Ovoga tjedna zahtjevi za ponudu aviona?

 

Nije posebna tajna da već mjesecima iz krugova bliskih Vladi RH i njenom „Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona“ stižu glasi kako je slanje Zahtjeva za ponudama (Request for Proposal – RfP) pred vratima. Dapače, barata se tu izrazom „za nekoliko dana“ – kojeg se po posljednji put moglo čuti 26. studenog ove godine na konferenciji za medije koju je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo organizirano na Plesu povodom nemilih događaja u bazi kod Zadra. Tada se viceadmiral Robert Hranj, inače supredsjedatelj famoznog Međuresornog povjerenstva, po prvi put obratio medijima i odgovorio na nekoliko pitanja oko nove nabave borbenih aviona. Konkretno, o slanju spomenutih Zahtjeva za ponudama Hranj je objasnio:

Mi se nadamo da ćemo ovaj prvi korak formalizirat za nekoliko dana, i nadam se da ćemo u tih nekoliko dana uputiti i taj formalni zahtjev, državama koje odaberemo. I, onda, u skladu sa uobičajenom praksom, države će dobit određeno vrijeme da pripreme svoju ponudu. Ponuda je također izuzetno zahtjevan proces, i treba nekoliko mjeseci da nam države odgovore“.

U Hrvatskom saboru

Ovo tempiranje „za nekoliko dana“ promijenilo se 2. prosinca, kada je ministar Damir Krstičević prije Odbora za obranu pričao s novinarima u Hrvatskome saboru, a pitanja su neizbježno došla i na temu borbenih aviona. Tada se o tom postupku javne nabave moglo čuti:

Pa, što se tiče tog procesa… Imali smo prvi proces. Blizu smo bili – nismo došli do kraja. Dečki iz Međuresornog povjerenstva već četiri mjeseca analiziraju sve moguće opcije, način rješavanja tog pitanja. Kao što znate, Međuresorno povjerenstvo to vodi, i koliko su me oni informirali – oni su na kraju tog procesa. I… neko vrijeme… petnaestak dana, očekuje se da službeno se zatraže ponude… i od država. I onda, nakon toga, države trebaju dati odgovarajuće ponude. I, vjerujem, 2020. godine, da ćemo doć’ do najbolje odluke, priuštive, vezano za višenamjenski borbeni avion“.

U nastavku su novinari ministra pitali misli li i dalje kako to trebaju biti Amerikanci, na što je Krstičević oprezno odgovorio: „Pa, prije svega, treba biti moderan zrakoplov, zapadne tehnologije, četvrte generacije“. A što se tiče vremena preostalog za takav posao – prije nadolazećih parlamentarnih izbora – Krstičević je novinarima rakao: „Ja sam optimista!“.

Na predizbornom skupu u Splitu

Samo tjedan dana kasnije, na pola od onih petnaestak dana spomenutih u ponedjeljak 2. prosinca – mediji su zabilježili i iduću izjavu ministra Damira Krstičevića po pitanju hrvatske nabave borbenih aviona. Kako je prenijela televizija N1, na predizbornom skupu Kolinde Grabar Kitarović u Splitu, u nedjelju 8. prosinca 2019. godine, Damir Krstičević je među ostalim najavio:

I, ono što je najvažnije… U ovome tjednu idemo ponovno. Šaljemo zahtjev, a to je nabavka Višenamjenskog borbenog aviona“.

Iako nema ni traga rješavanju kadrovskih praznina koje su u Međuresornom povjerenstvu Vlade RH tijekom posljednjeg vremena nastale preslagivanjima u HRZ te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova – ovakvo bi slanje Zahtjeva za ponude pokrenulo rok od 5 mjeseci – koliko se čulo da Republika Hrvatska planira ostaviti međunarodnim igračima za izradu i dostavu ponuda. Imajući u vidu ovu činjenicu, tek će pred ljeto 2020. godine biti jasnije i tko se sve od pozvanih na kraju uopće odlučio odazvati ovom hrvatskom pozivu – budući da svjetska praksa pokazuje kako naznake preferiranja ovih ili onih ponuđača u pravilu djeluju devastirajuće na konkurenciju, gdje pojedini proizvođači odlučuju ne trošiti vrijeme i resurse na kreiranje ponuda koje praktično pa nemaju šansi za uspjeh.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.