Hrvatska bi u slovenski Centar za brdsko ratovanje

 

Stručna skupina MORH-a, na čelu s načelnikom Sektora za međunarodnu suradnju GS OS RH pukovnikom Marjanom Paljevićem posjetila je u utorak, 19. studenog 2013. godine, slovenski Multinacionalni centar izvrsnosti za brdsko ratovanje (Večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje – VCOGB), smještenog u vojarni Boštjana Kekca u mjestu Bohinjska Bela, nedaleko Bledskoga jezera. Načelnik centra, pukovnik Boštjan Blaznik, gostima je predstavio aktualne događaje u VCOGB, središtu atestiranom 2. veljače 2011. godine, i upoznao ih s planom rada za sljedeću godinu, s naglaskom na već neko vrijeme aktualni prijedlog akreditacije ovog središta u Sloveniji kao NATO Centra izvrsnosti za brdsko ratovanje u 2014. i 2015. godini.

Republika Hrvatska izrazila je interes za punopravno članstvo u već postojećem Multinacionalnom centru izvrsnosti za brdsko ratovanje (VCOGB), pa je glavni razlog ove posjete hrvatskog izaslanstva slovenskim kolegama bila upravo priprema pravne podloge za proširenje VCOGB i na Hrvatsku. Republika Hrvatska je ujedno i najozbiljnija država-kandidatkinja za sudjelovanje u budućem NATO Centru izvrsnosti za brdsko ratovanje.

To je samo jedan od nastavaka u posljednje vrijeme vrlo dobre obrambene suradnje Hrvatske i Slovenije, koju su na nedavnom godišnjem zasjedanju Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Dubrovniku sudjelovanjem na zajedničkom panelu demonstrirali hrvatski i slovenski ministar obrane, Ante Kotromanović i Roman Jakič. Pritom je ministar Kotromanović izričito spomenuo hrvatski interes za suradnju sa Slovenijom u području ABK-obrane i brdskog ratovanja. Na ta dva područja, rekao je, slovensko Ministarstvo obrane ima puno bolje razvijene kapacitete od MORH-a.

„Naše dvije zemlje, prijateljske male zemlje, nisu uvijek imale iste poglede na sva pitanja, ali mi smo svojim djelovanjem, dobrosusjedskim odnosima, suradnjom i zrelošću dali smo snažnu političku poruku ostalim državama u regiji kako treba razgovarati, kako se treba ozbiljno ponašati, na putu njihove konsolidacije stabilnosti i daljnjeg vođenja euroatlantskih procesa“,

rekao je Kotromanović, slikovito sumirajući odnose Lijepe naše i Dežele:

„Kako bih ja opisao odnose između Republike Slovenije i Hrvatske? Ja bih rekao da su to odnosi kao u braku između muža i žene. Nebitno je tko je ovdje muž, tko je žena. Mi se natežemo ponekad, svađamo se, ponekad se ne razumijemo, ali na kraju uvijek završimo zajedno u krevetu.“

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.