Prvi hrvatski AVPD tim dvaput na završnom ispitu

 

Prošloga je tjedna, točnije u srijedu, 29. listopada, u akvatoriju srednjeg Jadrana (na pomorskom području oko otoka Žirja) održana taktička vježba s topničkim bojnim gađanjem HRM-a pod nazivom HARPUN 14-II. Cilj vježbe bila je provjera osposobljenosti i uvježbanosti postrojbi HRM-a za provedbu namjenskih zadaća, a u njoj je sudjelovalo ukupno 9 brodova iz sastava Flotile HRM-a i Obalne straže, jedna raketna bitnica te Bojna obalne službe motrenja i obavješćivanja. Osim topničkog gađanja ciljeva na moru brodskim topništvom kalibara 20, 23, 30 i 57 mm, istodobno iz pramčanih i krmenih topova, posade brodova uvježbavale su i popunu na moru, traganje i spašavanje, osiguranje konvoja, taktičko manevriranje, komunikacijsko-navigacijske vježbe i praćenje zračnih ciljeva u suradnji s HRZ i PZO.

No HARPUN je, osim za standardno uvježbavanje, iskorišten i za završnu pripremu i ocjenjivanje prvog hrvatskog AVPD tima koji bi do kraja godine trebao biti upućen u operaciju EU NAVFOR Somalia – ATALANTA. Kako je priopćio MORH:

„Na brodu “Faust Vrančić” AVPD tim je proveo dnevno i noćno gađanje te uvježbavao taktike, tehnike i procedure u obrani broda iz njihove matrice sposobnosti. AVPD tim je potvrdio da je, a u skladu s matricom sposobnosti, obučen za ukrcaj na brod WFP, te upoznavanje s posadom na brodu koji će štititi, brodskim procedurama,  pripremanje i opremanje paljbenog položaja i zapovijednog mjesta te samostalno instaliranje nacionalne komunikacijske opreme. Tim je uvježbavao procedure uzbunjivanja kao i uspostavljanje paljbenih pozicija. Ovim ocjenjivanjem, AVPD tim je potvrdio da je osposobljen za pravilno i pravodobno reagiranje u svakoj situaciji, za rad sa opremom Night Vision Goggles (NVG) te između ostalog i za pomoć posadi broda WFP u borbenoj otpornosti broda, primjerice u borbi protiv požara, prodora vode i kvarova. Završno ocjenjivanje spremnosti proveo je ocjenjivački tim Glavnog stožera OS RH na čelu s brigadirom Mijom Kožićem iz Operativne uprave GS OS RH, koji je nakon ocjenjivanja svih zadaća i završenog noćnog gađanja, izvijestio da AVPD tim ima uvježbane sve sposobnosti koje su potrebne za izvršenje njihove misije u operaciji potpore miru EU NAVFOR ATALANTA.“

Za one koji ne znaju, radi se o prvoj takvoj hrvatskoj skupini (Autonomous Vessel Protection Detachment – AVPD) koja će osiguravati i štititi trgovačke brodove što u sklopu UN-ovog World Food Programa (WFP) prevoze hranu te humanitarnu pomoć uz obale Somalije i susjednih država. Odlazak hrvatskog AVPD-a put Roga Afrike najavljen je prije više od godinu dana, prije gotovo dvije godine Vlada RH i Sabor povećali su broj pripadnika OS RH u misiji ATALANTA, nebrojeno je puta najavljivano da će se AVPD otisnuti iz Hrvatske do kraja ove godine, da bi sada već po drugi put u zadnja 3 mjeseca taj famozni tim imao svoje „završno ocjenjivanje“.

AVPD tim na prvom završnom ocjenjivanju

AVPD tim na prvom završnom ocjenjivanju

Naime, MORH je vrlo slično priopćenje producirao i 31. srpnja ove godine, obavijestivši javnost kako je toga dana „u splitskoj luci Lora okončano završno ocjenjivanje prvog hrvatskog autonomnog tima, koji će do kraja godine biti upućen u operaciju potpore miru u Somaliji“. I tada je, kao i prošloga tjedna, glavni nositelj zadaće bila Hrvatska ratna mornarica (HRM), a završno ocjenjivanje provedeno je u vojarni „Sveti Nikola“ i na brodu „Faust Vrančić“. Jednako je oba puta korištena oprema za noćno promatranje (Night Vision Gogles – NVG), i oba je puta prvi hrvatski AVPD tim uspješno prošao završno ocjenjivanje. Sada je samo pitanje koje od ta dva ocjenjivanja je zaista bilo završno, te hoće li se do kraja godine provesti i još koje takvo „završno ocjenjivanje“ na „Faustu Vrančiću“ i s NVG-opremom za noćno promatranje.

Drugi srbijanski AVPD tim otišao za Somaliju

Za razliku od hrvatskog, AVPD tim iz susjedne Srbije ukrcao se još 21. rujna na MSM Douro, brod koji plovi pod ciparskom zastavom, i time je otpočeo svoju 3-mjesečnu misiju. Radi se tu o već drugom takvome timu iz Republike Srbije, koji je iz vojarne „Rastko Nemanjić“ u Pančevu otišao 18. rujna, i vratiti će se kući sredinom siječnja iduće godine.

Pripadnik Vojske Srbije na ciparskom brodu MSM Douro

Pripadnik Vojske Srbije na ciparskom brodu MSM Douro

Dvanaest pripadnika Vojske Srbije, uključujući i bolničara, živi i radi na brodu zajedno s njegovom posadom, te svakodnevno provodi obuku te razne vježbe kako bi u svakom trenutku bili spremni zaštititi brod bilo od piratskih napada bilo od kakve druge ugroze u vodama oko Somalije. Prije upućivanja u misiju, pripadnici Specijalne brigade VS-a, osim u Srbiji, obučavali su se za ovu misiju i u Francuskoj i Grčkoj.

Prvi srbijanski AVPD tim, također sastavljen od 12 vojnika, u operaciju ATALANTA otišao je 1. prosinca prošle godine, da bi svoje terensko djelovanje okončao 2. ožujka ove godine. Oni su ta tri mjeseca plovili na teretnom brodu „Caroline Scan“, koji plovi pod zastavom Antigue&Barbuda. Cijela ova operacija procijenjena je kao aktivnost „srednjeg rizika“, no specijalci iz sastava VS-a prema dosadašnjem iskustvu tvrde da do sada nije bilo većih incidenata, budući da već i samo prisustvo naoružanih vojnika na brodovima odvraća potencijalne napadače. Prema podacima iz zapovjedništva same operacije EU NAVFOR Somalia – ATALANTA, od 2009. godine pa do 8. listopada ove godine pomorske snage Europske unije zaštitile su više od 910 tisuća tona humanitarne pomoći koju su prevozili brodovi u sklopu Svjetskog programa za hranu (WFP).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.