MORH: remont motora MiG-ova

 

U petak, 5. dana mjeseca rujna, MORH je u Narodnim novinama objavio obavijest o sklapanju ugovora o remontu motora dva MiG-a (jednog koji se nalazi u ZTC-u, i drugog u Ukrajini). Obje odluke donesene su u mjesecu srpnju (8. i 18. srpnja ove godine), a nakon što su istekli rokovi za žalbe (kojih nije bilo) stekli su se i uvjeti za sklapanje ugovora.

Iz javno dostupne obavijesti vidi se sljedeće:

(1) Posao nabave usluge remonta motora R25-300 (serijskoga broja G21525280, za borbeni zrakoplov MiG-21), a s osiguranjem punog međuremontnog resursa (MRR) dobila je tvrtka Aerostar S.A. (na adresi Str. Condorilor, nr. 9, Bacau).

Remont obuhvaća sve tehnološki propisane radove kapitalnog remonta sukladno biltenima koje je izdao proizvođač motora, važećim na datum završetka remonta motora. MORH je ovu odluku donio 8. srpnja – točno na prvu godišnjicu potpisivanja glavnoga ugovora o remontu hrvatskih borbenih zrakoplova u Ukrajini – u pregovaračkom postupku bez javne objave, sa samo jednim ponuđačem. Kao razlog što se odlučilo na takvu vrstu postupka, MORH navodi „iznimnu žurnost izazvanu događajima koje javni/sektorski naručitelj nije mogao predvidjeti, prema striktnim uvjetima navedenim u Uredbi“. Iz tehničkih razloga, samo jedan gospodarski subjekt može izvršiti ovaj posao, stoji u obavijesti, a jedini kriterij odabira bila je najniža cijena. Taj posao koštat će 1.325.250,00 kn s PDV-om, ili 1.307.200,00 kn bez PDV-a. Postupak se vodio u cilju ispunjenja obveza Naručitelja prema ugovoru za nabavu usluge remonta i nadogradnje 7, te nabavu, remont i nadogradnju 5 aviona MiG-21. Navedeni motor preuzima se sa skladišta Naručitelja (MORH) u ZB Pleso, te se nakon remonta također i vraća u ZB Pleso.

(2) Druga objavljena obavijest odnosi se na nabavu usluge remonta motora R25-300, (serijski broj G31525020, za borbeni zrakoplov MiG-21), također s osiguranjem punog međuremontnog resursa (MRR). I ovaj remont obuhvaća sve tehnološki propisane radove kapitalnog remonta sukladno biltenima koje je izdao proizvođač motora, važećim na datum završetka remonta motora. Kao i u prethodnom slučaju, i ova nabava vođena je u pregovaračkom postupku bez prethodne objave, a kriterij za odabir ponude bio je najniža cijena. Iako je početna procijenjena vrijednost nabave bila 1.307.200,00 kn bez PDV-a (baš kao i u prethodnom slučaju), konačna ukupna vrijednost ovog ugovora iznosi 1.387.000,00 kn s PDV-om. I ovaj je postupak opravdan iznimnom žurnošću, zbog događaja koje naručitelj nije mogao predvidjeti, kao i tehničkim razlozima zbog kojih samo određeni gospodarski subjekt može izvršiti ovaj ugovor.

Odluka o najboljem ponuđaču donesena je 18. srpnja, i nije bila teška s obzirom na to da je po tom pitanju bila zaprimljena samo jedna ponuda. Sretni dobitnik ovog posla je Ukrspecexport, smješten u Kijevu na adresi 36 Dehtiarivska str. Kao i u prethodnom slučaju, i ovaj se postupak vodio u cilju ispunjenja obveza naručitelja prema ugovoru za nabavu usluge remonta i nadogradnje 7, te nabavu, remont i nadogradnju 5 aviona MiG-21. No motor letjelice MiG-21 kojeg će remontirati Ukrspecexport  nalazi se u Odeskom zrakoplovnom zavodu, u Ukrajini, a nakon remonta MORH-u će biti isporučen ugrađen na zrakoplovu MiG-21.

Bit će zanimljivo pratiti nastavak sage o remontu hrvatskih borbenih zrakoplova u Ukrajini, sada kada je i rumunjska strana na posredan način ipak završila uključena u njegove rubne dijelove. Za sada je još donekle nejasno – hoće li, i u kojoj mjeri, ovakva podjela posla možda i otupiti oštricu kritika koje su posljednjih mjeseci do javnosti konstantno dopirale iz krugova bliskih rumunjskim ponuđačima ovih radova (koji su, doduše na temelju cijene, jasno izgubili natjecanje za osnovni posao remonta hrvatskih zrakoplova MiG-21).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.