Banožić i borbeni avioni: “Pa, nije on tehnički ništa odgođeno”

 

Danas ujutro, 10. veljače 2021. godine, ministar obrane Mario Banožić i načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj su u zagrebačkoj vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” javnosti predstavili devet pribavljenih sanitetskih vozila, koja će biti raspoređena u Odjel primarne zdravstvene zaštite Vojno zdravstvenog središta te područne vojne ambulante diljem Republike Hrvatske. Uz to, ministar Banožić je odgovorio i na nekoliko pitanja prisutnih novinara.

Posebno je zanimljivo bilo čuti odgovor na pitanje inspirirano prošlotjednim izjavama premijera Andreja Plenkovića, o odgodi hrvatskog pribavljanja višenamjenskih borbenih aviona. No, dok je Plenković jasno spomenuo odgodu tog velikog posla, ministar Banožić to gleda ponešto drugačije – odluku se planiralo, sad je u fokusu nešto sasvim drugo, ali tu nije “tehnički ništa odgođeno“. Ministar Banožić je to definirao riječima:

Pa, nije on tehnički ništa odgođeno. Mi smo predali i Studiju, nakon našega postupka validacije i evaluacije. Napravljena je studija koja služi za donošenje političke odluke. Plan je bio da ta politička odluka se donese odmah iza Nove godine, međutim, s obzirom na sva događanja u Sisačko-moslavačkoj županiji, i onoj želji da se što prije tamo situacija stabilizira, normalizira, usmjerene su snage… Koncentrirali smo se na Sisačko-moslavačku županiju. To ne znači nikakva odgoda, nego jednostavno… u jednom trenutku… bolji trenutak u kojem će biti prezentirana javnosti, što je to Studija donijela, odnosno, koja će bit odluka Vlade o izboru višenamjenskih borbenih aviona“.

Na nastavno pitanje novinara o tome kada bi se onda moglo očekivati potpis ugovora temeljem odabira Vlade RH – koji nije odgođen, ali se našao izvan fokusa – Banožić je zaključio: “Ono što je nama u planu, da bi trebalo biti to u 2021. godini“.

Doduše. za slučaj da se taj postupak oduži, novinarima se postavilo pitanje uloge stranaca u čuvanju hrvatskoga neba, opcije o kojoj se posljednjih godina konkretno čulo iz usta načelnika GS OS RH Roberta Hranja, dok se naznake njenog pravnog zasnivanja već vidjelo u kontekstu susjedne Mađarske. No, kao i u slučaju njegova prethodnika Krstičevića, ni aktualnom ministru Banožiću te mogućnosti za sada ne leže…

Ne, nije opcija. Znači, mi imamo još uvijek MiG-ove, kojima rok istječe 2024. godine. Ja se duboko nadam da ćemo mi našu situaciju, što se tiče višenamjenskih borbenih aviona, riješiti do tog razdoblja. U tom slučaju, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo će i dalje čuvati hrvatsko nebo, kao što je to činilo posljednjih 30 godina“.

 

Photo: MORH/F. Klen

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.