Dan HRZ-a u sjeni pada MiG-a 21

 

Prošle godine Vrhovni zapovjednik, ove godine – ministar obrane. Tako sada već drugu godinu izgleda sastav državnog vrha na proslavi Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koje ove 2022. obilježava već svoju 31 godinu postojanja. „U ovih trideset i jednu godinu, od rata do danas, čuvate hrvatsko nebo, iz dana u dan neumorno prevozite bolesne i povrijeđene, tragate i spašavate izgubljene i unesrećene na moru i na kopnu, gasite požare te spašavate ljude i njihovu imovinu na poplavljenim područjima“, rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, prisjetivši se samih početaka HRZ-a: „U početku, koristili smo sve što nam je bilo dostupno: sportske, školske, poljoprivredne avione… sami ih naoružavali i koristili u borbenim operacijama“. Prema klasičnoj navadi od zadnjih nekoliko godina, povodom 31. obljetnice je već godinama postojeći kompleks za smještaj dežurnog borbenog dvojca dobio ime po brigadiru Antunu Radošu, a ministar obrane nabrojio je što će u neko skorije vrijeme dobiti HRZ, spomenuvši prije svega francuske borbene avione Rafale i netkom pristigle helikoptere Black Hawk. Pritom je najavio: „Povećat ćemo broj tih helikoptera jer je naša ambicija imati eskadrilu od 12 Black Hawkova“. Potom je Banožić u jednom dahu rekao:

„Bio je trenutak da se prisjetimo svih onih sposobnosti koje imaju, unatoč zastarjeloj tehnologiji za koju, evo, izražavam žaljenje ovaj puta što nije rješavana puno, puno godina prije, da nije bilo vlada koje su bile u stanju donijeti hrabru odluku, odluku da se ide u nabavku aviona modernije generacije, što je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem učinila, i vidimo da je, s obzirom na događaj koji smo imali prošli tjedan, ta odluka bila više nego potrebna jer na ovakav način ne samo da čuvamo teško stečenu sposobnost za vrijeme Domovinskog rata nego je razvijamo dalje, na svim ostalim koracima, da i Ministarstvo obrane i Glavni stožer, i grana Ratnog zrakoplovstva, sjedne i da vidimo na koji način razvijati ostale sposobnosti, prije svega govorim o pilotima, tehničarima, i svega onoga što je definitivno osjetilo ovaj period… 20 godina neulaganja i naravno da u tim procesima se želimo što više razvijati i na takav način i u tom pravcu idemo i sa našim vojnim sveučilištem“.

Lukan i Milatović u MORH-ovom spotu podrške Vatrenima, 13. prosinca 2022. godine

Ovogodišnja obljetnica HRZ-a pala je samo nekoliko dana nakon što je Ratno zrakoplovstvo ostalo bez još jednog borbenog aviona MiG-21. Srećom, oba pilota su se uspješno katapultirala, a jedan od njih, zapovjednik 91. ELA pukovnik Zvonimir Milatović, je prisustvovao i samoj obljetnici HRZ-a. Drugi, teže ozlijeđeni bojnik Ivan Lukan još je uvijek u bolnici, a u subotu ga je posjetilo i Vladino izaslanstvo na čelu s premijerom Plenkovićem, te ministrima Medvedom i Berošem. U subotu smo bili kod njega… Kaže: ‘Ja se vraćam u srijedu’. Znači, optimizam na najjače“, ispričao je zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec.

U četvrtak, 8. prosinca, većina ostataka MiG-a 21 koji je 2 dana ranije pao na šumovitom području Kragovina kod Voćina bila je natovarena na kamion i poslana u Zagreb. U izvlačenju ostataka srušenog zrakoplova sudjelovali su pripadnici Zapovjedništva za potporu sa sredstvima za prijevoz i utovar (dizalice, kamioni i labudice). Ovu je operaciju vodio brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OS RH, koji je u kratkom obraćanju novinarima rekao:

„Tijekom prošla dva dana pronašli smo sve dijelove zrakoplova, oni su danas prikupljeni i pri kraju smo utovara. Ostalo nam je nešto sitnih dijelova koje ćemo tijekom dana potovariti u ovaj kamion i krenuti na mjesto smještaja tih dijelova u Zagreb“.

Dan ranije su očevid na mjestu nesreće proveli županijski državni odvjetnik u suradnji s vojnom krim-policijom i MORH-ovim istražiteljem zrakoplovnih nesreća, a ukoliko bude potrebe – provest će se i dodatni očevidi na mjestu smještaja ostataka zrakoplova. „Očekujemo da će crna kutija dati određene podatke, odnosno da će jasno reći zbog čega je nastao tehnički kvar“, rekao je ministar Banožić nakon obilježavanja 31. obljetnice HRZ.

Kako je na press-konferenciji na dan samoga pada MiG-a dvosjeda, evidencijske oznake 164, istaknuo zapovjednik HRZ-a general Križanec, zrakoplov je pao unutar 20 sati nakon 200-satnog redovnog pregleda. Već se tada posumnjalo da je došlo do otkazivanja rada motora, a u ponedjeljak je general Križanec potvrdio da je motor palog aviona nekoliko godina nakon remonta u Ukrajini remontiran još jednom: „U zavodu koji za to ima odgovarajuće licence i sve ostale dokumente koji mu daju pravo da to remontira i bio je ugrađen od ovlaštenih tehničara Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“. Križanec nije želio govoriti o detaljima tog remonta, a ništa više o tome nije dokučivo ni iz javnih izvora o javnim nabavama. Naime, nedvojbeno je da je tijekom posljednjih 7 godina Ministarstvo obrane u nekoliko navrata kroz javnu nabavu nabavljalo pričuvne dijelove i usluge remonta motora za MiG-21, kako jednosjed tako i dvosjed, te da su ti poslovi uglavnom bili dodjeljivani bilo zavodu u Ukrajini, bilo zavodu u Rumunjskoj. No koji je od ta dva zavoda remontirao konkretni motor palog MiG-a 164“ – ne može se nedvosmisleno zaključiti iz javnosti dostupnih izvora.

 

*Photo: MORH/M.Čobanović, F.Klen

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.