Francuski brod “La Seine” u posjetu HRM

 

Do sutra (srijeda, 9. veljače) u splitskoj luci Lora boravi višenamjenski brod za pomoć i podršku (Le bâtiment de soutien et d’assistance Métropolitain – BSAM) „La Seine” (A604) iz sastava francuske Nacionalne mornarice. Brod kojim zapovijeda poručnik bojnog broad Julien Lapierre u Split je stigao u subotu, 5. veljače, u sklopu svog angažmana u Jadranu i središnjem Mediteranu. Osim Hrvatske, brod „La Seine” posjetit će Albaniju i Maltu, a zadatak njegove posade A je posjeta lokalnim vlastima, suradnja s oružanim snagama zemlje-domaćina u sklopu francuskog predsjedanja Europskom Unijom, te autonomna procjena situacije i predanost slobodi plovidbe.

U sklopu bilateralne vojne suradnje s Oružanim snagama Francuske Republike, zapovjednika broda poručnika bojnog broda Juliena Lapierrea, vojnu izaslanicu Francuske Republike u RH pukovnicu Florence Škrlj i francusko izaslanstvo, u ponedjeljak, 7. veljače, primio je zamjenik zapovjednika Pomorske baze Split, brigadir Alen Vukman. Nakon posjeta HRM-u, francusko je izaslanstvo primio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Zapovjednik Lapierre upoznao je gradonačelnika i s brojnim zadaćama koje posada „La Seine” obavlja u plovidbama Mediteranom i Jadranskim morem, kao i s aktivnostima koje se obavljaju u sklopu bilateralne suradnje s kolegama iz HRM-a. Po završetku susreta domaćin i gosti razmijenili su prigodne darove.

Iako ga u priopćenju MORH naziva „logističkim”, „La Seine” je višenamjenski, visokotehnološki brod dužine 70,3 metara, širine 15,8 metara, deplasmana od 2.500 tona, te gaza od 5 metara. Pogon mu daju dva dizelska motora snage po 2.650 kW. Posada je incijalno brojila 17 članova, no u međuvremenu je došlo do njenog proširenja na 33 člana. Brod se u flotnoj službi nalazi od 24. srpnja 2019. godine. Namijenjen je za čitav niz specijaliziranih zadaća: od pružanja logističke podrške brodovima i podmornicama na moru, obavljanja akcija traganja i spašavanja, ophodnih misija, do akcija čišćenja mora od zagađenja, a služi i kao matični brod za ronioce te izvođače podmorskih radova.

Brod „La Seine” je u rujnu 2020. u pratnji francuske napadajne podmornice „Émeraude” (S604) krenuo na tzv. „Mission Marianne” – do prosinca 2020. godine stigli su na Pacifik, plovili od Australije i Guama do Japana, da bi u veljači 2021. godine obavili i plovidbu Južnokineskim morem, u sklopu međunarodnih napora za očuvanje tamošnjeg otvorenog mora pred kineskim presizanjima. Francuska ministrica obrane Florence Parly taj je poduhvat opisala kao: „jasan dokaz sposobnosti naše Francuske mornarice, da izvrši raspored na veliku daljinu i dugo trajanje u suradnji s australskim, američkim te japanskim strateškim partnerima”. Nakon ovog poduhvata, brod „La Seine” je u srpnju 2021. završio na remontu. U luci Toulon obavljeni su tehnički prepravci, te je kao prvi od francuskih BSAM-ova doživio određene izmjene pramca, pojačanja samoobrambenih sposobnosti te povećanje kapaciteta spavaonica. Kao brod koji je posebno pogodan za potporu lokalnim partnerima u osiguranju i zaštiti njihovih pomorskih prilaza, BSAM „La Seine” je isplovio iz Toulona 1. veljače, te preko Mediterana stigao u Jadran kao svoje prvo odredište nakon remonta. Osim suradnje sa zemljama saveznicama, zadatak posade „La Seine” je pomorsko patroliranje i autonomna procjena situacije na središnjem Mediteranu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.