Dvije nove vojne vježbe uskoro na repertoaru OS RH

 

Na današnjoj sjednici Vlade RH, 114. po redu, na dnevnome redu našlo se donošenje odluke o sudjelovanju pripadnika OS RH na dvije vojne vježbe koje nisu bile obuhvaćene dosad prezentiranim planovima vježbovnih aktivnosti za ovu godinu. One su obje uvrštene u dokument pod nazivom “Odluka o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga Republike Hrvatske radi sudjelovanja na zajedničkim vježbama“, koje je javnosti tek kratko predstavio ministar obrane Ante Kotromanović u sklopu 10. točke dnevnoga reda. Po njemu:

Riječ je o dvije vježbe. Jedna bi se odvijala na prostoru Republike Hrvatske – treba suglasnost Vlade da naše saveznice, kao što su Sjedinjene Američke Države, Austrija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora – da im damo dozvolu da mogu prijeći. Znači, to je vježba koja bi se odvijala na prostoru Splita i Dubrovačkog primorja, dolje. Tu bi se… vršila bi se uvježbavanja naših mornarica za protuminska djelovanja, pretraživanje, detekciju i mapiranje mina.

Druga vježba će se raditi u Finskoj. Znači, treba nam dozvola za prelazak naših snaga gore – i to se… to je uvježbavanje logističara u planiranju provedbe logističkih procedura i rada u multinacionalnome stožeru, provedbi razmještaja, održavanja snaga i povratka iz operacija multinacionalne brigade, u provedbi NATO operacija izvan područja razmještaja. Predlažem da donesemo odluku za ove dvije vježbe“.

Vježba 1 – stranci u Hrvatsku

Kao prvo, riječ je tu o vježbi “DOLPHIN 13”, zakazanoj za konac rujna i početak listopada ove godine, na jugu Hrvatske. Kao što je Kotromanović već napomenuo, u njoj će, uz OS RH, sudjelovati i pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Republike Austrije, Republike Slovenije, Bosne i Hercegovine, i Crne Gore. Nositelj pripreme i provedbe ove aktivnosti je MORH, a surađuju još i Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, te druga tijela državne uprave.

Tijekom ove međunarodne vježbe, o kojoj se u hrvatskoj javnosti ponešto čulo već početkom ovoga ljeta, 6 uvježbanih dupina američke Ratne mornarice, uz potporu vojnih ronilaca, pretraživat će odabrane dijelove akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, ne bi li ondje detektirali eventualne zaostale mine i ostala ubojita sredstva na morskome dnu. Područje aktivnosti je u neposrednoj blizini grada Dubrovnika – posebice Gruška luka i prostora oko otoka Lokruma. Spomenuta vježba dio je aktivnosti iz programa US Humanitarian Mine Action Programe (HMAP), čije je provođenje organizirao GS OS RH, uz suradnju Veleposlanstva SAD u Zagrebu i pod pokroviteljstvom US Department of State (konkretno, njihovog Ureda za uklanjanje i uništavanje naoružanja – Office of Weapons Removal and Abatement, WRA).

Vježba 2 – HV u inozemstvo

LOGEX (Logistics Exercise) je zapovjedna vježba (Command Post exercise – CPX) zasnovana na NATO doktrinama u multinacionalnome okolišu fokusirana na nacije Partnerstva za mir (PfP) i ostvarivanje NATO partnerskih ciljeva. Ovogodišnji LOGEX 13 PGP održan je početkom veljače u Bosni i Hercegovini. Organizatori su bili tamošnje Ministarstvo obrane i OS BiH (OSBiH), uz potporu Američkog zapovjedništva za Europu (US EUCOM) i Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (Allied Command Transformation – ACT).

Tada se u Sarajevu okupilo 122 pripadnika iz ukupno 18 zemalja sudionica. Dok su direktni sudionici bili iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Švedske, još je tu bio i niz promatrača (iz Armenije, Azerbejdžana, Gruzije, Mađarske, Moldavije, Srbije i Ukrajine). Čitava je vježba odrađena uz podršku Danske, Velike Britanije, Švedske, i Finske, te već spomenutog Američkog zapovjedništva za Europu, kao i NATO-Agencije za podršku (NATO Support Agency), te NATO-zapovjedništva u Sarajevu (NATO HQ Sarajevo).

O hrvatskome sudjelovanju u idućoj vježbi iz ovoga niza, nazvanoj “LOGEX 14”, odlučila je Vlada RH danas. Pripadnici OS RH na njoj bi trebali djelovati u Finskoj, u prosincu ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.