Frka Petešić o kupovini borbenih aviona

 

Pred kraj svog popodnevnog obraćanja javnosti na temu raspada Znanstvenog savjeta Vlade RH, Zvonimir Frka-Petešić (predstojnik Ureda premijera) se 8. prosinca 2020. suočio i s pitanjem novinara na još jednu aktualnu, ali ne i medicinsku temu. Naime, bio je upitan o stanju postupka nabave borbenih aviona – još jedne aktivnosti kojoj se našao na čelu, kao višegodišnji supredsjedatelj “Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona” Vlade RH.

Na složeno novinarsko pitanje – “Što se tiče ovog natječaja za borbene avione, jeste li pročešljali konačno te ponude? Kad možemo očekivati odluku? I jesu li Francuzi favoriti?” – on je odgovorio:

Dakle, rokovi će se ispoštovati. Kao što znate, rokovi su 12. prosinca i na tome se radi. Ovo je zadnji tjedan, dakle, dovršenja evaluacije. I, sve što bih mogao reći… Sve što bih trebao… rekao više od toga, bih u samoj završnici ovog procesa… ugrozio integritet cijelog procesa, koji vodimo na način da ne ugrozimo… zapravo, njegov ishod, koji mora biti vrlo stručno utemeljen. A svaka informacija koja bi sada bila iznesena… bi zapravo, u tom trenutku zaustavlja cijeli proces, koji bi bio kontaminiran. I, jednostavno, poništen“.

U ovom je njegovom odgovoru zanimljivo nekoliko stvari. Kao prvo, rok kojeg je u rujnu admiral Robert Hranj (načelnik GS OS RH i ujedno drugi supredsjedatelj nadležnog Međuresornog tijela) postavio relativno labavo, više kao okvirni – Frka Petešić je ponovio kao nešto čvrsto. Pri tome se on nije osvrnuo ni na činjenicu kako taj rok 12. 12. pada na subotu – inače neradan dan koji je doduše nekom valjda bio simbolički zgodan, nakon što su ponude zaprimljene na 9.9. u 9 sati, a konačne i najbolje ponude zaprimljene do 11.11. ove godine.

No, pri tome on nije ušao u temu stupnja dovršetka stručnih evaluacija – a još se je manje dotakao bolne teme moguće francuske pozicije favorita. Naime, nije nikakva tajna da od ukupno 15 članova Međuresornog povjerenstva dvojica nose baš francusko državljanstvo (uključujući i samog supredsjedatelja Međuresornog povjerenstva) – što ih dovodi u sumnju za sukob interesa. Iako se o toj okolnosti priča već duže, ni Vlada, a niti spomenuti pojedinci, nisu našli za shodno o toj okolnosti službeno reći ni riječi, a kamoli poduzeti neke mjere ili najaviti suzdržavanje pri predstojećoj provedbi dalekosežnih odlučivanja.

Jednako je suzdržan Zvonimir Frka-Petešić ostao i po pitanju novaca kojima bi Republika Hrvatska trebala platiti toliko željene nove ili rabljene borbene avione – napomenuvši tek: “Pa, novac će biti osiguran kada vidimo, ovaj… Kad se dovrši proces“.

O finalu ove nabave u Petrinji je danas govorio i ministar obrane Mario Banožić. On se nada da bi ugovor mogao biti potpisan do kraja sljedeće godine:

“Ispred nas je još pet dana rada Međuresornog povjerenstva koje je s 12. rujna zaprimilo ponude. U svom procesu, prvenstveno validacije, a kasnije evaluacije, definiralo se mnogo stvari – jedna od njih, prije svega nama najbitnija, krajnja i konačna ponuda, gdje članovi Povjerenstva su nastojali obaviti što više kontakata sa zemljama koje su dale ponudu na naš poziv. Samim time ušli smo u razdoblje evaluacije koje traje još pet dana i ono će završiti jednom studijom izvodljivosti koje će dati jednu podlogu za donošenje političke odluke na državnoj razini. Nakon 12. prosinca Vlada će krenuti u suradnji s Odborom za obranu Hrvatskog sabora, s Vijećem za obranu, konačnu odluku za koju vjerujem da će biti početkom 2021. godine, nakon čega imamo i potpisivanje ugovora. Obzirom da je riječ o malo složenijem pravnom procesu, vjerujem da će ono potrajati barem šest-sedam do osam mjeseci, tako da vjerujem da ćemo u konačnici imati potpisan ugovor do kraja 2021. godine.”

Banožić je najavio da će sljedećeg tjedna javnost upoznati sa studijom izvodivosti, a na pitanje kako će se i otkuda financirati kupovina aviona, ministar je odgovorio:

“Imali smo već jednu nabavu takvu u našoj bliskoj povijesti kada su se nabavljali kanaderi, bila je stavka izvan proračuna Ministarstva obrane što držim da je dobro i zalagat ću se i ovaj puta da bude tako, osobito što bi mi sredstva trebali imati predviđena u proračunu kada radite ovaj dio, tako da ja vjerujem da ćemo imati izbrušen konačni iznos naše ponude i da će ona na sljedećem rebalansu biti uvrštena prije samog potpisivanja ugovora.”

Na pitanje novinara da li je sada trenutak za potpisivanje ugovora za nabavku aviona, Banožić ističe:

“Inače, kada govorimo o vojsci postoji jedna teza da je vojska trošak i kao tako se promatrala mnogo godina. Nažalost, dobili smo posljedicu da nam istječu materijalni resursi kada govorimo o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, odnosno višenamjenskim borbenim avionima. Trenutak je težak, ali isto tako krajnji da se nešto riješi, što bi značilo da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bi uistinu dospjelo u problem istjecanjem naših materijalnih resursa, izgubili bi određenu borbenu sposobnost, držim da to nije dobro, isto kao što držim da je krajnji trenutak da se takvo nešto učini. Vjerujem da unatoč teškoj situaciji u gospodarstvu, da ćemo iznaći sredstva, izvršiti nabavku aviona i da će ona biti na ponos Hrvatskoj vojsci i svih njezinih građana.”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.