MORH: Pronađena oba pilota, izvan životne opasnosti!

 

Kako se neslužbeno saznaje, danas se u blizini Daruvara srušio MiG, koji je provodio trenažni let. Navodno se jedan pilot javio, za drugim slijedi potraga – oba su se navodno uspjela katapultirati. Ovaj MiG dvosjed poletio je s aerodroma na Plesu oko 13 sati,a kao mogući razlog nesreće neslužbeno se spominje otkazivanje motora,

Trenutno iznad mogućeg mjesta pada kruži policijski helikopter, a prema mjestu nesreće uputio se i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministarstvo obrane kratko je priopćilo:

“Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima.”

Na mjesto pada MiG-a krenuli su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, kao i zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec.

HGSS je objavio na svom Twitter profilu:

“U potrazi za zrakoplovom u Virovitičko-podravskoj županiji, sudjeluju stanice Požega, Bjelovar i Orahovica dok su u dolasku stanice Zagreb, Zlatar Bistrica, Varaždin, Čakovec, Novska, Slavonski Brod, Vinkovci i Osijek.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, potraga je urodila plodom – pronađena su oba pilota. Jedan od njih je jedan od najperspektivnijih pilota mlađe generacije, a pronađen je s određenim ozljedama donjih ekstremiteta.

Malo iza 16 sati to je potvrdilo i Ministarstvo obrane u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

Informativni centar Virovitica objavio je prvu fotografiju s mjesta nesreće

“Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine u Virovitičko-podravskoj županiji uspješno su se katapultirali i prizemljili.

Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti i bit će prevezeni u bolnicu na liječnički pregled.

Na mjesto nesreće sa zadaćom potrage i spašavanja odmah su bila upućena dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171 SH, pripadnici Pukovnije Vojne policije te bespilotne letjelice. Angažirane su bile i operativne snage sustava civilne zaštite: Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, a na teren su upućeni i policijski službenici i lovci.”

Iako su prve informacije neslužbeno spominjale kako su u MiG-u evidencijske oznake 164 bili piloti Ivan Lukan i Josip Perić, nakon nekoliko sati se iskristaliziralo da je posada bila sastavljena od Ivana Lukana i Zvonimira Milatovića, zapovjednika Eskadrile lovačkih aviona. Obojica su bili dobitnici Medalje za iznimni pothvat, a vrlo iskusni te vješti pilot Lukan smatran je i kandidatom u okviru skore preobuke za Rafale u Francuskoj. Doduše, na ovu temu se vrlo malo konkretnoga čulo službeno, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Ivan Lukan je 2017. dobio medalju za izniman pothvat, nakon što mu se iznad Brodsko-posavske županije ugasio motor, no zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji uspio ga je ponovno upaliti i vratiti se u 91. ZB na Plesu.

Kako piše portal Informativni centar Virovitica, mještanka Voćina Anđa Ašić je prva pomogla prvom pilotu. Katapultirao se iz aviona u šumu te je sam krenuo potražiti pomoć:

“Izašao je iz šume dezorijentiran. Rekao je kako se ničeg ne sjeća i da je bila magla. Odmah smo pozvali policiju i Hitnu pomoć, koji su brzo došli i pružili mu pomoć.”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.