Banožić u Poljskoj: vježba Bradleya i PzH 2000

 

Mjesec dana nakon što je 11. hrvatski kontingent preuzeo dužnost u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti u Poljskoj, u bazi Bemowo Piskie danas su ih posjetili ministar obrane RH Mario Banožić i načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, (domaćin) ministar obrane i potpredsjednik Vlade Republike Poljske Mariusz Błaszczak, te otpravnik poslova Veleposlanstva SAD u Hrvatskoj Mark Fleming. Kada je početkom mjeseca Błaszczak (ponovno) bio u Hrvatskoj, najavljeno je da će Banožić krajem mjeseca posjetiti Poljsku i posebno hrvatske vojnike koji vježbaju na oko 100 kilometara od poljsko-ukrajinske granice. Današnji posjet spojen je, pak, s vježbom koju su pripadnici hrvatskih i američkih Oružanih snaga zajedno proveli na poligonu Bemowo Piskie. Glavne zvijezde ove vježbe bila su vozila Bradley s američke strane i sustav Panzerhaubitze 2000 iz sastava OS RH.

Potpredsjednik Vlade i ministar nacionalne obrane Republike Poljske Mariusz Blaszczak izrazio je zadovoljstvo što je imao prigodu sastati se sa svojim hrvatskim kolegom, istaknuvši kako je to dokaz solidarnost i jedinstva dviju zemalja u okviru NATO-a: „Drago mi je da su hrvatski vojnici na poljskom tlu te da surađuju s pripadnicima vojski Poljske, SAD-a, Rumunjske i Velike Britanije čime doprinose interoperabilnosti među saveznicama”. Posebno je naglasio važnost opremljenosti hrvatskog kontingenta sustavom Panzerhaubitze 2000:

„Zanimljivo je da hrvatski vojnici koriste topničko oružje. Ovdje je stacionirana topnička jedinica. Svi jako dobro znamo da rat u Ukrajini pokazuje koliko je topništvo važno na modernom bojištu. Zadaća NATO snaga je obrana i odvraćanje, te time pokazati da nije isplativo napadati zemlje Sjevernoatlantskog saveza. To je također dokaz da zemlje koje se nalaze u drugom dijelu Europe, kao u slučaju Hrvatske, pokazuju solidarnost prema zemljama na istočnom krilu NATO-a. Oni zajedno podržavaju te zemlje stvarajući saveznički obrambeni sustav”.

Admiral Hranj i ministar Banožić u “inspekciji” meričkih Bradleya (Photo: US Embassy Zgareb)

Ministar Banožić očekuje vidjeti vozila Bradley u OS RH već sljedeće godine, a obol u njihovoj modernizaciji trebale bi dati i hrvatske obrambene tvrtke: „Nabavom Bradleya Hrvatska vojska uvelike će pridonijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti, a time i naporima odvraćanja i obrane te kolektivne obrane NATO-a”. Ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti trebala bi poslužiti i nabava dodatnih borbenih vozila Patria, i to njih čak 30, o čemu su započeli pregovori.

Tijekom bilateralnih razgovora dvojica ministara razgovarali su u obrambenoj suradnji i jačanju interoperabilnosti unutar NATO-saveza, kao i o daljnjoj potpori Ukrajini u obrani od ruske agresije.

„Razgovarali smo o našoj suradnji, o aktivnostima Poljske na Zapadnom Balkanu, jer je to i izraz naše zajedničke solidarnosti. Razgovarali smo i o suradnji unutar NATO-a i na forumu Europske unije. Pred nama je ovogodišnji summit NATO-a u Vilniusu. Ovo je vrlo važan događaj sa sigurnosne točke gledišta. Razgovarali smo iu kontekstu potpore koju naše zemlje pružaju Ukrajini koja se bori. Slažemo se da ovaj proces treba nastaviti. Za sigurnost Europe, ali i slobodnog svijeta, važno je da se Rusko carstvo ne rodi ponovno”,

naglasio je poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak.

Upravo će Poljska odigrati veliku ulogu u budućem hrvatskom prebacivanju helikoptera Mi-8 u Ukrajinu, što je samo dio obaveza koje je Poljska preuzela u ovom velikom ratu na istoku Europe. Upravo na tome je svom poljskom kolegi zahvalio te čestitao i Mario Banožić, dodavši:

„Hrvatska, kao članica NATO-a pokazala je prilagodljivost u ovim izazovnim trenucima u kojima se našla cijela Europa. Hrvatska Vlada je Ukrajini od samih početaka pružala pomoć i to će činiti dok god to Ukrajini bude potrebno u skladu sa svojim mogućnostima”.

*Photo: US Embassy Zagreb i Ministerstwo Obrony Narodowej/Leszek Chemperek

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.