Vatrogastvo – prvo donacija, potom konferencija

 

Posljednjih dana se podosta čulo o stanju i planovima vatrogastva u Republici Hrvatskoj. Kao prvo, treba spomenuti jučerašnju donaciju Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, koje je u prostorijama Vatrogasne škole uručilo predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice opremu za hrvatske vatrogasce. Ukupna vrijednost donirane opreme iznosi 795.903,52 kuna, a čine je osobna i skupna zaštitna oprema, vatrogasne armature, spasilački i radni alati, komunikacijska oprema, oprema za rad na vodi, termalne kamere i bespilotne letjelice. Ova će donirana oprema biti podijeljena u 18 vatrogasnih zajednica – u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, te Zagrebačkoj županiji.

Pritom je glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković zahvalio Veleposlanstvu SAD-a na velikoj donaciji, a vatrogascima je poručio: „Nadam se da će ova oprema biti korištena više na vježbama, a manje na vatrogasnim intervencijama“. Napomenimo kako je tu riječ o nastavku suradnje SAD i hrvatskog sustava unutarnjih poslova, u čijem se okviru posljednjih mjeseci moglo vidjeti i predaju opreme za savladavanje prirodnih nepogoda u lipnju ove godine.

Statusna konferencija o požarima

Samo dan nakon zaprimanja američke donacije, u zagrebačkom prostoru HUB385 održana je i treća po redu statusna konferencija pod nazivom „Požari u Hrvatskoj: Obrana i prevencija 2020.“. Riječ je o skupu od oko 150 sudionika iz gospodarskog, obrambenog i vatrogasnog sektora koji su raspravljali o ključnim aktivnostima obrane od požara u sezoni 2019. godine, jačanju prevencije požara u 2020. godini, te sanaciji opožarenih područja. Iako u formalnoj organizaciji Jutarnjeg lista, ovaj je skup zapravo ustrojen na državnoj osnovi – uz podršku tri ministarstva (Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede), nekoliko njihovih specijaliziranih segmenata (HGSS-a, Hrvatske vatrogasne zajednice), te više državnih poduzeća (Hrvatske šume, Odašiljači i veze). Kako je napomenuo i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, ova je konferencija nastavak šireg društvenog interesa i djelovanja koje je uslijedilo nakon izuzetno teške požarne sezone 2017.godine – kada se upravo državni vatrogasni sustav nije baš pokazao, a temeljem ulaska požara u predgrađa Splita došlo je i do svojevrsne političke krize u Vladi RH budući je predsjednica RH kritizirala postupanja ministra obrane Krstičevića, a ministar je odmah uzvratio nuđenjem ostavke. Nakon toga je uslijedilo pitanje nedostatka novaca za djelovanja, dilema oko nagrada za vatrogasce (koja je riješena u rujnu te godine), pa niz organizacijskih koprcanja, te onda i ponešto promjena u hrvatskom sustavu borbe protiv požara.

