Protupožarne aktivnosti, domovinska sigurnost i nabava aviona

 

Danas je u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama održana prezentacija novog presjeka Protupožarne sezone 2019. Posljednji takav presjek održan je prije samo mjesec dana – 19. srpnja ove godine. Isti su prezenteri – zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković – također u OVZ-u u Divuljama, tada presjecali dotadašnju protupožarnu sezonu. I tada, kao i danas, prezentaciji je prisustvovao ministar obrane Damir Krstičević, koji je govorio o smislu i utjecaju sustava domovinske sigurnosti na uspjeh protupožarnih aktivnosti.

„Razmatrajući konkretne brojke u samo proteklih mjesec dana broj zahtjeva za angažmanom gotovo pa se izjednačio s brojem zahtjeva od početka godine. Kao što znate, imali smo nekoliko većih požara, od kojih bih svakako izdvojio onaj u Dubravi kod Šibenika“, rekao je danas Krstičević, dodavši kako je upravo zahvaljujući dobroj pripremi, pravovremenoj reakciji, koordinaciji i suradnji sastavnica Sustava domovinske sigurnosti, te suradnji s lokalnom zajednicom, otklonjena prijetnja za civilno stanovništvo i imovinu. I danas, kao i prije mjesec dana, Krstičević je posebno izdvojio angažman novonabavljenih bespilotnih letjelica, čija je upotreba značajno doprinijela prevenciji požara, ali i pravovremenoj reakciji po uočavanju.

Ove godine do sada je opožarena površina veličine otoka Hvara – oko 32.000 hektara, a od toga je na priobalju izgorjelo oko 18.000 hektara“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, ističući da je najveći ovogodišnji požar bio krajem srpnja u južnoj Dubravi kod Šibenika, gdje je izgorjelo oko 900 hektara. Upravo je Šibensko-kninska, uz Splitsko-dalmatinsku županiju, najugroženija ovogodišnjim požarima.

Protupožarne aktivnosti u brojevima

Prema danas prezentiranoj statistici, od početka 2. faze PP sezone, odnosno od 17. lipnja do zaključno s 19. kolovozom 2019. u 8 sati, zračne snage PP NOS OS RH sudjelovale su u gašenju 29 požara. Osim toga, izvršena su 33 protupožarna izviđanja PP zrakoplovima (PPI).

Na navedenim zadaćama (gašenje i PP izviđanje) u 2. fazi PP sezone izvršena su  1.442 leta, ostvareno 233,30 sati naleta, izbačeno je ukupno 6.705 tona vode, utrošeno 121.339 litara goriva, prevezeno 14 osoba te 8 tona tereta. General Tuškan posebno je istaknuo kako je tijekom posljednjih mjesec dana pojačan napor u izviđanju, te su ostvareni naleti PP zrakoplova kao cijele godine prije toga. „U zadnjih mjesec dana imali smo 177 sati naleta protupožarnih zrakoplova. Isti toliki boj sati naleta imali smo u prvih sedam i pol mjeseci ove godine, što govori o intenzitetu događanja u prošlih mjesec dana – požari su na vrijeme otkriveni i na vrijeme se na njih reagiralo. pa su ugašeni u začetku, odnosno u periodu kada nisu uzeli katastrofalne razmjere“, rekao je Tuškan.

Kopnene snage PP NOS-a bile su angažirane su na požarištu Dubrava/Šibenik, Šibensko-kninska županija 27. i 28. srpnja 2019. Ukupno je tada bilo angažirano 102 pripadnika s 11 motornih vozila, a ukupno vrijeme tog njihova angažiranja iznosilo je 51 sat i 41 minuta.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je do sada 27 puta u razdoblju od 17. lipnja do 13. kolovoza 2019. u izviđanju područja procijenjenima kao visoko rizičnima kada je u pitanju izbijanja požara, te snimanja požarišta. Besposadni sustav„ORBITER 3“ imao je 27 letova, pri čemu je ostvareno 42 sata naleta.

Ukupno je u 2019. godini zaprimljeno 126 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice (124 za zračne snage, 2 za kopnene snage), izvršen je 121 zahtjev, a 5 zahtjeva za zračnim snagama su stornirana. Na navedenim zadaćama izvršeno je 2.236 letova, ostvareno je 351,45  sati naleta, izbačeno je ukupno 10.578 tona vode, utrošeno 199.875 litara goriva, prevezeno je 14 osoba, te 8 tona tereta. Unatoč do sada višekratno dokazanom pozitivnom učinku i prošlogodišnjoj javnoj nabavi, zanimljivo je da tijekom ove PP sezone protupožarni avioni nisu izbacivali pjenilo, točnije – kako navodi MORH – utrošeno je 0 (nula) litara pjenila.

Domovinska sigurnost i borbeni avioni

Vatrogascima je na raspolaganju i tisuću vojnika spremnih brzo reagirati u pomoći pri gašenja požara, najavio je ministar obrane Damir Krstičević. Oni su spremni reagirati u roku od 3 sata, dok je dodatnih 200 vojnika spremno reagirati u roku od sat vremena. Krstičević je pohvalio sve sastavnice domovinske sigurnosti za provedbe aktivnosti tijekom ove PP sezone, najavljujući da će se 17. rujna u Zagrebu održati konferencija „Sustav domovinske sigurnosti i krizno upravljanje“. No to je samo uvod u jedan ambociozniji poduhvat – pokretanje Studija domovinske sigurnosti do kraja 2020. ili 2021. godine. „Studij domovinske sigurnosti je potpuna novost. Taj studij želimo povezati s takvim i sličnim studijima u Americi i Izraelu da bismo edukacijom širili znanje i u Sustavu domovinske sigurnosti bili još spremniji i sposobniji“, rekao je Krstičević, uz nadu da će studij biti realiziran u sklopu budućeg Sveučilišta za obranu i sigurnost dr. Franjo Tuđman u Zagrebu.

Kad je već riječ o budućim projektima, na novinarsko pitanje o nabavi borbenih aviona Krstičević je ponovio kako je sadašnja vlada odlučna riješiti strateško pitanje nabavke borbenih zrakoplova, te je formirano međuresorno povjerenstvo koje je već imalo nekoliko sastanaka. „Ja se nadam da ćemo do kraja mandata ove vlade donijeti odluku“, dodao je Krstičević.

 

*Photo: MORH/J.Kopi

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.