Hrvatska i Bugarska: PESCO, Zemunik i modernizacija RZ

 

U četvrtak i petak, 2. i 3. svibnja, ministar obrane RH Damir Krstičević boravio je u službenom posjetu Bugarskoj, gdje se susreo s ministrom obrane Krasimirom Karakachanovim, sa zamjenikom predsjednika bugarske Vlade Tomislavom Donchevim i predsjednikom Odbora za obranu bugarskog Parlamenta Constantinom Popovim. U razgovorima s ministrom Karakachanovim potvrđena je dobra suradnja Hrvatske i Bugarske na području obrane: tako te dvije zemlje zajedno sudjeluju u tri PESCO projekta (Vojna mobilnost, Logistička središta i Pomorski nadzor), te u Multinacionalnom središtu za obuku helikopterskih posada za specijalne zračne snage (uz još Sloveniju i Mađarsku). Očekujemo da Zemunik postane novi NATO Centar izvrsnosti. Upravo ove godine to Središte mora imati inicijalnu sposobnost, a druge godine, 2020. godine, punu operativnu sposobnost, upravo sa ciljem jačanja interoperabilnosti između bugarske i hrvatske vojske, i ostalih partnera u okviru NATO-a, najavio je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.Razgovaralo se i o iskustvima u predsjedanju EU, ali i o suradnji vojnih industrija, te je Krstičević dobio poziv da posjeti bugarsku izložbu vojne opreme „Hemus” iduće godine, dok je bugarski ministar obrane obećao posjetiti izložbu ASDA 2021. godine u Splitu.

Dvojica ministara obrane najavili su potpisivanje novog sporazuma o obrambenoj suradnji, budući da postojeći datira iz 1996. godine, kroz koji će se otvoriti široke mogućnosti vojne suradnje, s naglaskom na područje vojne izobrazbe, mornarice i specijalnih snaga. U izjavama nakon sastanka bugarski ministar obrane potvrdio je da se njegov hrvatski kolega raspitivao i o aktualnoj modernizaciji bugarske vojske, a posebno Ratnog zrakoplovstva (o čemu hrvatska priopćenja ne govore ni riječi). Očekuje se da bi do kraja ovog mjeseca Bugarska mogla objaviti uspješno okončanje pregovora sa SAD-om i tvrtkom Lockheed Martin o nabavi novih borbenih aviona F-16 Blok 70. Da je modernizacija bugarskog Ratnog zrakoplovstva neophodna, pokazuje i nedavno objavljeno izvješće o stanju u OS Republike Bugarske, o kojem je ovih dana pisao ugledni zrakoplovni portal Tango Six. U nastavku prenosimo spomenuti članak u cijelosti.

 

Ministarski savjet Bugarske usvojio je 24. travnja Izvješće o stanju obrane i Oružanih snaga Republike Bugarske, a njegove najzanimljivije detalje vezane za bugarsko RZ i PZO prenio je istoga dana zrakoplovni portal Aeropres. Izvješće pokazuje da je stanje u ovoj grani bugarskih Oružanih snaga vrlo loše, te da postoje veliki problemi s neispravnom tehnikom, zastarjelom infrastrukturom, a prošla godina bila je obilježena i mnogobrojnim nesrećama.

U izvješću se navodi da je u 2018. godini bilo 36 nesreća vojnih zrakoplova, od kojih jedna katastrofalna i tri vrlo ozbiljne nesreće. Broj incidenata je isti kao u 2017. godini, ali se napominje da su u 2018. oni bili ozbiljniji i da je došlo do gubitka ljudskih života kao i zrakoplovne tehnike. Osim katastrofe helikoptera Mi-17, kada su poginula dva člana posade, u prethodnoj godini dogodila se i ozbiljna nesreća aviona C-27J Spartan, a posada helikoptera Eurocopter AS532 Cougar imala je prisilno slijetanje nakon što je zakačen dalekovod. Prema izvješću, 41 posto nesreća prouzročili su problemi s tehnikom, u 23 posto krivac je ljudski faktor, a za ostalih 36 posto nije naveden uzrok.

