Nastavljaju se kadrovska preslagivanja u obrani

General pukovnik Slavko Barić, ni inspektor, ni penzioner, već ravnatelj HVU

 

Prema izvorima iz Ministarstva obrane, danas je konačno okončano višemjesečno igranje oko kadrovskih križaljki. Novosti tu ima, ali ne baš spektakularnih.

Kao prvo, riješena je dilema oko general pukovnika Slavka Barića, dosadašnjeg zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH. On je te dužnosti razriješen s 31. listopadom, da bi samo dan kasnije – 1. studenoga 2012. godine – na snagu stupilo i njegovo novo imenovanje za ravnatelja Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” (HVU). To i nije iznenađenje, budući je riječ o promjeni o kojoj se već tjednima nagađalo. Ponešto je zanimljivije jedno drugo otvoreno pitanje – što s dosadašnjim o.d. ravnatelja HVU-a, brigadnim generalom Slavenom Zdilarom?

"Tko bi gori, sad je doli, a tko doli, gori ustaje"

Pa jednostavno, on će ponovo obnašati svoju prijašnju funkciju, “zamjenika zapovjednika HVU-a”. S te je funkcije general Zdilar bio gotovo pa unaprijeđen 14. studenog 2011. godine, kada je u sklopu svečane primopredaje preuzeo dužnost od dotadašnjeg ravnatelja HVU, general bojnika Mirka Šundova. Upravo je Šundov 1. prosinca 2011. imenovan na dužnost vojnog predstavnika OS RH pri NATO, čemu je od 9. prosinca 2011. pridodana i dužnost predstavnika u Vojnome odboru  EU. To je imenovanje provedeno nakon konzultacija s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija, na prijedlog ministra obrane i odlukom Predsjednika RH kao Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH. Njegov zamjenik Zdilar, trenutni obnašatelj dužnosti ravnatelja HVU-a i zapovjednik Ratne škole, time je nastavio niz visokih časnika HV koji nakon perioda obavljanja pojedine dužnosti kao “o.d.” – u slučaju generala Zdilara tijekom 354 dana – ne preuzmu tu dužnost i na puni mandat. I sam general pukovnik Barić ima iskustva s takvom praksom, budući se na kratko okušao kao “o.d.” načelnika Glavnog stožera OS RH (od 16. siječnja 2008. do 28. veljače 2008. godine), da bi onda ipak opet završio kao “zamjenik načelnika GS OS RH”, doduše s posebnim zaduženjem “za planove i resurse”.

Uz to, kadrovske su promjene protresle i Hrvatsku ratnu mornaricu, čiji je dugogodišnji zapovjednik kontraadmiral Ante Urlić razriješen dužnosti i imenovan na bivše Barićevo mjesto – dakle, za “zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH za planove i resurse” – dok je na čelo HRM iz Bruxellesa došao komodor Robert Hranj (istim putem razriješen dužnosti zamjenika vojnog predstavnika pri NATO i EU, gdje će ga zamijeniti kapetan bojnog broda Milan Žunić). Što se tiče vremenskog okvira ovih promjena, spomenuta razrješenja također stupaju na snagu 31. listopada, a imenovanja 1. studenoga 2012. godine. Sve ove promjene donesene su temeljem odluke Predsjednika Republike, na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i uz suglasnost ministra obrane.

Kontraadmiral Ante Urlić ide dalje!

Kontraadmiral Urlić, još kratko vrijeme zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, na tom je mjestu naslijedio viceadmirala Zdravka Karduma (čije je razriješenje, kao i Urlićevo imenovanje, tadašnji predsjednik Republike Mesić obavio istom odlukom, 19. ožujka 2007. godine). Podsjetimo da je u tom navratu i general pukovnik Mladen Kruljac postao zapovjednik Hrvatske kopnene vojske (na mjesto general pukovnika Marijana Marekovića), a brigadni general Vlado Bagarić zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (namjesto general bojnika Viktora Koprivnjaka). Dok je Kruljac uzdignut s položaja zamjenika zapovjednika HKoV, Urlić i Bagarić na nove su dužnosti unaprijeđeni s dužnosti načelnika stožera svojih grana. Dok se Urlić nastavio uspinjati, sada general bojnik Vlado Bagarić dužnost je predao 2. svibnja 2011. godine, a general pukovnik Mladen Kruljac smijenjen je s čela HKoV 10. srpnja 2011. godine – obojica su umirovljeni tijekom ljeta 2011. godine.

Komodora Hranja prati glas jednog od obrazovanijih mornaričara srednje generacije

Robert Hranj, novi zapovjednik HRM, u čin komodora promaknut je  27. svibnja 2011, povodom Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske. Ovaj rođeni Varaždinac završio je Vojnopomorsku akademiju u Lori i tijekom Domovinskog rata zapovijedao je RTOP-21 “Šibenik”. Kasnije je bio i hrvatski vojni ataše u SAD-u. Nakon obavljanja dužnosti načelnika Službe za NATO i PzM, kao i pomoćnika ministra obrane za obrambenu politiku, u Bruxellesu je preuzeo mjesto zamjenika vojnog predstavnika RH pri NATO-u u Bruxellesu – dužnost s koje dolazi na čelo Ratne mornarice.

Uz sva ova vojna kadrovska premještanja, vrijedno je spomena i jedno civilno. Naime, prije koji je dan potvrđeno da s 1. rujnom ove godine na mjesto veleposlanika RH pri NATO-u dolazi Boris Grigić, dosadašnji veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji. Na njegovu dosadašnjem mjestu zamijenit će ga iskusni Mario Nobilo.

Novi veleposlanik RH pri NATO nije stranac u Bruxellesu

Dok se Grigić praktično seli s mjesta u Bruxellesu, na novo mjesto, opet u Bruxellesu – Igor Pokaz, dosadašnji šef misije pri NATO, odlazi na čelo veleposlanstva RH u Moskvi. Nakon niza diplomatskih i obrambenih zadaća multilateralne prirode, ovo će Pokazu biti nešto novo – prvo zaduženje čisto bilateralne prirode.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.