Dolazi USS George HW Bush

 

Već jučer navečer, kada je Vlada RH objavila dnevni red svoje današnje 161. sjednice, bilo je jasno da u Hrvatsku uskoro dolazi američki nosač USS George HW Bush (CVN-77), koji već nekoliko tjedana boravi u južnom Jadranu radi vježbe „Neptune Strike 2022.2“. Zato je komično da ministar obrane Mario Banožić u današnjem obrazloženju ove točke dnevnoga reda niti u jednom trenutku nije spomenuo ime broda kojem Vlada odobrava uplovljavanje i boravak u Splitu, valjda čuvajući taj podatak kao najveću moguću tajnu. Sve ostale 4 rečenice izrekao je u jednom dahu:

„Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dostavljena je nota Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu. Notom se traži odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Splitu u studenom ove godine. Radi se o rutinskom posjetu broda koji je u sastavu Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država. U skladu s Pomorskim zakonikom ovo je odobrenje u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske“.

I dok se Banožić igra čuvara velikih vojnih tajni, Vlada RH u popratnom dokumentu kaže: „Odobrava se uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS „GEORGE HW BUSH“ (CVN 77) u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Split u studenome 2022. godine”. Koliko je Banožić tu promašio „fudbal“, dokazuje i nekoliko zadnjih primjera – npr. u veljači ove godine sam Banožić je na sjednici Vlade tražio dozvolu za uplovljavanje USS Harry S. Trumana, a 2019. tadašnji državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić tražio je odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS Abraham Lincoln (do čega na kraju ipak nije došlo).

USS George HW Bush usidren na Kreti čeka polazak prema Jadranu

USS „George HW Bush“ nalazi se u Jadranu od 14. listopada, kada je i službeno započela NATO-aktivnost „Neptune Strike 2022 2“, i predvodnik je istoimene udarne skupine. Iz matične baze u Norfolku nosač je isplovio 10. kolovoza, da bi prvi puta ugledao europsko kopno 6. listopada, kada je uplovio u bazu Souda Bay na Kreti. Tamo se zadržao puna 2 tjedna, da bi potom cijela Udarna skupina nosača George HW Bush (GHWBCSG) krenula prema Jadranu. Sama vježba, rekosmo, započela je 14. listopada, kada je u nju nakratko uplovila i hrvatska raketna topovnjača RTOP-42 „Dubrovnik“, što je bilo sasvim dovoljno da nas NATO i SAD stave na popis 19 saveznika i partnera-sudionika u vježbi. Osim, dakle, Hrvatske i SAD-a, u NATO-aktivnosti NEST 22.2 sudjeluju i Francuska, Kanada, UK, Grčka, Rumunjska, Litva, Slovenija, Mađarska, Italija, Sjeverna Makedonija, Turska, Slovačka, Poljska, Njemačka, Albanija, Švedska i Finska. Protekla 2 tjedna s američkog nosača polijetali su borbeni avioni prema Mađarskoj, Rumunjskoj i Litvi, a 24. listopada napravili su pravu pomutnju nadlijećući Dubrovnik u navodno niskome letu – o kojem se MORH opet očitovao tek naknadno. Namjera trenutnih aktivnosti je „povezivanje svih zapovjedništava NATO-saveza koja rade s različitim saveznicima radi planiranja i provedbe više raznih aktivnosti u stanju pojačane budnosti kroz razne domene i u realnom okruženju“. U utorak 25. listopada nosač USS George HW Bush posjetio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji je u govoru posadi i pilotima američkog nuklearnog broda istaknuo da „ovaj nosač svakoga dana šalje snažnu poruku savezničkog odvraćanja“. Da bi dojam bio još snažniji, tijekom Stoltenbergovog boravka na nosaču u aktivnosti Udarne skupine nosača integrirali su se i brodovi NATO pomorske skupine 2 (SNMG2)

USS Farragut tijekom aktivnosti NEST 22.2 u Jadranskom moru (Photo: Mass Communication Specialist 2nd Class Ryan Childress)

Ova udarna skupina (CSG-10/GHWBCSG) sastoji se od nosača USS George HW Bush i njegovog Zračnog krila (CVW) 7, eskadrile razarača (Destroyer Squadron  – DESRON) 26, krstarice s vođenim projektilima klase Ticonderoga USS Leyte Gulf (CG 55), te zapovjednika informacijskog ratovanja. Brodovi DESRON-26 unutar CSG-10 su razarači s vođenim projektilima klase Arleigh Burke USS Nitze (DDG 94), USS Farragut (DDG 99), USS Truxtun (DDG 103) i USS Delbert D. Black (DDG 119). Eskadrile CVW-7 ukrcane na George HW Bush su „Jolly Rogers“ iz Strike Fighter Squadron (VFA) 103, „Pukin Dogs“ iz VFA-143, „Bluetails“ iz Carrier Airborne Early Warning Squadron (VAW) 121 , „Nightdippers“ Helicopter Sea Combat Squadron (HSC) 5, „Sidewinders“ VFA-86, „Nighthawks“ VFA-136, „Patriots“ Electronic Attack Squadron (VAQ) 140, i „Grandmasters“ Helikopterske pomorske udarne eskadrile (HSM) 46.

 

*Photo: NATO MARCOM i USS George HW Bush (CVN77)/Twitter

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.