Francuski logistički brod u Splitu

 

Još samo do sutra u Splitu boravi francuski logistički brod BRF “Jacques Chevalier” (A725). Uplovio je u splitsku gradsku luku u četvrtak, 02. svibnja, u sklopu misije obrane i osiguranja “Aquila” u Sredozemlju koju provodi francuska pomorska zračna skupina (GAN).

Po uplovljenju broda, u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice francusko izaslanstvo na čelu sa zapovjednikom broda kbb Pierreom Ginefrijem primio je zapovjednik Pomorske baze Split kapetan bojnog broda Vlade Zoko sa suradnicima, a potom je odigrana i prijateljska malonogometna utakmica između ekipa posade broda i HRM-a. Na domaćem terenu, sportskim terenima vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, pobjedu je izvojevala ekipa domaćina iz HRM-a. Danas su brod posjetili ministar  obrane Ivan Anušić i direktor GS OS RH general Krešo Tuškan sa suradnicima, a dočekali su ih veleposlanik Francuske Republike Fabien Fieschi, zapovjednik francuskih snaga u Sredozemlju i Crnom moru (CECMED) viceadmiral Gilles Boidevezi i kapetan logističkog broda BRF “Jacques Chevalier“ kapetan bojnog broda Pierre Ginefri i vojni izaslanik Francuske Republike pukovnik Amar Ouali. Tom je prilikom, kako je priopćilo Ministarstvo obrane RH, potvrđeno strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske, posebice u svijetlu aktualnog projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale i sustava protuzračne obrane Mistral, kao i kontinuirano dobra suradnja ratnih mornarica dviju država koja se provodi dugi niz godina i jedno je od značajnijih područja bilateralne obrambene suradnje. U tom smislu, od zajedničkih aktivnosti ističu se posjeti brodova francuske ratne mornarice Republici Hrvatskoj, provedba zajedničkih aktivnosti uvježbavanja te razmjena iskustava u području protuminskog ratovanja, mornaričkog pješaštva kao i potencijalne vojno-tehničke suradnje.

BRF “Jacques Chevalier” (A725) izgrađen je u brodogradilištu “Chantiers de l’ Atlantique” u Saint-Nazaireu kao prvi od četiri u istoimenoj klasi brodova za popunu (Bâtiments Ravitailleurs de Force/ BRF).  Trenutačno je prvi u klasi nove generacije francuskih logističkih brodova koji je ušao u  službu francuske Nacionalne mornarice u srpnju prošle godine. Dužine je 194 metra, širine 27,4 metara, istisnine 16000 t (31000 t) te gaza devet metara. Posadu čini 130 članova, a zapovjednik broda je kapetan bojnog broda Pierre Ginefri. Brod se nalazi u sastavu zračno-pomorske skupine (GAN) predvođene nosačem aviona “Charles de Gaulle”.

Na nove zadaće brod odlazi sutra, u utorak 07. svibnja, kada će se pridružiti nosaču “Charles de Gaulle”, koji je proteklih nekoliko dan odmarao u bazi Souda na Kreti (Grčka). Francuski nosač, zajedno s pripadajućom skupinom, od utorka nastavlja s aktivnostima u sklopu misije “Aquila” u kojoj sudjeluje 15 zemalja članica NATO-a, provodeći aktivnosti u istočnom Mediteranu.

 

*Photo: MORH/T.Brandt, HRM/M.Siriščević

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.