Kotromanović predstavio Godišnje izvješće za 2013.

 

Kao što smo i najavili, pri kraju otvorenog dijela današnje, 152. sjednice Vlade RH, na red je zaista došlo predstavljanje Godišnjeg izvješća o obrani za 2013. godinu. Tom se temom pozabavio ministar obrane RH Ante Kotromanović, ali ne odmah.

Kao govornik na rubu mutnoga ekrana, ili dijelom sjednice tek kao ruka u donjem uglu nejasne slike, Kotromanović je prvo ponovo otvorio pitanje vremenskog razdoblja koje ovo Izvješće pokriva – dakle, čitave protekle kalendarske godine i funkcioniranja obrambenoga sustava RH u tom periodu. Dok je prošlo Godišnje izvješće u svom čitavom postupku donošenja radikalno kasnilo, ovogodišnje je tu opet u granicama podnošljivoga – što ministru Kotromanoviću zapravo i dalje ne odgovara. Naime:

Ovo je Godišnje izvješće o obrani za Oružane snage i Ministarstvo obrane za 2013. godinu… I ja mislim da ovakva izvješća nemaju smisla kada u njima govorimo o protekloj godini. Možda bi trebalo predložiti da se, recimo, krajem šestog mjeseca napravi u Saboru… da podnesemo izvješće za tih proteklih šest mjeseci… Krajem godine, dvanaesti mjesec, da odradimo drugih šest mjeseci i da damo naznake što ćemo raditi u idućoj godini. Ovako, to ispada meni … i dok sam bio parlamentarac, ispadalo je onako, već passé… Jel?

No, dok se o ovoj ideji ostali akteri tek trebaju očitovati, Kotromanović je prešao na predstavljanje novog Godišnjeg izvješća, koje je prikaz aktivnosti Ministarstva obrane i Oružanih snaga u prethodnoj godini, stanja i razvoja obrambenih sposobnosti i obrambenih priprema, te strukture obrambenih resursa i ostvarenja ključnih razvojnih projekata i prioriteta.

Strateški okvir i legislativa

Ne dajući se smesti, Kotromanović je obrazlagao Godišnje izvješće najduže do sada, čak 7 minuta, što je ujedno i jedna od najdužih točaka Vladine sjednice u ovom mandatu. Izlaganje je započeo objašnjenjem strateškog i zakonskog okvira, ponovno najavljujući kako će Dugoročni plan razvoja OS RH uskoro ugledati svjetlo dana. No s obzirom na dosadašnje najave, ostat ćemo po ovom pitanju prilično rezervirani.

“Tijekom 2013. godine zadaće iz nadležnosti obrambenih resursa provođene su u uvjetima smanjenja proračunskih sredstava, uz istodobno održavanje – a u pojedinim aspektima i povećanja zahtjeva za sposobnostima i doprinosima u međunarodnoj sigurnosti.  Znači, Oružane snage provele su sve tražene zadaće, u okviru Ustavom definiranih zadaća… učinjeni su značajni pomaci na području redefiniranja strateškog i zakonskog okvira funkcioniranja obrambenog resursa. Znači, donijeli smo zakon… Strateški pregled obrane i Zakon o obrani, kojima su uspostavljene potpuno nove osnove razvoja i djelovanja obrane, i u sklopu NATO sustava kolektivne obrane, te zajedničke sigurnosne i  obrambene politike EU. Izradili smo Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga. Njime smo definirali… to ćemo skoro sad poslati na Vladu… Znači, definirali smo okvire i smjernice razvoja sposobnosti Oružanih snaga u idućih 10 godina. Donijeli smo Zakon o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, gdje su uspostavljeni novi okviri i relacije funkcioniranja Oružanih snaga… Kao primjera radi, od 2003. do 2013. godine, mi smo isplatili na ime tužbi, temeljem radnih sporova i… ne znam, raznih šteta – točno 810 milijuna kuna. I to smo morali na jedan način spriječiti.”

