CIAV 2016: F-16 nad Varaždinom?

 

Još je pola godine ostalo do ovogodišnjeg međunarodnog aero-mitinga CIAV 2016 (Croatian International Airshow Varaždin 2016) u Varaždinu, a pripreme su u punome jeku. Ovogodišnji CIAV održat će se na varaždinskom aerodromu trećeg vikenda u srpnju – točnije 16. i 17. srpnja, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Robert Mišak, nositelj projekta i tajnik Aerokluba Varaždin, za portal Evarazdin najavio je neka iznenađenja, od čega je jedno uvrštavanje CIAV-a 2016 na milavia.net-ovu svjetsku listu zrakoplovnih priredbi koje treba posjetiti.

„CIAV je postao svojevrsni brend grada Varaždina i Varaždinske županije, te se etablirao kao najveći u Hrvatskoj i jedan od većih u regiji. No, zahvaljujući odličnoj organizaciji i svemu što je lani pokazano, priznat je i u Europi jer ga stručnjaci u ovoj zrakoplovnoj branši ocjenjuju superlativima“,

kaže Mišak, a prenosi Evarazdin.hr.

Pripreme za ovogodišnji air-show počele su gotovo odmah po završetku CIAV-a 2015:

„Pozive za sudjelovanje u letačkom dijelu programa uputili smo u 15 zemalja članica NATO saveza, a potvrde iz SAD-a čiji USAF nudi nastup F-16 iz baze u Avianu i ‘Red Bull-a’ očekujemo do kraja proljeća“.

Upravo se tog vikenda u Budimpešti održava Red Bull Air Race, tako da Varaždinci trenutno pregovaraju i o dolasku Red Bull ekipe na varaždinsko nebo.

F-16 Fighting Falcon polijeće iz Zračne baze Aviano (Izvor: US Air Force)

F-16 Fighting Falcon polijeće iz Zračne baze Aviano (Izvor: US Air Force)

Sudjelovanje F-16 bilo bi velika novost koju treba gledati u kontekstu hrvatskog interesa za nabavu novog nadzvučnog zrakoplova. Do sada je na CIAV-u najčešći gost bio švedski Gripen, koji bi na nebo iznad Varaždina doletio iz Mađarske, kamo bi se nakon show-programa i vratio. Gripen je pozvan i na ovogodišnji varaždinski miting. Kako talijanski Aviano nije predaleko, nije potpuno nezamislivo ni da ove godine ponad Varaždina vidimo F-16. Još krajem prošle godine, organizatori CIAV-a na svojoj su Facebook stranici objavili da su pozivi za sudjelovanje poslani susjednim državama, članicama NATO-saveza, odnosno ratnim zrakoplovstvima Mađarske, Italije, Austrije, Belgije, Francuske, Nizozemske, Rumunjske, Slovenije, Finske, Grčke, Švicarske, Španjolske, ali i SAD-a. Kako je u prosincu 2015. objavio mađarski portal Airshowinfo.hr, HRZ je obećao pomoći u pozivanju i organizaciji boravka američkog zrakoplova F-16 iz Aviana. Tada je plan bio da pripadnici US Air Force-a najprije slete u Zagreb, odakle bi se uputili na show iznad Varaždina.

Izvor: Facebook

Zrakoplov YAK 11 D-FJII iz 1952. godine

Od redovitih gostiju, u programu se uvijek našlo počasno mjesto za „Krila Oluje“, a prošle godine akrobatski dio pojačala je i skupina „Baltic Bees“, koja bi rado svratila i na ovogodišnji CIAV. Ove godine je moguće sudjelovanje belgijske akro-grupe „Bronco team“, koja je, prema riječima organizatora, pokazala veliki interes za dolazak u Varaždin. Pozivi su upućeni i skupinama Red Arrows (Royal Air Force) i Patrouille France (l’Armée de l’air française). Još krajem prošle godine, potvrđeno je i sudjelovanje zrakoplova u privatnom vlasništvu YAK-11 iz Italije. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo već je potvrdilo sudjelovanje na CIAV-u 2016, i to, kako sada stvari stoje, sa zrakoplovima MiG-21 i Mi-171 Sh, kao i s akro-grupom „Krila Oluje“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.