ASDA 2023: umjesto Splita – Zadar

 

Nakon višemjesečnih razgovora, dogovora i pregovora, konačno je postalo poznato novo mjesto održavanja jedinog vojnog sajma u Hrvatskoj, „Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije“ – ASDA. Nakon šest uzastopnih takvih izložbi u splitskoj Spaladium Areni, ove će se godine silom prilika ASDA održati u Zadru, i to u sportskoj dvorani Višnjik. Tamo će od 3. do 5. svibnja biti smješten i izložbeni i konferencijski dio ove priredbe, baš kao i nekada u Spaladiumu. Pri tome, blizina mora, baš kao i obližnja lokacija zračne luke Zadar/Zemunik, mogla bi donijeti i neka iznenađenja u vidu popratnih događanja kakva su se proteklih godina mogla vidjeti u rsatnoj luci Lora. Organizator, američka kompanija TNT Production, najavila je da se novosti vezane uz ovogodišnje izlagače i glavne teme izložbe mogu očekivati iza 15. veljače.

Tako je nakon punih 6 izložbi, odnosno ukupno 12 godina održavanja, ASDA („Adriatic Sea Defense&Aerospace“) vjerojatno zauvijek otišla iz Splita. Iako su Spaladium Arena i blizina Lore nedvojbeno bile dobar izbor, nedovršenost tog zdanja i brojni popratni problemi presudili su otkazivanju svih ranije dogovorenih manifestacija i konačnom zatvaranju ovog kompleksa. Naime, krajem prosinca prošle godine sudac Velimir Vuković s Trgovačkog suda u Splitu donio je odluku da zbog duga tvrtke TPN Sportski grad (koja upravlja Arenom) prema gradu Splitu, u iznosu od 24 milijuna kuna, nema uvjeta za nastavak poslovanja, te se Spaladium Arena zatvara. Kako je takav razvoj događaja bio izvjestan već neko vrijeme, organizatori su pokušavali pronaći novo mjesto održavanja vojne izložbe ASDA. Iako se u trenutku zatvaranja Spaladiuma razmišljalo i o preseljenju u Zagreb, očito je ipak prevagnuo aspekt „jadranske“ manifestacije pa je za novi „dom“ ASDA-e izabran Zadar i dvorana Višnjik. Za sada se nagađa da bi se na području Gaženice mogla održati pomorska vježba, kakva je do sada uvijek pratila samo svečano otvaranje ASDA-e, no to su sve detalji koji se još uvijek bruse. „Organizatori su u više navrata bili u inspekciji prostora, zadovoljni su viđenim, te su za navedeni termin rezervirali cijeli kompleks dvorana i okoliš. Riječ je o vrlo atraktivnoj priredbi, drago nam je da su odabrali Zadar“, rekao je za Radio057 direktor Športskog centra Višnjik Denis Karlović.

Na izložbi 2019. godine tadašnji ministar obrane Damir Krstičević i direktor tvrtke-organizatora Justin Webb potpisali su protokol o daljnjoj suradnji Ministarstva obrane RH i TNT Production, kojim je osigurano održavanje ASDA-e i u narednim godinama. Tako je 2021. ASDA bila organizirana u nešto skromnijim, pandemijskim uvjetima, a ovogodišnje izdanje trebao bi biti povratak te vojne izložbe u svom najboljem izdanju, iako na novoj lokaciji.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.