Dolazi USS Harry S. Truman!

 

U današnjih Vladinih 5 minuta (267. sjednica Vlade RH) utrpane su čak 3 „obrambene“ točke dnevnoga reda, i to sve 3 prilično protokolarne naravi. Javnosti najzanimljivija bit će posljedica 7. točke, pod nazivom „Prijedlog odluke o davanju odobrenja za uplovljavanje američkog ratnog broda u unutarnje morske vode RH i luku Split“. Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra zabunom je počela obrazlagati narednu točku dnevnog reda, da bi je premijer Milanović izveo na pravi put. No ni na tom putu nije rečeno ništa što već nije poznato:

„Predlažem da Vlada donese odluku kojom se odobrava uplovljavanje američkog ratnog broda u unutarnje morske vode RH i luku Split u prosincu 2015. godine“.

Svi su članovi Vlade, naravno, bili „ZA“, pa je tako družina s Markovog trga dala zeleno svjetlo za uplovljavanje američkog ratnog broda USS Harry S. Truman (CVN-75) u Split. Ovaj američki nosač aviona, inače 8. u klasi Nimitz, trebao bi se u Splitu ukazati krajem sljedećeg tjedna, na ukupno 3 dana boravka, i to – za sada još neslužbeno – 04., 05. i 06. prosinca.

Ovaj je nosač inače poznat kao „Usamljeni ratnik“, a u svojoj bogatoj karijeri sudjelovao je, među ostalim, i u operacijama „Joint Endeavor“ (BiH, 20. prosinca 1995.-20. prosinca 1996.), „Enduring Freedom“ (Afganistan, 2001.) i „Iraqi Freedom“ (Irak, 2003.). Od 16. studenog ove godine USS Harry S. Truman raspoređen je na područje djelovanja američke 5. i 6. flote, te će u tom svojstvu doći i u Split.

Inače, zapovjednik 6. flote Ratne mornarice SAD-a, viceadmiral James G. Fogg, posjetio je krajem listopada Zapovjedništvo HRM-a u Splitu, te se tom prilikom sastao s ministrom obrane Antom Kotromanovićem i zapovjednikom HRM-a komodorom Predragom Stipanovićem. Prema MORH-ovom priopćenju, trojac je razgovarao o nastavku suradnje američkih i hrvatskih oružanih snaga, te o „zajedničkim aktivnostima na Jadranu od Slovenije do Grčke i Albanije“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.