“Croatian Lion” u tijeku, “CMX” tek dolazi

 

Osim smjernicama za izradu proračuna i imenovanjima, Vlada se na svojoj jučerašnjoj 5. sjednici bavila i dvjema vježbama – jednu je odobrila, a drugu je „poboljšala“. Radi se o vježbama CMX 16 i „Croatian Lion 16/1“, za čije je održavanje već ranije dala dozvolu.

Kod vježbe CMX 16 nema ništa novoga u odnosu na ranije takve vježbe (CMX 15, CMX 14), osim što je ovoga puta obrazlagatelj bio novi vanjskoposlovni ministar Miro Kovač. Ove godine vježba CMX održava se od 09. do 16. ožujka, u zemljama-članicama NATO-a i u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. Uvježbavaju se  mehanizmi strateških političkih i vojnih konzultacija te kolektivnog odlučivanja NATO-a putem postojećih i razvojnih procedura i koncepata glede upravljanja u krizama.

Jučerašnjom odlukom o sudjelovanju RH na CMX 16 Vlada je odobrila 4. ovogodišnju vježbu, dok će se cjelokupni plan vježbi za ovu godinu oformiti tek nakon donošenja proračuna.

Druga vježba kojom se Vlada bavila je „Croatian Lion 16/1“ – ta je vježba odobrena još na prvoj Vladinoj sjednici, dok se jučer za potrebe te aktivnosti Vladina družina upoznala s odobrenjem za uplovljavanje i boravak RFA „Mounts Bay“ (L3008) iz sastava Kraljevske mornarice UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u unutarnjim morskim vodama RH i vojnoj luci „Lora“. Ministar obrane RH Josip Buljević ukratko je obrazložio ovaj zahtjev:

„Ministarstvo obrane je izdalo odobrenje jednom brodu britanske Kraljevske mornarice za boravak duži od 10 dana u akvatoriju RH i ratnoj luci Lora. Njegov boravak je iz razloga održavanja zajedničke vojne vježbe hrvatskih i britanskih oružanih snaga koja se odvija dominantno na akvatoriju i na lokalitetu ‘Crvena zemlja’ pored Knina. Vježba se zove ‘Croatian Lion’, brod britanske Ratne mornarice je ‘Mounts Bay’. On će boraviti na našem području od 22. veljače do 07. ožujka i boravak stranog broda, budući da je duži od 10 dana, sukladno Pomorskom zakoniku, Ministarstvo obrane je dužno upoznati Vladu.“

RFA "Mounts Bay" u vodama Turske 2009. godine

RFA “Mounts Bay” u vodama Turske 2009. godine

RFA „Mounts Bay“ je otplovio iz Velike Britanije prema Mediteranu još 12. siječnja, u kojem će se zadržati narednih nekoliko mjeseci kako bi provjeravao svoje amfibijske sposobnosti. Jedanaest godina star desantni brod klase „Bay“, istisnine 16.160 tona, idealan je za kompleksne zadaće, koje ujedno zahtijevaju pristup letnoj palubi, palubi od 1200 m2 za smještaj vozila i naplavnome doku, a raspolaže i sa skladištem za kontejnere, medicinskom jedinicom i smještajem za više od 300 ukrcanih vojnika. RFA „Mounts Bay“ napustio je svoju matičnu luku Falmouth početkom godine, kako bi u Marchwoodu (Southampton) ukrcao vozila, plovila, osoblje i potrepštine za višemjesečni boravak u Mediteranu.

Vježba „Croatian Lion“ u punome je jeku, a RFA „Mounts Bay“ (L3008) je u vodama srednjeg Jadrana.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.