ASDA 2017 pred vratima

 

Neuobičajeno rano kada je u pitanju ovakav tip odluka, Vlada RH prošloga je tjedna usvojila „Odluku o održavanju četvrte Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA“. Iako nije imala dilema o pokroviteljstvu nad tom izložbom, prošla je Vlada dvojako tretirala tajming samog donošenja te odluke – tako je o ASDA-i 2013 odlučivala još u kolovozu 2012., a o ASDA-i 2015 – sredinom siječnja iste te 2015. godine. Oba puta portal Obris.org bio je medijski partner.

Što se same manifestacije tiče, nema tu velikih promjena, pa ni obrazloženje ministra obrane Krstičevića na 6. sjednici ove Vlade nije bilo ništa različitije od dosadašnjih obrazloženja:

„Na inicijativu Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu 2010. godine uspostavljena je suradnja između Ministarstva obrane i američke tvrtke TNT Production, s ciljem organizacije međunarodne vojne izložbe koja bi se svake 2 godine održavala u RH, zaključno s 2019. godinom. Stoga predlažem odluku po kojoj će se u organizaciji tvrtke TNT Production i pod pokroviteljstvom Vlade RH u Splitu od 26. do 28. travnja 2017. održati četvrta Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ASDA. Time ova izložba postaje tradicionalna manifestacija koja je 2011. uvrštena u kalendar međunarodnih vojnih izložbi u svijetu. Izložba ima veliki značaj za hrvatsko gospodarstvo i afirmaciju Hrvatske i proizvođača namjenske industrije, koji imaju priliku za susrete s vodećim svjetskim proizvođačima naoružanja i vojne opreme, i dogovaranje zajedničkih poslovnih aranžmana. Ministarstvo obrane zadužuje se za suradnju s organizatorom, a druga državna tijela za pružanje potpore Ministarstvu obrane. Troškove organizacije i provedbe ove izložbe snosi tvrtka TNT Production.“

Od „drugih državnih tijela“ koja će pružati potporu MORH-u u Vladinom dokumentu izričito se spominju (1) Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, (2) Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, (3) Ministarstvo unutarnjih poslova i (4) Ministarstvo financija Republike Hrvatske.

Iako ASDA spada u red manjih svjetskih vojnih sajmova, te na njoj izostaju velike premijere naoružanja i opreme, ona je dobra platforma za promociju domaće vojne industrije, koja posljednjih godina sudjeluje na svim većim međunarodnim manifestacijama sličnoga tipa. Nažalost, od posljednje ASDA-e do danas dva domaća proizvođača završila su u stečaju – Montmontaža Greben iz Vela Luke, koju je upropastio nesretan ishod velikog posla za Grčku, te proizvođač obuće za vojsku i policiju INKOP iz Poznanovca, koja se duže ustrajno borila u izrazito niskoprofitnoj industrijskoj djelatnosti. Njihova budućnost je za sada neizvjesna, a time i sudjelovanje na predstojećoj izložbi ASDA 2017.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.