Nova eskadrila: ima aviona, nema pilota

 

Ako vam je današnjih 35 zagrebačkih stupnjeva ipak bilo previše, teško da bi mogli podnijeti još 5 do 10 stupnjeva više, koliko se prije podne moglo izmjeriti u kabini MiG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Trunka svježeg zraka nazire se tek na tisuću i više metara, što su danas osjetila tek dvojica pilota borbenih aviona, koja su sudjelovala u pokaznoj vježbi presretanja zrakoplova (vrlo sličnoj nedavnoj stvarnoj situaciji), te trojica koja su vježbala za predstojeći vojni mimohod. No piloti se nisu žalili, sretni su što konačno ponovno mogu letjeti, pa makar i na oldtimerima koji su odnedavno u punom sastavu pod okriljem HRZ i PZO.

Nakon što je prošloga tjedna i posljednji, 12. remontirani MiG prošao testne letove te proglašen ispravnim i spremnim za primopredaju HRZ-u u operativnu upotrebu, jutros je u 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a na Plesu predstavljena nova Eskadrila borbenih aviona (EBA). Od njih 12, na stajanci se našlo 9 MiG-ova, među kojima nije bilo i posljednjeg, s evidencijskom oznakom 134, a u pokaznoj vježbi sudjelovao je i jedan Pilatus PC-M9 iz sastava Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Osim zapovjednika HRZ-a, generala Dražena Ščurija, prezentaciji su prisustvovali i načelnik GS OS RH general Drago Lovrić te zapovjednik NATO zračnih snaga i zrakoplovstva SAD-a u Europi i Africi (NATO AIRCOM USAFE), general zbora Frank Gorenc. Prije odlaska na vojni poligon u Slunju, Lovrić i Gorenc osobno su isprobali MiG-21, makar samo sjedeći u njemu dok je ovaj bio čvrsto na tlu. Posljednji je put MiG-ove usporedivo isprobala ministrica Željka Antunović, letjevši u jednom od njih sada već davne 2003. godine, nakon njihovog povratka s tada aktualnog remonta u Rumunjskoj.

Prema dosadašnjim iskustvima pilota, remont u Ukrajini odrađen je kvalitetnije od onog u Rumunjskoj, među ostalim i zato što su saslušani i neki prijedlozi samih pilota. Uoči remonta u Ukrajini, u okviru HRZ-a rađena je bila stručna ekspertiza u kojoj su sudjelovali iskusniji nastavnici letenja, mlađi piloti i piloti koji su završili obuku na drugačije konfiguriranom avionu te su u zahtjevima za remont uvažene i njihove sugestije. Što je konkretan rezultat takvog sudjelovanja, pojasnio je pukovnik Stanko Hrženjak, trenutno zadužen za procjenu borbene sposobnosti pilota:

„Ono što smo mi trenutno promijenili na ovim avionima to je novi EHSI – „Electronic Horizontal Situation Indicator“ – koji je ugrađen unutra i on je sad digitalni. Takav se koristi na avionima F-15 i F-16. To je jedan integrirani instrument koji na jednom displayu pokazuje niz informacija koje smo prije imali na 2 ili 3 pokazivača odvojeno. Dalje smo ugradili GPS sustav koji omogućava satelitsko praćenje terena s MAG-modom u boji, s velikim ekranom koji vam generira rutu, kartu, sve što želite u avionu. I ono što je još dodatno – ugradili smo novi IFF sustav transponder, „Friend or Foe“,  da bi bili kompatibilni s CAOC pravilima, i da bi nas civili mogli raspoznavati u odnosu na druge avione.“

Zapovjednik EBA-e, bojnik Željko Ninić, u svojoj je karijeri letio na svim varijantama MiG-ova – onim originalnim (prije remonta u Rumunjskoj), nakon rumunjskog remonta i sada, na letjelicama koje su se vratile s ukrajinskoga remonta. S ovim posljednjim je i najzadovoljniji:

„Od svih stupnjeva modernizacije ovo je najviši oblik, najbolja integracija kabine i pokazivača instrumenata.“  

Da je remont dobro odrađen, potvrđuje i visoka dnevna upotrebljivost letjelica, kaže pukovnik Hrženjak:

„Mi trenutno imamo od 7 do 9 dnevno raspoloživih aviona za letenje, što znači da smo odabrali dobar remont, da je remont dobro odrađen po potvrdama probnog pilota. Svi avioni koji su trenutno na stajanci su operativni za letenje, što pilotima lovačke eskadrile, mojim mlađim kolegama, daje motiv da još više lete i da unapređuju svoje vještine“.

