Počela vježba “SIGURNOST 18”

 

Danas je u Simulacijskom središtu Hrvatske kopnene vojske, smještenom na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman, održan simulacijski dio međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti „Sigurnost 18. Ova aktivnost, koju se već mjesecima najavljivalo kao bitnu novost u aktivnostima novouspostavljenog sustava domovinske sigurnosti, okupila je brojne sudionike – uz nositelje iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), njih je većina ipak došla iz šireg sustava Ministarstva unutarnjih poslova RH, Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Dok je prva ovogodišnja sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti bila povezana s provedbom vježbe „Kibernetički štit 2018, danas se na Hrvatskom vojnom učilištu njenu drugu sjednicu održalo paralelno s vježbom odgovora na katastrofe „Sigurnost 2018. Zato i ne čudi pregršt visokih gostiju, počevši od domaćina, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića (koji je ujedno i predsjednik Koordinacije), preko ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra zdravstva Kujundžića i ministra branitelja Medveda, ravnatelja DUZS Dragana Lozančića te ravnatelja civilnih i vojnih sigurnosno-obavještajnih agencija, pročelnika HGSS Prizmića i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Sanadera, do zapovjednika Zapovjednog operativnog središta GS OS RH brigadnog generala Kreše Tuškana i drugih.

Tijek i ciljevi vježbe

Direktor vježbe „Sigurnost 18 je Mladen Vinković, pomoćnik Glavnog vatrogasnog zapovjednika, nadležan za aktivnosti koje su podjeljene u dva strukturna dijela: (1) simulacijski dio, kojeg se odradilo danas, te (2) praktični dio, predviđen za sredinu idućeg tjedna. Današnje simulacijsko djelovanje, poduprto namjenskom informatičkom tehnikom s HVU formalno je bilo podijeljeno na dvije razine. Kao prvo, spomenuta sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, koja je okupila visoke predstavnike tijela sustava domovinske sigurnosti, proknjižena je kao (1.1.) aktivnost strateške razine. Uz to, održana je i aktivnost (1.2.) radne razine – paralelno vježbanje sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Ovaj paralelizam dodatno osnažuje realističnost reagiranja, budući se i u slučaju realnih katastrofa očekuje djelovanje dužnosnika okupljenih u Koordinaciji usporedno s konkretnim radom profesionalnog osoblja na savladavanju nesreće. Za osnovu ove ukupne vježbovne aktivnosti uzeto je reagiranje na simulirani požar koji prekida cestovne i željezničke komunikacije kroz Gorski kotar, između Rijeke i Zagreba, zarobljavajući ujedno velik broj civila i vozila u području opasnosti.

Kao drugo, ostaje još za obaviti i terenski dio vježbe, zakazan za period od 15. do 17. svibnja 2018. godine, na području srednjeg Jadrana. Tada će se na nekoliko lokacija u Dalmaciji, u trajanju od ukupno 36 sati proigrati scenarij koji predviđa više velikih zamišljenih šumskih požara u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Organizirajući otpor požarima za koje se uzima kako ugrožavaju cestovni i željeznički promet, brojna naselja i NP Krka, bit će obavljen i prijenos slike u realnom vremenu s kriznog područja u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, odakle će uslijediti odgovor na krizu.

Imajući u vidu ove planirane aktivnosti u okviru vježbe ne čude ni izjave direktora vježbe, Mladena Vinkovića, koji naglašava da je širi cilj vježbe „Sigurnost 18(1) provjeriti nadležnosti tijela iz sustava domovinske sigurnosti, (2) provjeriti sustav kriznog rukovođenja, komunikacije i koordinacije unutar tijela sustava domovinske sigurnosti, (3) provjeriti standardne operativne postupke, (4) isprobati komunikacijsko-informacijski sustav (sposobnosti Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, među ostalim i spomenuti prijenos slike u realnom vremenu), kao i (5) utvrditi slijed odgovora na krizu. Ulogu snaga iz sastava OS RH u vježbi opisao je general Tuškan: „U ovoj protupožarnoj sezoni sudjelovat će zračne, pomorske i kopnene snage Hrvatske vojske, a po prvi puta i bespilotne letjelice“. Dok nije bilo specificirano o kojem se broju i kakvih bespilotnih letjelica radi, spomenuto je za nadolazeću protupožarnu sezonu predviđeno aktiviranje oko 200 pripadnika kopnenih i zračnih snaga OS RH, u okviru snaga za brzu intervenciju, i još vojnoga ljudstva kao njihovih dodatnih ojačanja.

Lekcije iz prošle sezone

U obraćanju medijima prije simulacijskog dijela vježbe, ministar Krstičević se osvrnuo na prošlogodišnju protupožarnu sezonu, kao i na opsežnu analizu nedostataka uočenih u vatrogastvu i širem okviru sustava kojeg po novom nazivamo Sustavom domovinske sigurnosti. Uz ostale promjene, donesena je Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, uspostavljena je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, a Vlada RH donijela je Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara. Krenulo se i u uspostavu novog Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, zajedno sa situacijskim središtem u kojem će se želi objedinjeno vidjeti prikaz aktualnog stanja na terenu u realnome vremenu. Kako je utvrdio Krstičević: „Uvjeren sam kako će ova vježba biti vrlo korisna za sustav, kako bismo na vrijeme, uoči protupožarne sezone uočili nedostatke sustava. Svjesni smo velike odgovornosti i očekivanja naših građana stoga vrlo profesionalno i sustavno pristupamo pripremama za sezonu. Sigurnost Hrvatske i naših građana naš je apsolutni prioritet“.

Potrebu za ovom vježbom uočio je i Dragan Lozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koji napominje kako je nakon sveobuhvatne analize prošle sezone bio održan i namjenski okrugli stol – na kojem je dogovoreno 15 mjera za poboljšavanje aktivnosti i koordinacije za ovu godinu. Način na koji su uočeni nedostaci iz prošle protupožarne sezone utjecali na sustav pobliže je opisao ministar unutarnjih poslova Davor  Božinović – koji spominje reagiranje u dva smjera: „Prvi je interventni pa su tako odmah osigurana dodatna sredstva za sva područja pogođena nepogodama, a drugi je bio sistematski pristup kojem je cilj da ovu sezonu dočekamo spremni i bolje koordinirani“.

„Također postoji i projekt nabave deset novih vatrogasnih vozila i telekomunikacijske opreme“, naglasio je ministar Božinović, istaknuvši da će u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna hrvatska policija imati novo Operativno središte u Zadru gdje će se koordinirati sve aktivnosti u razdoblju turističke sezone, te na jednoj regularnoj, redovitoj bazi uključivati sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti, a što će svakako pridonijeti povećanju sigurnosti, posebice u ljetnim mjesecima. Dakle, dok su MORH, DUZS i vatrogasci koordinacijski okupljeni u Divuljama – MUP svoje aktivnosti ljetos misli usklađivati iz Zadra.

 

*Photo: MUP RH, DUZS, MORH/T.Brandt

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.