Misije i ljudski resursi

Potom su u izlaganju uslijedili kadrovi i misije, ukratko za laike:

“Tijekom 2013. godine, Oružane snage sudjelovale su u dvije NATO operacije –  ISAF, što je poznato, i KFOR na Kosovu, u vodama Somalije, u šest operacija UN-a, s ukupno 931 pripadnikom. Mi cijenimo da je to dobro, i nastojat ćemo dalje participirati i dalje u takvim operacijama. Znači, Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovale su u 2013. godini u 20 međunarodnih i 8 nacionalnih vježbi. Tu smo značajno podigli stupanj spremnosti Oružanih snaga, kroz intenzivni program obuke i vježbi, s posebnim naglaskom na vježbe s bojevim gađanjem na svim razinama – gdje bi kumulacija tih vježbi… to su ojačane bojne uz potporu zrakoplovstva, koje provodimo na Slunju – takva se vježba, recimo, nije radila zadnjih 10 do 12 godina…

U području ljudskih resursa stvorili smo novi mehanizam napredovanja, gdje smo osigurali povećanu transparentnost, uz poštivanje rodne ravnopravnosti te primjenu jasnih kriterija, mjerljivih postignuća i sposobnosti. Uspostavili smo novu kategoriju djelatnih vojnih osoba – to su vojni specijalisti. U suradnji sa civilnom akademskom zajednicom stvorili smo novi sustav školovanja za buduće časnike Oružanih snaga.”

Modernizacija i opremanje

Na ovom području nije bilo ništa novoga:

“Što se tiče opremanja i modernizacije, kažem, iako smo provodili… imali otežane uvjete rada, u smislu ograničenih financijskih sredstava… mi smo nastavili trend programa opremanja i modernizacije. Ja ću samo nabrojati nekoliko stvari – recimo, kapitalni remont i produženje životnog vijeka helikoptera Mi-8, također isto, kapitalni remont, modernizacija, produženje resursa i nabava MiG-a 21, projekt gradnje obalnog ophodnog broda – tender je, znači… postupak nabave je završen, u vrijednosti 50 milijuna eura. Očekujemo da će se to početi graditi… u idućih mjesec dana ćemo potpisati ugovor s najjeftinijim izvođačem.

Izgradnja smještajnih objekata u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović”, Petrinja. Izgradnja skladišnih objekata za naše potrebe – jer imamo užasno puno problema sa UbS-om. Znači, izgradnja zamjenske infrastrukture na bazi Pleso – vezano za ovo što rade ovi Francuzi. Daljinski upravljani oružni sustavi, nabava borbene odore, odjeće i obuće, nabava specijalne opreme za specijalce… Modernizacija radarskog sustava FPS-117, imamo ga sada najmodernijeg u ovom dijelu Europe… nabava nove jurišne puške… recimo, generalna revizija tenkova.”

Javne nabave u obrani

Kao i u Godišnjem izvješću, tako su i na sjednici Vlade javna nabava i postignute uštede dobile svoj posebni dio:

“Što se tiče nabave, u prošloj godini proveli smo oko 900 predmeta nabave, u vrijednosti od oko milijardu i 300 milijuna kuna… Recimo samo, kao primjer, od nekadašnjih preko 50 posto nabave po izuzeću – znači, po članku 11. – u 2011. i 2012. mi smo to smanjili na svega… ispod 10 posto u 2013. godini, s tendencijom pada i ove godine – jer smatramo da svi postupci moraju biti transparentni, a zaštićujemo određene stvari koje su nam bitne, u smislu sustava, koje kupujemo.

U 2013. godini mi smo uštedjeli oko 100 milijuna kuna, u odnosu na osnovna financijska sredstva… Par primjera, recimo – ne znam… ljudi prije mene su govorili, 56… 58 stanica 12,7 za 170 milijuna kuna… toliko smo to platili… Istekao je ugovor.  Mi smo u pregovaračkom postupku uspjeli kupiti dvije stanice više i platili smo 140 milijuna kuna. Evo, recimo, za remont aviona – početna cijena bila je 180 milijuna kuna, da smo išli po članku 11. – po izuzeću, samo s jednim izvođačem radova, platili bi toliko. Mi smo u pregovaračkom postupku smanjili cijenu na 132 milijuna kuna – i uštedjeli oko 40 milijuna kuna. Tako da… uštedjeli smo puno na vojno-linijskom prijevozu, gradskom… na potrošnom materijalu, i tako dalje i tako dalje… da tu ne nabrajam sve skupa…

U 2013. godini proveli smo po prvi puta popis vojnih nekretnina, stanova, garaža i poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske. I to polako predajemo ovoj državnoj agenciji , uz silne probleme koje imamo s tim.”

I na kraju:

“Zaključno – to sve skupa da skratim… Možemo reći kako su Oružane snage i obrambeni resor u cjelini sposobni i spremni ispuniti sve misije i zadaće koje su propisane Ustavom, te one čije ispunjenje od njih zatraže Hrvatski sabor, Predsjednik i Vlada Republike Hrvatske.”

Kako nitko od kolega ministara nije imao što za primijetiti po ovom pitanju, Godišnje izvješće o obrani za 2013. je nakon gotovo sedmominutnog obrazlaganja jednoglasno usvojeno. Sada na red dolazi Sabor.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.