Novi piloti, nova tehnika, nove procedure

 

Uz nadu da će se ubuduće letačko znakovlje uručivati puno većem broju pilota, jutros su u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu petorici pilota 25. naraštaja HRZ-a dodijeljeni letački znakovi. Ovaj 25. naraštaj započeo je s temeljnom letačkom obukom u ožujku 2019. godine, kada je bilo ukupno 6 polaznika, da bi 2 godine kasnije njih petero bilo uspješno promovirano u nove pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. „Iako danas slavimo, ne smijemo se opustiti jer nas čeka još zahtjevnija obuka, a s letačkim krilima preuzimamo odgovornost čuvati hrvatsko nebo i služiti našoj domovini“, rekao je jutros na prigodnoj ceremoniji Luka Mihovil Glas, jedan od novopromoviranih vojnih pilota.

Uz obitelji, djevojke i prijatelje mladih pilota, svečanosti na Plesu prisustvovali su predsjednik RH Zoran Milanović, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, ministar obrane Mario Banožić, zapovjednik HRZ brigadni general Michael Križanec, kao i bivši zapovjednici HRZ-a Josip Čuletić, Dražen Šćuri te Viktor Koprivnjak. Kao i nekoliko posljednjih godina, i jutros se moglo čuti da će novi piloti dočekati i novu zrakoplovnu tehniku. Tako je predsjednik Milanović naglasio:

“Sada ulazimo u novo vrijeme i vi ćete biti ponosni. I to će biti prestižno u vašim karijerama. Taman ćete dozrijeti da letite i da obučavate druge svoje mlađe kolegice i kolege na nečemu što je moderno, kvalitetno i vrhunsko. Rafale Hrvatska nabavlja upravo zato da bismo mi bili sigurniji i da bi oni koji na njima lete bili sigurniji. Jer to je nešto što se respektira i čega se neprijatelj, kakav god, kada god i tko god on bio, plaši”.

Na istom je tragu bio i ministar obrane Banožić, koji je po završetku svečanosti pred medijima rekao:

“Danas smo imali čast, prije svega, čestitati 25. naraštaju pilota, mladih pilota koji će, prije svega, imati mogućnost ne samo nastavit se dalje razvijati unutar Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nego isto tako sudjelovati u jednom povijesnom procesu… ja bih rekao, preoblikovanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – jel, znate da je… ove godine bila povijesna odluka za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, prije svega, jer je donešena odluka o nabavci višenamjenskih borbenih aviona četvrte generacije, koja će bitno… ne samo sačuvati borbenu spremnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koja je teško stečena u ratu, nego, isto tako, ostvariti naše… povećati naše letačke sposobnosti, i naše sposobnosti kao saveznice NATO-a… i na taj način sudjelovati u preoblikovanju i samoga školovanja, ali i daljnjih procesa koji će biti unutar Hrvatskog ratnog zrakoplovstva… s kojima ćemo vas upoznati vrlo brzo u budućnosti”.

Upravo što se kupovine francuskih borbenih aviona tiče, dodao je Banožić:

“Trenutno se nalazimo u fazi gdje Radna skupina radi na slaganju ugovora koji očekujem da će biti potpisan, sa Francuskom, do kraja ove godine… i, na taj način, bit ona realizirana dinamika koja je bila i predviđena  u samoj ponudi… i, ovako očekujem da će u 2024. godini ovdje na Plesu dočekati prve Rafale, ali isto tako, pilote i tehničare koji će proći obuku, na taj način biti spremni za uvođenje u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Hrvatsku vojsku”.

Puno nade položeno na Rafale

Još prošle godine zapovjednik HRZ-a najavio je da je jedan od ciljeva povećati upisnu kvotu za vojne pilote, što je MORH i učinio kada je u srijedu, 16. lipnja, raspisao natječaj za prijam „do 20 kandidata za vojne pilote studijskih programa, odnosno zvanja preddiplomski sveučilišni studij sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) inženjer aeronautike, magistar inženjer aeronautike i preddiplomski sveučilišni studij sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) iz područja tehničkih znanosti, magistar iz područja tehničkih znanosti”. Kako među njima vjerojatno ima i onih koji će u budućnosti letjeti na novim borbenim zrakoplovima, postupak selekcije je iznimno bitan, no ministar obrane jutros je najavio i određene promjene:

“Ono što smo danas već mogli zaključiti, u govorima, da uistinu je taj postupak selekcije najteži upravo kod Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Postati pilot… može imati želju svatko, a samo oni koji su uistinu sposobni, uistinu oni koji mogu proći najsloženija testiranja, obuku isto tako, sustav nastave – postaju piloti. Ono što je sigurno, da… što sam i rekao malo prije… da ćemo, prije svega, razmišljati o tome da naši piloti unutar Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ubrzaju određene postupke. To se očekuje, svakako, i s obzirom na avione koji će uskoro doći, da jednostavno budu… i više sati leta, i da budu, isto tako, vremenski prije spremni za let u Rafaleu”.