No sada kada HRZ ponovno ima na raspolaganju punu eskadrilu, pojavio se novi problem – manjak pilota nadzvučnih aviona. I sam pukovnik Hrženjak priznaje da je trenutni omjer pilota i aviona negativan za pilote, te da bi adekvatan omjer trebao biti 3:1 (na jedno sjedalo da dolazi po 3 pilota):

„Ali školovanje za borbenog pilota je dugotrajno, skupo, sem financijskih resursa, sem materijalnih resursa, iziskuje i ljudsku stabilnost i poželjan ljudski potencijal koji nema baš svatko. Tijekom školovanja dešavaju vam se razne stvari – od gubljenja liječničkog statusa pa do nekih drugih interesa koji vas odvuku u neke druge sfere. Tako da školovanje jednog borbenog pilota je jedan zahtjevan i dugotrajan proces.“

Što se konkretno HRZ-a tiče, 2 mlada pilota započela su preobuku, nakon koje bi trebali zamijeniti one najstarije pilote MiG-ova.

„Sve što se može poduzeti tijekom ove i sljedeće godine poduzet će se da se digne razina osposobljenosti postrojbe i da se poveća broj pilota i tehničara u Eskadrili borbenih aviona“,

uvjeren je zapovjednik Ninić. Načelnik GS OS RH general Drago Lovrić kaže da imamo više od 12 pilota za MiG-21, te da će sutra biti uvedena 2 nova pilota, što neće biti kraj: „U svakom trenutku možemo osposobljavati pilote, ići ćemo s preobukom pilota za MiG-21 u budućnosti.“ Planom i programom obuke obuhvaćeno je i noćno letenje na MiG-ovima, no kada bi ono trebalo početi, Lovrić nije odgovorio.

IMG_1661_eskadrila

Iako je, barem na papiru, životni vijek „novih“, remontiranih zrakoplova još 10 godina, do kraja sljedeće godine ipak bi se trebala donijeti odluka o uvođenju novog borbenog aviona, nasljednika debelo dotrajalih MiG-ova.

„Ministarstvo obrane i Oružane snage intenzivno rade na prikupljanju ponuda, analiziranju svih aspekata tih ponuda, da bi mogli preporučiti i proizvesti najbolji vojni savjet političkim autoritetima, to znači – ministru obrane, Vladi RH i Predsjednici Republike. Kada budemo sve analizirali i imali sve podatke, mi ćemo proizvesti najbolji mogući vojni savjet, što je to najbolje za Oružane snage RH i HRZ, ali ja sam siguran da će RH zadržati ovu sposobnost“,

uvjeren je načelnik GS OS RH.

Bez obzira na moguće ponude i široki spektar odabira, za pilota Hrženjaka nema dileme na što će u konačnici pasti izbor: „Ono što Hrvatska traži to je jedan moderan borbeni avion koji će nam omogućiti nadzor zračnog prostora, a neće biti preskup za naše uvjete.“ Dogodi li se takvo nešto, Lovrić već ima i složenu „satnicu“:

„Naša želja i intencija je da se 2021. i uvedu stvarno, ali da  2019. godine sigurno moraju biti uvedeni prvi avioni, znači, jedan dio tih aviona mora biti uveden u OS RH. Proces uvođenja novih borbenih aviona je izuzetno složen, to je proces koji traje 5-7 godina da bi se dostigla puna operativna sposobnost. Za inicijalnu operativnu sposobnost potrebno je 3 do 5 godina.“

Makar su sada sve „curice“ na broju, za pilote MiG-ova nema opuštanja. Barem ne do završetka vojnog mimohoda. U zračnom dijelu mimohoda predviđeno je sudjelovanje 2 grupe po 3 aviona, odnosno ukupno 6 letjelica, dok će nad Kninom preletjeti par, tj. 2 MiG-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.