i obvezivao je HS Produkt da prvih tisuću VHS-a isporuči Oružanim snagama RH do 15. prosinca te 2009. godine.  Prema Vukelićevoj najavi, nabava prvih tisuću VHS-ova tek je „početak velikog posla opskrbe hrvatskih vojnika s oko 20 tisuća komada“ (što se još uvijek nije dogodilo, a izgleda da tako skoro i neće, barem prema podacima iz posljednjeg Strateškog plana MORH).

Tom je prilikom potpisan i Sporazum o daljnjoj suradnji na razvoju jurišne puške VHS, na rok od 4 godine. Vukelićev je Ugovor, međutim, pao već na prvoj stepenici – isporuci prvih pušaka za OS RH. Naime, u ožujku 2010. godine (10 mjeseci nakon potpisivanja ugovora s MORH-om), HS Produkt je na Vrapčanskoj streljani organizirao predstavljanje jurišne puške novinarima i stranim vojnim izaslanicima. Tom prigodom je voditelj Montaže HS Produkta Hrvoje Japunčić priznao da je „do sada Hrvatskoj vojsci isporučeno 200 komada tih pušaka od ugovorom naručenih 1000, a očekuje se da će preostalih 800 biti isporučeno u prvoj polovici godine“.

Stanje po pitanju novih jurišnih pušaka u OS RH tek se donekle pomaklo od tada pa do početka travnja 2011. godine i vojnoga sajma ASDA u Splitu. Upravo nam je Željko Pavlin (direktor poduzeća HS Produkt) ondje istaknuo da je na temelju postojećeg ugovora sklopljenog s MORH do tada Hrvatskoj vojsci iz Karlovca isporučeno ukupno 1.000 komada novih jurišnih pušaka. Već je bilo izvjesno da se sprema i novi ugovor, koji bi regulirao idućih tisuću primjeraka, ne bi li se nakon toga posao intenzivirao. Pavlin je tada predviđao da će se u iduće dvije do tri godine (tj. do 2013., odnosno 2014. godine) dovršiti ‘prenaoružavanje’ čitave vojske hrvatskom jurišnom puškom, koja je u međuvremenu navodno doživjela i prvu uporabu u  međunarodnim misijama – u Afganistanu, Sierra Leoneu, te na Golanu.

Dok se tako rokovi pomiču, baš kao i broj pušaka koje treba nabaviti, MORH, čini se, ne stoji najbolje s još jednom u nizu brojki oko hrvatske jurišne puške. Ako je već prije 3 godine bilo poznato da jedan komplet VHS-a stoji oko 10.700 kn, a sukladno tome ugovor o nabavi 1000 pušaka težio je oko 10 milijuna i 740 tisuća kuna, upitno je zašto je sada Vlada RH sumu potrebnu za plaćanje novih jurišnih puški (novih tisuću komada!) klasificirala stupnjem tajnosti “ograničeno”, uz raspravu na zatvorenom dijelu sjednice. Znači li to da su puške od 2009. do danas bitno poskupjele?

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.