Posebno je posvećena pažnja na situaciju u postrojbama Radiotehničke vojske (sustav ZMIN), za koju se kaže da je uspjela osigurati radarsku pokrivenost teritorija države, ali uz niz objektivnih ograničenja nastalih zbog nezadovoljavajućeg stanja radarskih kompleksa glavne komponente sustava za nadzor zračnog prostora, koji radi s djelomičnim kvarovima i ozbiljno smanjenim osnovnim tehničkim parametrima. Teško stanje Radiotehničke vojske je, kako prenosi Aeropres, navedeno i u izvješću za 2017. godinu, a utvrđeno je i da je realizacija projekta nabave novih trodimenzinalnih radara od najveće važnosti. Tokom 2018. godine za ovaj su projekt razrađene tehničke specifikacije, provedeno je istraživanje tržišta i osvježene su financijske projekcije.

Prema izvješću, Ratno zrakoplovstvo ispunilo je 84 posto planiranog naleta, ali je u uvjetima povećane borbene spremnosti Zrakoplovstva taj postotak bio samo 68 posto, dok je u uvjetima razmještanja snaga povećane borbene spremnosti ostvareno 73 posto naleta. Ovo su podaci za kompletno RZ, u kojem je i borbena komponenta, a smatra se da je baš tamo situacija najteža po pitanju broja sati naleta.

U neispravnom stanju nalazi se čak 80 posto zrakoplovne tehnike, a posebno je naglašeno da su s Poljskom nastali sporovi oko ugovora za remont šest motora RD-33 za lovce MiG-29. Poljskoj strani su podnesene dvije tužbe po pitanju garancije remonta, a ona je poslala obavijest da uočeni nedostaci ne podliježu garanciji remonta i da bugarska strana treba plati troškove popravka oštećenja. Rješavanje ovih problema bit će glavna tema predstojećeg posjeta bugarske radne grupe Varšavi.

NATO SAC obuka 2015. godine: C-17 Globemaster III i bugarski MiG-29 (Photo: Bulgarian Air Force)

Što se tiče održanih vježbi, u izvješću se kaže da je u odnosu na 2017. došlo do smanjenja sudjelovanja zrakoplovnih snaga na međunarodnim vježbama, a kao glavni razlog za to navodi se nepostojanje kompatibilnosti postojeće infrastrukture vojnih aerodroma sa zahtjevima savezničkih država, što RZ Bugarske čini manje poželjnim domaćinom planiranih međunarodnih vježbi i obuke. Posljednjih godina je, u odnosu na prethodno razdoblje, na teritoriju Bugarske došlo do značajnog smanjenja vježbi, dok su nekada godišnje bile dvije, tri, pa i više ozbiljnih zrakoplovnih vježbi. Istaknuto je i da Bugarska ne koristi u potpunosti program NATO-a SAC (Strategic Airlift Capability), u kojem se zajednički koriste strateški transportni avioni C-17. Bugarska godišnje plaća 65 sati naleta, a prošle godine iskoristila je samo 45 sati uz još 6,5 sati za obuku i uvježbavanje.

Ono što je također zanimljivo je popunjenost postrojbi bugarskih OS ljudstvom – u izvješću nisu dani podaci za RZ i PZO, već samo općenito za Oružane snage. Navedeno je da je krajem 2018. u vojsci bilo 5675 slobodnih radnih mjesta, a na kraju 2017. – 5694.

 

*tekst autora Živojina Bankovića objavljen je 1. svibnja 2019. na portalu Tango Six, a u izvornom obliku može se naći na adresi: https://tangosix.rs/2019/01/05/rv-i-pvo-bugarske-nalazi-se-u-veoma-losem-stanju-problemi-sa-neispravnom-tehnikom-zastarelom-infrastrukturom-i-mnogobrojnim-udesima/

**izvor vijesti o posjetu ministra Krstičevića Bugarskoj: MORH i MO Republike Bugarske; Photo: MOD.BG

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.