Domovinska sigurnost i ministri

Ministar obrane RH Damir Krstičević u svojem izlaganju nazvanom „Obrana od požara u 2020.godini“ istaknuo je stvaranje „Operativnog vatrogasnog zapovjedništva“ (OVZ) u Divuljama kao najkonkretniji rezultat spomenutih reformi. Time je navodno dobivena neusporedivo kvalitetnija koordinacija, brža reakcija, kao i puno bolji protok informacija te centralizirano odlučivanje. Uz izuzetne odnose s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, koji se vide kroz vrlo uspješnu vježbu „SIGURNOST 2019“ te „Sporazum o suradnji u gašenju požara na otvorenom prostoru“, Krstičević je pohvalio i punu operativnu sposobnost bespilotnih letjelica, kao i program „RAPTOR“ koji omogućava snimanje požarišta iz kanadera. Uz jak doprinos OS RH vatrogasnim naporima (zrakoplovno gašenje, mogućnost podizanja 200 vojnika u sat vremena, dopremu vatrogasne opreme zrakom te putem brodova na otoke, te akcije pošumljavanja), Krstičević je najavio da će spomenuti program bespilotnih letjelica već 15. studenog ove godine biti ojačan otvaranjem „Središta za besposadne sustave“ u Puli s dijelom snaga dislociranim u Sinju. Pri tome, ministar obrane nije naveo cijenu svih tih aktivnosti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na ojačano uvezivanje istoznačnih sastavnica kroz ustrojstvene promjene, koje su ojačale ne samo vatrogastvo već i općeniti moment civilne zaštite u RH. No, za daljnji rast Božinović vidi potrebu sistematičnog ulaganja u vatrogastvo, prvenstveno kroz kontinuirano povlačenje sredstava iz europskih fondova. Tom prilikom Božinović je istaknuo 38 milijuna eura dobivenih iz strukturnih i kohezijskih fondova za nabavu novih vatrogasnih vozila te radiotelekomunikacijske opreme za vatrogasnu službu i HGSS, spominjući i osnaživanje sustava Domovinske sigurnosti s 5 višenamjenskih helikoptera za koje se ove godine rezerviralo oko 40 milijuna eura iz EU fondova. U okviru svekolikog povezivanja javnih aktera na prostorima posebne opasnosti od požara, Božinović je istaknuo i kako se „Plan aktivnosti“ 2019. dodatno proširio i na Ministarstvo turizma te Hrvatsku turističku zajednicu. Važnu ulogu imale su i prve digitalne interaktivne karte procjene rizika iz europskog programa Copernicus, kojih je ove godine bilo izrađeno više od 1.100.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je kako je ove godine bilo opožareno 2.132 hektara šumskih površina u 123 požara, te da je 43 posto od tog broja i 71 posto ukupnog opožarenog područja bilo na području Splitsko-dalmatinske županije. Također, ona se osvrnula na sustav Domovinske sigurnosti, istaknuvši napore koje je Ministarstvo poljoprivrede uložilo u preventivne mjere. Ona je navela sustav motrenja koji broji 46 motriteljskih jedinica uz 4 nadzorna centra u 4 dalmatinske županije, a videosignal je sproveden i do OVZ u Divuljama – sve plod četverogodišnjeg projekta u kojeg je uloženo 20 milijuna kuna. Pomoć pri nadziranju tu dolazi i od strane 6 bespilotnih letjelica Orbiter 3B, koje je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć sredstava iz Europske unije originalno pribavilo za kontrolu u ribarstvu. Ministrica Vučković je istaknula i važnost sanacije zapuštenog zemljišta, razminiranja, te sredstava iz Programa za ruralni razvoj – iz kojeg u svrhu prevencije kroz 101 projekt ide oko 270 milijuna kuna. Spomenuti Program za ruralni razvoj svojom mjerom 7 predviđa i 95 milijuna kuna za čak 17 vatrogasnih domova, dok je iz „Općekorisnih funkcija šuma“ (OKFŠ) uloženo 40 milijuna kuna za 74 kombi vozila namijenjena vatrogascima.

Stručne prezentacije

Nakon uvodnih govora prešlo se na prezentacije, a na početku svog izlaganja glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković uručio je pukovniku Tomislavu Vacenovskom, zapovjedniku Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze OS RH, europski certifikat za izniman doprinos, zaslužen u vježbi „MODEX CRES 2019“. U svom sažetku ovogodišnje protupožarne sezone Tucaković je napomenuo: „Ove godine smo imali 61 izviđanje protupožarnim avionima u kojima je uočeno 36 požara i to nam je omogućilo trenutno djelovanje. Svakodnevno su na području obale i priobalja bila angažirana 102 vatrogasca, odnosno ukupno 1.700 vatrogasaca“. Vatrogasci su prema zračnim snagama uputili 186 zahtjeva za intervenciju, a po prvi put intervenirali su i pjenom. Kako je istaknuo Tucaković, iako broj požara nije bio malen, opožarene površine bilo je 2019. godine čak 15 posto manje nego lani. Ujedno, do 22. listopada izvršenje ovogodišnjeg programa je 19 milijuna kuna – za plaće, popravke, vozila i sve ono što moramo izvršiti.

