11. HRVCON u Poljskoj – prvi s PzH 2000

 

Nakon gotovo godinu dana, hrvatske Oružane snage ponovno se vraćaju u Poljsku u jakom sastavu. Danas su put vojnog poligona Bemowo Piskie ispraćena 73 pripadnika Oružanih snaga RH, a ispratili su ih u odvojenim događanjima najprije ministar obrane Mario Banožić, a potom i Vrhovni zapovjednik te predsjednik RH Zoran Milanović. Za Banožića je u bjelovarskoj vojarni „Bilogora” bilo upriličeno druženje s vojnicima i vojnikinjama koji će otići put Poljske u NATO aktivnost enhanced Forward Presence (eFP), u sklopu kojeg je organiziran i zajednički ručak. „Iz razgovora s vama vidim kako ste visoko motivirani, profesionalni, savjesni i odgovorni. Kao ministar obrane ponosan sam što Hrvatska vojska ima takve pripadnike, vjerujem u vas i želim vam sretan put i sretan povratak u Domovinu”, poručio im je Banožić, nakon kojeg je u Bilogoru došao i predsjednik Zoran Milanović. „Čuvajte ugled i reputaciju Hrvatske, gradite je i dižite je, nemojte propustiti priliku da to radite. Ponosni smo na vas i čekamo da se vratite doma”, rekao je Milanović na ispraćaju pripadnika OS RH.

Ovo je 11. HRVCON koji odlazi u NATO aktivnost u Poljskoj, i čine ga 73 pripadnika OS RH, od toga 9 žena. No posebnost ovog HRVCON-a je  u njegovoj opremi – za razliku od dosadašnjih 10 kontingenta, koji su u aktivnostima unutar poljske borbene skupine koristili SVLR „Vulkan” M-92, 11. HRVCON je po prvi puta u Poljsku otišao s Panzerhaubitzama (PzH 2000). To je u današnjem govoru posebno naglasio bojnik Ivan Kamber, zapovjednik 11. HRVCON-a:

Ovo je idealna prilika za našu postrojbu da demonstriramo ono što smo uvježbavali proteklih nekoliko godina, usvajali nove procedure… Ono što kao postrojba možemo pružiti, a što do sad nije bilo, su karakteristike samohodne haubice PzH 2000 s kojima idemo tamo. Još uvijek ne postoji haubica s boljim tehničkim karakteristikama od nje. Saveznici isto tamo imaju svoje topništvo, ali naše haubice su po režimu vatre i dalje najbolje sredstvo”.

Na terenima poligona Bemowo Piskie hrvatske PzH 2000 naći će se u društvu rumunjskih samohodnih protuzračnih topova Gepard 1A2, te američkih vozila M2A3 Bradley. SAD su ujedno vodeća nacija u poljskoj borbenoj skupini, u kojoj su uz Hrvatsku još i Rumunjska te Velika Britanija.

Bitnica hrvatskih PzH 2000, kao i druga vojna oprem potrebna za 7-mjesečni boravak u Poljskoj, otišla je željezničkim prijevozom navečer u subotu 14. siječnja, što je bilo zabilježeno i na YouTube kanalu CROTrain.

——————-

——————-

Prije samo  mjesec dana Milanović je bio oštro protiv slanja „obiteljskog srebra”, odnosno PzH 2000 u Poljsku, o čemu na današnjem ispraćaju nije rekao ni riječ:

Oni su tamo s borbenim kompletima, s haubicama koje smo skupo platili u vrijeme mog mandata kad nije bilo novaca… Najmodernije haubice njemačke koje bi u ratu kratko trajale, kao i svaka haubica – i američka i ruska – sve se to taraca kao lubenice… Međutim, mi ih imamo 7, ne znam jel’ imamo 10… vrlo malo s vrlo malo ili nikakvom količinom streljiva. To je naše obiteljsko srebro … Dakle, to ne bi išlo gore da ne ide vojska – to može ići gore bez mene, ali vojska ne može. Ja sam se suglasio da ide i vojska jer smo preuzeli neke obaveze, ali dinamika događaja je takva da mi njome ne da ne upravljamo nego nemamo nikakvog utjecaja na to”.

Od početka nabave sustava PzH 2000, OS RH muku muče s njihovim održavanjem i nabavom streljiva što, kako su otkrili u hodu, nije niti jednostavno, a niti jeftino. Problemi su doveli do toga da je pred kraj mandata ministra Damira Krstičevića najmanje jedna PzH ušla u process kanibalizacije, a raspoloživost ove tehnike bila je na jedva 50 posto, i to u najboljem slučaju. U rujnu 2021. godine, prilikom predstavljanja tadašnjeg Godišnjeg izvješća o obrani na saborskom Odboru za obranu, upitan koliki broj PzH je operativno spreman, državni tajnik Branko Hrg odgovorio je – „minimalan koji je potreban OS RH”. No odlukom da se Vulkani u Poljskoj zamijene s PzH konačno se došlo do toga da se nužno mora investirati nešto novaca u njihovo održavanje, popravak i nabavu rezervnih dijelova, pa je s te strane njihovo slanje put NATO aktivnost u Poljskoj – zapravo jako dobra vijest.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.