General Kundid – novi zapovjednik HKoV-a

 

Danas je u Domu Hrvatske vojske u Karlovcu održana primopredaja dužnosti između dosadašnjeg i novog zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, general-pukovnika Borisa Šerića i general-bojnika Tihomira Kundida. Kako  je već ranije najavljeno, general Šerić odlazi u Bruxelles na mjesto vojnog predstavnika RH pri NATO savezu, pa je njegov dosadašnji zamjenik, general Tihomir Kundid, preuzeo mjesto novog zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. Na svečanosti u Karlovcu sudjelovali su ministar obrane Mario Banožić i načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, te savjetnici Predsjednika RH za obranu Ivica Olujić i za branitelje Marijan Mareković, zamjenik direktora RACVIAC-a kontraadmiral Predrag Stipanović, kao i lokalni političari, predstavnici braniteljskih udruga te obitelji branitelja.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj istaknuo je kako izbor generala Kundida na mjesto zapovjednika Hrvatske kopnene vojske predstavlja pravi odabir s obzirom da je riječ o visoko moralnoj, motiviranoj i profesionalnoj osobi koja se nikada ne umara izvršavajući svoje zadaće. „Generale Kundid, preuzimate najveću granu Oružanih snaga RH od svog nasljednika koji je ostavio veliki trag. Uvjeren sam kako ćete svoju dužnost obavljati profesionalno imajući pred sobom cilj kako je naša, ali i vaša zadaća uvijek biti spreman za obranu Domovine“. Novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid u svom obraćanju kazao je kako će njegova primarna zadaća biti opravdati povjerenje koje mu je pruženo: „Ovo je velik izazov, ali i još veća odgovornost. Sve svoje sposobnosti usmjerit ću na procese koji su od vitalnog značaja za razvoj Hrvatske kopnene vojske i da bude suverena u provedbi svih zadaća koje proizlaze iz naše misije“.

General Kundid na probi vojnog mimohoda 2015. godine

General Kundid zahvalio se generalu Šeriću na svemu što je učinio za ovu granu Oružanih snaga istaknuvši pritom kako se Hrvatska kopnena vojska nalazi u početnoj fazi jedne vrlo značajne modernizacije i opremanja koja će bitno doprinijeti višoj razini borbene moći postrojbi HKoV-a. „Uz modernizaciju i opremanje, posvećenost obuci i razvoj zahtijevanih sposobnosti je temelj razvoja uvježbane i snažne kopnene vojske. Takvi pripadnici ishodište su koje pokazuje našu spremnost odgovora na široki spektar sigurnosnih izazova“, zaključuje general Kundid. O modernizaciji i ulaganju govorio je ministar obrane Mario Banožić: „Osim opremanja sa 67 oklopnih vozila pješaštva Bradley koje nas uskoro očekuje, tu je i nabava dodatnih 30 borbenih oklopnih vozila Patria, kao i opremanje oklopnih borbenih vozila protuoklopnim vođenim sustavima SPIKE i TOW. Uspješno smo završili i projekt servisa, modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH 2000“.

S generalom Šerićem Hrvatska konačno dobiva predstavnika u NATO-u (Photo: MORH/T.Brandt)

Dosadašnji zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić zahvalio se svima na suradnji, profesionalizmu i kolegijalnosti, a svom nasljedniku, general-bojniku Tihomiru Kundidu poželio je uspješno izvršavanje zadaća koje su ispred njega: „Vaša predanost vojničkom pozivu i cjelokupna vojnička karijera je iznimna. Siguran sam da su naši nadređeni donijeli ispravnu odluku vašim imenovanjem na ovu dužnost“.

General Tihomir Kundid rođen je 2. veljače 1969. godine u Ivancu, sudionik je Domovinskog rata – pripadnik 2. Gardijske brigade Grom. Nakon rata obavljao je niz odgovornih dužnosti. U ožujku 2020. general Kundid je s mjesta zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade imenovan načelnikom stožera – zamjenikom zapovjednika HKoV-a, a mnogi poznavatelji situacije spominju ga kao izglednog kandidata za najviše mjesto – ono načelnika GS OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.