General Pađen pri Slovenskoj vojsci

 

Da se intenzivna suradnja sa Slovenskom vojskom nastavlja,  pokazuje posjet generala Mate Pađena svom kolegi, zamjeniku načelnika Generalštaba Slovenske vojske, brigadiru dr. Andreju Ostermanu. U srijedu, 30. srpnja, general Pađen se najprije u Vojarni Jerneja Molana u Cerklju ob Krki sreo s pripadnicima slovenske 15. pukovnije vojnog zrakoplovstva, koji su mu predstavili nove sposobnosti tamošnjeg aerodroma. Riječ je o aerodromu koji je već neko vrijeme u postupku obnove i rekonstrukcije, koja je počela izgradnjom novih hangara, obnovom uzletno-sletne piste i ugradnjom modernih navigacijskih sustava. Kako je rekao ministar obrane Slovenije Roman Jakič u nedavnom intervjuu za Obris.org, do obnove ne bi došlo da nema NATO-a:

„Nama je NATO investirao u NATO aerodrom, vojni aerodrom Cerklje ob Krki, oko 60 milijuna eura, on ga je u suštini sagradio. Mi smo dali…jedan dio je naš, ali znate, s tim… Svi izvođači (radova, op.a.) koji su u Cerklju su slovenski izvođači – znači, NATO je investirao u slovensko gospodarstvo. Još se uvijek radi, a jedino tamo rade još ovi naši građevinari, jer svuda su već na neki način propali.“

Jednom kada se u potpunosti obnovi, aerodrom u Cerklju ob Krki služit će prije svega potrebama Slovenske vojske, kao i NATO-savezu.

Nakon Cerklja ob Krki, general Pađen se u Vojarni Boštjana Kekeca u Bohinjskoj Beli upoznao s radom 132. planinskog puka u Multinacionalnom središtu izvrsnosti za planinsko ratovanje. Hrvatska mu je pristupila u ožujku ove godine, a Vlada RH je to potvrdila prije nešto više od 2 tjedna.

Nakon Bohinjske Bele, zamjenik načelnika GS OS RH general Pađen nastavio je svoj obilazak Slovenske vojske susretom s pripadnicima Centra vještina pri Centru vojnih škola u Vojarni Janka Premrla Vojka u Vipavi. Tamo mu je predstavljena misija i zadaća Centra, kao i provođenje temeljne obuke za vojnike Slovenske vojske. Napomenimo i da je ovo jedna od prvih inozemnih promocija generala Pađena kao novog direktora Glavnog stožera OS RH – što je novokreirana dužnost koju od 1. lipnja ove godine obavlja ovaj donedavni zamjenik načelnika GS OS RH zadužen za operacije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.