Tucaković je istaknuo novitete koje je u operativnom smislu donio aktualni „Plan aktivnosti“ – (1) svakodnevno protupožarno izviđanje, (2) ciljano izviđanje vojno-civilnim besposadnim sustavom Orbiter 3B, (3) čak 1.000 sezonskih vatrogasaca, te (4) konstantno dežuranje u Divuljama brzog tima za izvlačenje ljudi u kriznim situacijama. Za kraj, glavni vatrogasni zapovjednik je najavio i da će u idućoj protupožarnoj sezoni naglasak, među ostalim, biti na preventivi, korištenju sredstava EU fondova, komunikaciji s medijima, ali i međusobnoj komunikaciji, unapređenju međuresorne suradnje te prilagodbi vatrogasnog sustava novom zakonskom rješenju.

Vrlo zanimljivo izlaganje pripremili su i predstavnici državnog poduzeća „Odašiljači i veze d.o.o.“ (OiV), od 2002. godine osamostaljenog dijela tadašnje „Javne ustanove Hrvatska radiotelevizija“ – koji su prisutnima predstavili videoprezentaciju sustava kamera i veza nazvanog „Firedetect“. Kako se moglo čuti od Marka Serdarevića, „Firedetect“ je plod rada splitskog FESB-a, „Odašiljača i veza“ te „Hrvatskih šuma“. Zajedničkim djelovanjem oni su ustrojili vrlo otporan sustav video nadzora sa 45 lokacija i 4 nadzorna centra, koji je u cijeloj godini imao prijavljenih tek petnaestak manjih smetnji u radu. Ovaj sustav nudi i mogućnost prognoze smjera širenja (propagacije) požara, a njegovi ga tvorci nastavljaju nadograđivati.

Niz izlaganja zaključio je strani gost – Johan Szymanski, zapovjednik vatrogasne službe u okrugu Dalarna u središnjoj Švedskoj – koji je do svjetskoga glasa došao prošloga ljeta, kada se švedsko Ratno zrakoplovstvo krajem srpnja 2018. uključilo u gašenje masivnog šumskog požara koji je zahvatio prostor vojnog poligona Älvdalen, najvećeg švedskog vojnog strelišta na čijih se oko 540 kvadratnih kilometara već dugo švedske oružane snage uvježbavaju u gađanja bojnim streljivima svih kalibara. Zbog opasnosti od neekspolodiranih ubojnih sredstava na tom području, gašenje požara ondje se odlučilo provoditi bombardiranjem iz borbenih aviona JAS 39 Gripen. Zrakoplovne bombe bacane su s visine od 3.000 metara, a pojedine su eksplozije lišavanjem zraka gasile požare u krugu od oko 100 metara uokolo mjesta udara. Uz opisivanje ovog neuobičajenog vatrogasnog djelovanja, zapovjednik Szymanski je istaknuo i važnost rada zapovjednog stožera na nacionalnoj razini, koji može upravljati krizama kada dosegnu kolosalne razmjere. Ujedno, on je pohvalio i domaćine – hrvatski sustav nacionalne sigurnosti dograđen kroz formiranje sustava Domovinske sigurnosti.

Ulaz na švedski vojni poligon Älvdalen

Okrugli stol za kraj

Dok je događanje otpočelo obraćanjima predstavnika organizatora i njihovih gostiju, nakon stručnih prezentacija bio je održan i okrugli stol pod nazivom „Obrana od požara u 2020. godini“. U njemu su sudjelovali brigadir Krešo Tuškan (zapovjednik vojnog odjela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva), Damir Trut (pomoćnik ministra MUP-a), Renata Ojurović (pomoćnica ministrice poljoprivrede), Krunoslav Jakupčić (predsjednik Uprave Hrvatskih šuma), Slavko Tucaković (glavni vatrogasni zapovjednik RH) i Josip Granić, pročelnik HGSS-a. Tom se prilikom od Krunoslava Jakupčića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, moglo čuti o važnosti prevencije, u koju su Hrvatske šume u ovoj godini utrošile oko 100 milijuna kuna. Napomenuo je i nužnost očuvanja mediteranskih šuma, bez kojih bi cjelokupni ekosustav Republike Hrvatske bio izuzetno ugrožen, te sve očitiji učinak klimatskih promjena koje donose suše te otežavaju vatrogasnu dužnost. Za suprotstavljanje ovim izazovima bitna je sveukupna sinergija, međuresorna i multidisciplinarna – potrebno je što bolje uvezati žurne službe s ostalim državnim i privatnim dionicima borbe protiv požara.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.