Ugovorom koji je trenutno u izradi definirat će se i odlazak prvih pilota na školovanje za pilote na Rafaleima, a Banožić je sasvim uvjeren da će 2024. s prvim francuskim avionima biti spremni i njihovi hrvatski piloti. Na obuku će, naravno, otići manji dio pilota – u prvom navratu njih tri do pet – potvrdio je zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec, a sustav se već posljednjih par godina prilagođava za selekcijski postupak:

“Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u protekle tri godine vrši aktivne… i provodi aktivne pripreme tehničara, inženjera i pilota, jer smo očekivali odluku koja će nas uvesti u slijedeću fazu – a to su već detalji u koje ne bi sad ulazio… Selekcija će bit provedena, i provodi se svakodnevno. I ljude pripremamo sustavno već protekle tri godine. Imamo još određeno vrijeme ispred nas, da neki procesi završe.”

Procjene o idealnih 25 pilota za eskadrilu borbenih aviona zapovjednik Križanec nije htio komentirati:

“Ljudi koriste svakakve izvore i svakakve usporedbe. Znači, teško je uspoređivati neke zemlje koje imaju drugačiju geopolitičku situaciju, od nas. Mi svoje planove razvijamo upravo u skladu sa svim onim dokumentima, strateškim… Jel? Pa do onih naših unutarnjih… gdje razmatramo i svoja ograničenja, i svoje prednosti. Tako da, broj će sigurno bit zadovoljavajući, da bi ta platforma mogla bit korištena vrlo brzo, u cijelom spektru svojih mogućnosti…”

U tom smislu …

“Zadovoljavajući broj je onaj koji će bit apsolutno dovoljan da mi to možemo upotrijebiti u najširem spektru mogućnosti, u skladu sa dinamikom nekih operacija, danju i noću”.

Hrvatska će, uvjeren je zapovjednik HRZ-a, nastojati iskoristiti sve mogućnosti naprednih francuskih lovaca:

“Cilj je takvu modernu i naprednu platformu, koju… kad uspoređujemo, nju sa MiG-om 21, ovo bi mogli usporedit sa malim bodežom, a ono sa mačem kralja Artura… I, cilj je da taj mač bude uvijek oštar, spreman, ali u koricama”.

Ugovorom između hrvatske i francuske Vlade definirat će se, najavio je Banožić, svi benefiti za Hrvatsku, kao i eventualna dodatna plaćanja određenih roba i usluga:

“Dakle, ovo su stvari koje će biti definirane ugovorom. S obzirom da smo u samom postupku izrade nacrta ugovora… i, kod njegova potpisivanja, moći ćemo detaljnije reći. Znate i sam, da se postupak nabave aviona, bio je klasificiran dokument. On je u sebi sadržavao, prije svega, jednu metodu razmatranja ponude, i sa domene strateške sposobnosti, i sa domene financijskog aspekta, međunarodnog aspekta… i, ja sam siguran da… sve ono što je u ponudi, i što je odabrano, uistinu je najpovoljnije i najbolje za Republiku Hrvatsku, a to ćemo uskoro dokazat samim potpisivanjem ugovora”.

Dakle, da je dobro odabrano, potvrđuje potpisivanje ugovora, a ne visoka iskoristivost, povoljni troškovi ili u praksi dostignute operativne sposobnosti. Ujedno, mnogi detalji ostat će klasificirani – i time, po Banožiću, RH zapravo radi uslugu ponuđačima koji su u postupku propali:

“Dakle, imali smo još tri zemlje, koje sam siguran da će se javljati još na druge natječaje, u drugim zemljama, i ne bih sad ulazio u detalje njihovih ponuda… jel na taj način, mi, u biti, njima umanjujemo mogućnost da se oni dalje, negdje javljaju… jer se zna što se ponudilo Hrvatskoj, uvijek se mogu takve stvari komparirat i kod natječaja…”.

Pet pilota u naraštaju jako je mali broj. No ministar obrane očekuje da će se brojnost povećati kako s novom zrakoplovnom tehnikom, tako i mogućom novom kampanjom za privlačenje mladih. Dok se o njoj u MORH-u tek razmišlja, nema žurba. budući da stvari u međuvremenu idu na bolje i same od sebe:

“Da, razmišljamo u tom pravcu, ali sam već siguran… i sam interes, koji se iskazao u ovom trenutku, kod… same nabavke ovih aviona, aviona četvrte generacije, koji su uistinu impresivni… Svuda u svijetu, dobiti priliku, let na takvom avionu je… privilegij. I sam tim je već atraktivnost ovoga… budućih natječaja, itekako povećana”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.