Banožić: hrvatska poljoprivreda i hrana, borbeni avioni i Covid

 

Danas, u petak 18. prosinca 2020. godine, u centru Zagreba je otvorena “Kuća hrvatske hrane ‘CROTASTE'”. No, ovo događanje – kojim je uz župana Vukovarsko-srijemske županije Božu Galića predsjedala Marija Vučković (ministrica poljoprivrede, a ovdje i osobna izaslanica premijera Plenkovića) – nama je interesantno zbog gosta. Riječ je o sadašnjem ministru obrane i donedavnom kratkotrajnom ministru državne imovine Mariu Banožiću, koji je negdje tijekom svojih godinu dana na čelu tog imovinskog resora uspio pomoći pri rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kojima je prostor na elitnoj zagrebačkoj lokaciji (u neposrednoj blizini Europske kuće) postao “Kuća hrvatske hrane”, reklamirana kao “središnje mjesto predstavljanja domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda“. Nadajmo se samo da će ovaj državni projekt proći bolje od nedalekog “Čuda hrvatske naive”, koje se vremenom premetnulo u galeriju Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske – organizacije koja je potakla svašta, samo ne naivnu umjetnost.
Svježe izabrani čelnik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Mario Banožić tom je prilikom prigodno istaknuo kako “Ovaj projekt stavlja moju Slavoniju, našu Slavoniju, u poziciju da budemo uistinu generator razvoja u poljoprivredno prehrambenoj proizvodnji. Dakle, jedan korak koji će biti doprinos jednom ukupnom rezultatu”, pozdravivši promociju u doba pandemije – “Na taj način pripremamo se za buduća vremena koja, nadam se, neće biti ovako teška. Vjerujem da će se ponovo uspostavljenom slobodom kretanja roba, hrvatski proizvodi pronaći na stolovima izvan Republike Hrvatske i tako promovirati našu Slavoniju, ali i ostale županije koje su uključene u ovu projektnu aktivnost te činiti onaj ukupan agregat u gospodarstvu u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji”. No, bitno nam je zanimljiviji bio njegov izlet u obrambene teme.

Tako se Banožić na pitanje novinara osvrnuo i na pitanje kada na kraju možemo očekivati rezultate postupka izbora za novi borbeni avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U skladu s nedavnim izjavama premijera Plenkovića, Banožić je opet odlučio igrati ulogu glasnogovornika Međuresornog povjerenstva Vlade RH (kojem nije član), te je zaključio da još ne može reći koji su višenamjenski borbeni zrakoplovi u užem izboru, navodeći kako bi se ta odluka mogla znati iza Nove godine – “O tome tko je uži izbor vam još ne mogu reći u ovom trenutku“. Što se tiče troškovnog aspekta ovog modernizacijskog zahvata, Banožić je tek općenito napomenuo:

Hrvatska vojska je svojim odgovornim pristupom sve ove godine uspjela nabaviti osnovnu opremu da uvijek kažemo – imamo mogućnost nešto osigurati. Takva je stvar i s višenamjenskim borbenim zrakoplovima, da li ih imate ili nemate. Onoga trenutka kada vam zatrebaju vi ne možete čekati novu nabavu. Ili ih imate ili ih nemate“.

Pojasnivši kako do 2024. na raspolaganju imamo sadašnje MIG-ove 21, Banožić smatra da ne bi trebalo prepustiti hrvatsko nebo za čuvanje drugim zemljama saveznicama (čemu je temelje itekako postavio njegov prethodnik Krstičević) – “Trošak je uvijek prisutan, ali je isto tako prisutna potreba i mogućnost da će nam baš to sutra zatrebati“. Iako je premjer Plenković još prekjučer tvrdio kako ništa novoga nije stiglo do vrha Vlade RH, od Banožića se čulo kako je završena spominjana Studija izvedivosti, koja bi trebala biti podlogom za konačnu političku odluku – odluku koju će se iza Nove godine donijeti sukladno mišljenju saborskog Odbora za obranu i Vijeća za obranu.

Na temu zaraze bolešću Covid-19 u redovima Hrvatskg ratnog zrakoplovstva, Banožić je – ne iznoseći konkretnije podatke – potvrdio navode portala Obris.org, napomenuvši da je “virus prisutan“, te da u HRZ-u imaju “određene organizacijske situacije koje su se odnosile na Dan obilježavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“. O obilježavanju te godišnjice od Banožića se čulo: “Ono je odgođeno za koji dan dok se epidemiološke mjere i pitanje broja zaraženih ne svede na jedan normalan okvir, onda ćemo i obilježiti Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“. Čuvši to, ostaje ljudima da si sami misle kakvo je to trenutno epidemiološko stanje u HRZ-u, kad tek treba čekati – ali ne da zaraženih ne bude, već da se njihov broj vrati u “jedan normalni okvir“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.