Godišnje izvješće za 2011. na pomolu

Višnja Tafra pred saborskim Odborom za obranu u petak, 4. svibnja

Kada smo se prije koji dan osvrnuli na dinamiku donošenja i izglasavanja Godišnjeg izvješća o spremnosti obrambenog sustava RH tijekom posljednjih godina, učinilo nam se da taj dokument ove godine kasni. U petak, 4. svibnja, iskoristili smo priliku, tijekom rasprava u Saboru oko slanju hrvatskih promatrača u Siriju, te o toj temi priupitali Višnju Tafru, zamjenicu ministra obrane RH. U kratkome razgovoru na ovu, samo naizgled rutinsku temu, saznali smo podosta zanimljivosti.

Naime, samo dan prije našeg razgovora, u četvrtak 03. svibnja, Ministarstvo obrane poslalo je završeno Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava RH za 2011. godinu Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga, dr. Ivi Josipoviću, na mišljenje. Nakon što s Pantovčaka dođe povoljno mišljenje, Godišnje izvješće po već ustaljenoj proceduri ide prvo na Vladu, pa onda na Sabor. A, da je naš dojam kako se ove godine kasni sa temeljnim obrambenim dokumentima barem donekle točan – potvrdila nam je u kontekstu Godišnjeg izvješća za 2011. Višnja Tafra, zamjenica ministra obrane RH.

Doduše, „ne kasni se baš previše, ali malo se kasni, uglavnom iz nekih tehničkih razloga i usklađivanja. Ove godine smo promijenili nešto u metodologiji izrade godišnjeg izvješća. Ovogodišnje izvješće sadrži puno više podataka o stanju Oružanih snaga u prošloj godini – znači, sa svim konkretnim pokazateljima svih čimbenika koji mogu utjecati na stanje u Oružanim snagama. To je bio jedan od razloga da smo ga nešto duže izrađivali nego prošle godine, pa će ove godine tek u svibnju biti u Hrvatskom Saboru“, kaže Tafra. No, poslušajte sami…

04.5.2012 - Višnja Tafra - Godišnje izvješće 2011 - ima li kašnjenja i zašto?     

 

S obzirom na dosadašnja iskustva oko tijeka procedure raspravljanja i donošenja ovog tipa dokumenata, kad Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava RH za 2011. godinu konačno bude usvojeno – lako bi se moglo dogoditi da u Zagrebu već bude i pravo ljeto. To bi, nažalost, postavilo svojevrstan rekord, za dokument koji u svojoj konačnoj formi posljednjih godina klizi sve dalje od 31. prosinca protekle godine – datuma zaključivanja podataka koje sadržava.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.