Brigadir Miloš – novi zapovjednik ZSS-a

 

Kako je potvrdilo Ministarstvo obrane za Novu TV, brigadir Ivan Miloš – donedavni zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“ – novi je zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga. „Sposobnosti brigadira Miloša očituju se kroz njegov čin, vojne škole, životno i ratno iskustvo,“ objasnili su iz MORH-a ovo imenovanje, dodajući kako će „uskoro biti donesena odluka o novom zapovjedniku Središta za međunarodne vojne operacije ‘Josip Briški’“.

Time je Zapovjedništvo specijalnih snaga dobilo drugog po redu zapovjednika od svog formiranja krajem 2014. godine. Prvi zapovjednik ZSS-a, brigadni general Perica Turalija, razriješen je dužnosti 31. srpnja ove godine, nakon što je pronađeno nekoliko specijalaca pozitivnih na drogu, točnije kokain. U očitovanju za Novu TV, Ministarstvo obrane RH kaže da je „brigadni general Perica Turalija razriješen dužnosti jer je na dužnosti zapovjednika ZSS-a bio 6 godina, što je zakonski maksimum sukladno članku 50. stavak 3. i 5. Zakona o službi u OS RH.“ Očito je i da su – unatoč zakonskim odredbama na koje se pozivaju – MORH i OS RH ipak ostali malo zatečeni pa će se „odluka o novoj poziciji donijeti uskoro.“

Brigadir Ivan Miloš na čelu je Središta za međunarodna vojne operacije bio od srpnja 2017. godine, a u žižu javnosti došao je 2 godine kasnije, 2019. godine, kada je njegov sin, tada pripadnik gardijske brigade iz Slavonije (u tom momentu izvan službe), u navijačkom zanosu skakao po tuđem autu i urlao, a ilegalno je posjedovao i pištolj nađen u naknadnom pretresu obiteljske kuće. Protiv Miloša mlađeg podignuta je prekršajna prijava i pokrenut stegovni postupak, no brigadiru Milošu to ipak nije naštetilo u karijeri – štoviše, MORH ga je uzeo u zaštitu tvrdeći da brigadir Miloš „nije bio uključen u cijeli slučaj, niti je na bilo koji način utjecao na ponašanje svoga sina“. Dvije godine nakon ovog incidenta, brigadir Ivan Miloš postao je novi zapovjednik hrvatskih specijalnih snaga.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.