Službeno okončana “Protupožarna sezona 2019.”

 

U srijedu, 25. rujna 2019. završena je ovogodišnja Protupožarna sezona te je s radom prestalo i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama, objavilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Ovu odluku donio je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, temeljem situacije na terenu i uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima i zapovjednikom vojnih snaga. Pri tome je objasnio kako njen kasniji ovogodišnji početak (17. lipnja) i raniji završetak treba zahvaliti prvenstveno dužim razdobljima značajnijih padalina, zbog kojih je i vrlo mala opasnost od izbijanja šumskih požara.

Zračne protupožarne snage OS RH tijekom ovogodišnje protupožarne sezone bile angažirane u gašenju ukupno 48 požara (24 u Šibensko-kninskoj, 10 u Zadarskoj, 8 u Splitsko-dalmatinskoj, 3 u Dubrovačko-neretvanskoj, te po 1 u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji). Na tim zadaćama ostvareno je oko 420 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 9.500 tona vode, te je helikopterima Mi-8 MTV1 bilo prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode te opreme do požarišta. Osim gašenje požara, provedeno je 59 protupožarnih izviđanja avionima Airtractor AT-802, dok je u izviđanju visokorizičnih područja 44 puta bio angažiran i tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B”.

Tijekom ukupno 101 dana sezone, od 17. lipnja do 25. rujna 2019. godine, snage Hrvatske kopnene vojske bile su angažirane samo jednom na ukupno dva dana – tijekom velikog požara na području Južne Dubrave u zaleđu Šibenika, kada se vatrogasnim letjelicama Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 pridružilo i 102 pripadnika HKoV. Tada je u dva dana djelovanja zračnih snaga (27.-28. srpnja 2019.) bilo izbačeno oko 260 vodenih bombi, odnosno oko 1.400 tona vode, pri čemu su ostvarena 32 sata naleta na požarištu. No, najveći broj bacanja vodenih bombi u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni zabilježen je na prostoru Dubravice kod Skradina, između 8. i 10. kolovoza 2019. godine. Na prvi dan djelovanja ondje je bilo angažirano četiri aviona, idućeg njih šest, dok je završnog dana u natapanju požarišta sudjelovao Airtractor AT-802. Tijekom tri dana djelovanja ukupno je izbačeno 390 vodenih bombi, odnosno oko 2.000 tona vode, što je bilo moguće (1) zbog blizine uzimanja vode, ali i (2) zbog karaktera samog požarišta, gdje voda u gustoj borovoj šumi nije uspijevala prodrijeti do tla. Time se nije postizao učinak gašenja kao drugdje, te je prvo bilo potrebno zaustaviti širenje požara, a kasnije nastaviti sa što intenzivnijim natapanjem na terenu nepristupačnom za zemaljske snage.

Brigadni general Krešo Tuškan (zapovjednik Protupožarnog NOS Oružanih snaga RH, a ujedno i zapovjednik Zapovjednog-operativnog središta GS OS RH) pohvalio je ovogodišnja vatrogasna djelovanja: „U ranom otkrivanju požara značajan doprinos imao je besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ za protupožarna izviđanja koji se prvi puta koristio za vrijeme Protupožarne sezone, zatim pjenila za gašenje koja su povećala učinkovitost gašenja i smanjila potrebnu količinu vode i aplikacija Raptor iz protupožarnog zrakoplova koja je omogućila prijenos slike i videa u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo što je omogućilo brže donošenje odluka i upućivanje snaga na teren“. Najavivši raščambu ovogodišnje PP sezone, kao i početak novog ciklusa planiranja te pripreme snaga, Tuškan je ujedno zahvalio učesnicima PP sezone: „Mogu istaknuti kako sam izrazito zadovoljan suradnjom svih sastavnica domovinske sigurnosti. Hrvatska vojska, vatrogasci, policajci, naši piloti i zrakoplovni tehničari još jednom su uložili sve svoje napore kako bi i ove godine očuvali sigurnost svih hrvatskih građana. Važno je napomenuti kako je i za vrijeme turističke sezone sigurnost očuvana na najvišoj razini“.

Pukovnik Tomislav Vacenovski, zapovjednik Protupožarne eskadrile, opisao je angažman zračnih snaga u ovogodišnjoj PP sezoni kao ispodprosječan, uz vrlo učinkovitu suradnju s vatrogascima, te svim ostalim sastavnicama u organizaciji i provedbi protupožarnih aktivnosti. „Posebno bih izdvojio korisnost većeg broja protupožarnih izviđanja koja su rezultirala brzim izlaskom snaga na požarišta, a jedan dio su piloti uspjeli ugasiti preusmjeravanjem s izviđanja, naročito kroz mjesec rujan. Također, važna je i slika koju su naše posade koristeći aplikaciju Raptor slale u Operativno vatrogasno zapovjedništvo“, istaknuo je pukovnik Vacenovski te dodao kako se kroz cijelo vrijeme PP sezone odvijala i obuka novih snaga – čime Protupožarna eskadrila jača ljudske potencijale u protupožarnoj zaštiti Hrvatske. Upravo do kraja listopada su njene snage i u stanju spremnosti za angažman u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU), dok određen broj posada i aviona dežura kroz čitavu godinu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.