Divulje – buduće protupožarno čvorište

 

Čelništvo obrambenog resora Republike Hrvatske danas je posjetilo novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama. Pri tome, ministru obrane Krstičeviću, koji je ujedno i potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, društvo su radili direktor GS OS RH kontraadmiral Robert Hranj, te Dragan Lozančić kao ravnatelj DUZS-a i brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik vojnog Zapovjedno-operativnog središta.

U novom Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu, čija je uspostava objavljena na 86. sjednici Vlade 22. ožujka ove godine, bit će uspostavljeno i namjensko situacijsko središte – opremljeno za prijenos i prikaz relevantnih informacija u realnom vremenu. Hitnim opremanjem ovog kompleksa, koji bi se lako mogao pokazati istinskom infrastrukturom od nacionalnog značaja, planira se ojačati sposobnost odgovora na paralelne zahtjeve za pomoć s raznih područja, ne bi li se ostvarila sinergija svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti uključenih u protupožarnu sezonu. O tome je prilikom posjeta govorio i ministar Krstičević: “Operativno vatrogasno zapovjedništvo prikaz je svrhe sustava domovinske sigurnosti, a to su prevencija, pravovremena reakcija i prikaz situacije u realnom vremenu“.

Ministar je ujedno istaknuo i ulogu Oružanih snaga RH u obrani od požara istaknuvši: „U protekloj protupožarnoj sezoni, jednoj od najtežih PP sezona od osamostaljenja Republike Hrvatske, istaknuta je velika uloga Hrvatske vojske kao integratora sastavnica sustava Domovinske sigurnosti u pomoći stanovništvu u obrani od požara“ – što je doduše bio i izvor niza neslaganja u samome vrhu vlasti Republike Hrvatske. Krstičević je podsjetio i da je o tome napravljena opsežna raščlamba – zapravo niz raščlambi protupožarnog ljeta 2017. u Hrvatskoj – iz koje su navodno proizašle naučene lekcije i smjernice za budućnost. Treba se nadati da će tu i Oružane snage biti skladno uklopljene u širi nacionalni napor savladavanja nepogoda, ne bi li se izbjegle kritike o ishitrenom angažiranju Hrvatske vojske koje je izrekla i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović tijekom nedavnih velikih snježnih padalina.

Tijekom posjeta Krstičević je i zahvalio svim sudionicima protupožarne sezone: „Pohvaljujem suradnju Hrvatske vojske, vatrogasaca i ostalih sastavnica sustava domovinske sigurnosti s lokalnom zajednicom i civilnim institucijama, u kojoj je demonstrirano zajedništvo, solidarnost, partnerstvo i sinergija“. Sve će te dobre osobine uskoro biti i praktično provjeravane, budući da u svibnju ove godine slijedi vježba „SIGURNOST“, na kojoj se misli na terenu isprobati  baš spremnost i koordinacija snaga koje sudjeluju u provedbi protupožarne sezone 2018.

Uz ponešto sreće, uskoro senzori i elektronika na mjestu papira i kurira

 

*Photo: MORH/J.Kopi

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.