Preko “Štita” i “Stabilnosti” do “Hrvatskog bedema”

 

20 sekundi za 20 raketa i uspješno pogođen cilj na udaljenosti od 9.600 metara! Tako je danas na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju izgledalo završno bojno gađanje iz samohodnih višecijevnih lansera raketa Grad“ BM-21 (SVLR GRAD“ BM-21), koje je ujedno bilo i dio završnog ocjenjivanja borbene spremnosti 8. hrvatskog kontingenta za NATO aktivnost prednje Ojačane prisutnosti u Poljskoj. Kontingent koji se sastoji od 80 pripadnika – od kojih je i 6 žena (po dvije vojnikinje, dočasnice i časnice) preuzet će dužnost u Poljskoj u srpnju ove godine, a tijekom 6 mjeseci trajanja rotacije čeka ih mnoštvo obuke i vježbi u multinacionalnom okruženju. Prema riječima satnika Darija Bilješkovića, zapovjednika 8. HRVCON-a, nema tu puno iznenađenja:

„Ja sam gore već bio… bio sam zapovjednik 2. hrvatskog kontingenta u Republici Poljskoj. Naravno da su mi ta iskustva, i tijekom ove obuke, jako puno pomogla. Znam što me čeka, što me očekuje gore, u suradnji s našim saveznicima, tako da ja očekujem da ćemo ovu zadaću odraditi kao i u sklopu 2. hrvatskog kontingenta, na istoj razini“.

Glavninu 8. HRVCON-a čine pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Topničko-raketne pukovnije, te Bojne veze HKoV-a, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva za potporu. Što se opreme tiče, kao i sve dosadašnje hrvatske kontingente, i 8. HRVCON u Poljskoj dočekuje bitnica samohodnih višecijevnih lansera raketa M-92 Vulkan, dok vojnici iz Hrvatske nose samo svoje osobne stvari i osobno naoružanje.

Današnje gađanje iz „Grada“ kruna je 6-mjesečne obuke pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade koji čine 8. HRVCON.

„Oni su pokazali dio, odnosno glavnu zadaću koja proizlazi iz njihove misije – a to je pružanje vatrene potpore manevarskim snagama u provedbi njihovih operacija. To je ono što radimo cijelo naše vrijeme, što je naša temeljna zadaća, i to je ono što će oni raditi ako se to od njih bude očekivalo u području aktivnosti u Republici Poljskoj“,

zadovoljno je prokomentirao bojnik Marijan Žukina, direktor vježbe „Stabilnost 21/1“ u kojoj se ocjenjuje, između ostalih, i sastavnica 8. HRVCON-a za aktivnost ojačane Prednje prisutnosti u Poljskoj, te ujedno zapovjednik Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Prikazanim je zadovoljan i zapovjednik brigade, brigadni general Mijo Validžić, i nimalo ne sumnja da će ocjene – koje će se saznati na samom kraju ovoga tjedna – biti vrlo pozitivne.

Moji pripadnici su uvijek proveli sve potrebne pripreme u smislu obuke i ostalih elemenata koji su potrebni, tako da je ovo za nas zapravo formalan dio“, izjavio je general Validžić, koji ne vidi ni neki poseban problem u trenutnim rusko-ukrajinskim napetostima:

„Pa ja osobno u tome ne vidim problem u pogledu upućivanja naših pripadnika i vjerujem da će oni zadaću za koju su pripremljeni i obučeni, i sada ocijenjeni, izvršiti potpuno uspješno kao i svi njihovi prethodnici“.

Cijeloga tjedna na vojnom poligonu na Slunju traje vježba „Stabilnost 21/1“, čiji dio je i završno ocjenjivanje 8. hrvatskog kontingenta za NATO aktivnost u Poljskoj. Sljedećeg tjedna provest će se drugi dio vježbe – „Stabilnost 21/2“ – na vojnom poligonu Gašinci, gdje će se ocjenjivati spremnost hrvatskog kontingenta za NATO operaciju KFOR na Kosovu. Ovo će ujedno biti prvi puta da se za Kosovo sprema cijela jedna satnija, pa će i prikaz spremnosti za KFOR biti drugačiji od do sada viđenih. U vježbi „Stabilnost“ sudjeluje do 400 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije i Zapovjedništva za kibernetički prostor. Kao i prošlotjedna vježba „Štit“, koja se provodila na Rtu Kamenjak, i „Stabilnost“ je dio jedne veće slike: „To je dio jednog ciklusa vježbi koje provodimo u sklopu vježbe ‘Hrvatski bedem’ od 1991. godine do 2021., kako bi pokazali ukupnu sposobnost Hrvatske vojske 30 godina nakon njezina osnutka“, objasnio je brigadni general Mijo Validžić.

Kockica po kockica – Hrvatski bedem

„Hrvatski bedem“ čini ukupno 9 vježbi koje su se više ili manje redovno provodile i proteklih godina – osim već spomenutih vojnih vježbi „Štit“ i „Stabilnost“, tu su još i „Black Swan“, „Barakuda 21“, „Prstac 21“, „Astral Knight 21“, „Laufer 21“, „Immediate Response 21“, te „Cyber Mwcke“. Radi se o 5 nacionalnih te 4 međunarodne vježbe koje ukupno koštaju oko 6 milijuna kuna, i u kojima će ukupno sudjelovati više od 2.700 pripadnika OS RH i oko 850 pripadnika savezničkih nacija.

Ključna vježba u ciklusu „Hrvatski bedem“ bit će vježba „Immediate Response 21“, koja će se održati u svibnju na vojnom poligonu u Slunju, te uključuje savezničke snage koje sudjeluju u pan-europskoj vježbi „Defender Europe 21“. Što se OS RH tiče, ljubitelji vojne tehnike ostat će prikraćeni, jer od novih i uvjetno novih sredstava hrvatske Oružane snage prikazat će tek novi BOV Patria CRO s DUOS 30 mm i PzH 2000, kao i dva nova čamca iz sastava Obalne straže. Od ostale tehnike najzanimljivije će biti vidjeti pripadnike američke mehanizirane satnije i topničke bojne (2-5 CAV/1 ABCT – U.S. Army’s 2nd Battalion 5th Cavalry Regiment, 1st Armored Brigade Combat Team, te 2-116 FA/53 IBCT – 2nd Battalion, 116th Field Artillery Regiment, 53rd Infantry Brigade Combat Team), koji će za potrebe svog sudjelovanja u vježbi „Defender Europe“ po prvi puta u Hrvatsku dovući i „famozna“ oklopna vozila Bradley.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.