ASDA 2019 – oprema u razvoju i novosti za 2021.

 

Predajom donacije od 20.100 kuna za MORH-ovu Zakladu vojne solidarnosti u petak, 12. travnja, i službeno je okončana „Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2019“. Riječ je o sredstvima prikupljenim od prodaje ulaznica, koja je u ime organizatora, američke tvrtke „TNT Production“, njen direktor Justin Webb predao MORH-ovoj delegaciji, i time zatvorio ovogodišnju ASDA-u. Peto po redu izdanje ovoga sajma bilo je, kako se čini, vrlo uspješno – i izlagači i posjetitelji imali su samo riječi hvale za priredbu ASDA 2019, a zadovoljan je bio i MORH kao pokrovitelj ovog događanja. Domaći izlagači, renomirani predstavnici hrvatske obrambene industrije, pokazali su i nešto nove opreme ili opreme u razvoju, o čemu ćemo pisati u narednim danima.

Po prvi puta nakon Domovinskog rata Hrvatska je počela proizvoditi minobacačko streljivo, koje se napokon moglo vidjeti u izložbenom prostoru Agencije Alan. „Prije dvije godine, za vrijeme prošlog sajma, ovo ništa nije postojalo. A u ove dvije godine došli smo do toga da se izvozi oko 200 milijuna kuna minobacačkog streljiva“, kazao nam je Ivica Nekić, čelnik „Alana“. Radi se o projektu u koji je uključeno čak pet domaćih firmi, rasprostrtih od Virovitice do Šibenika, dok je Agencija Alan zadužena za koordinaciju i planiranje. Zbog ovog projekta u blizini Stubičkih Toplica izgrađen je u potpunosti novi industrijski objekt. Nekić kaže kako će se ovaj projekt nastaviti razvijati, te smatra da će i u budućnosti ostvarivati dobre rezultate. No to nije bio jedini novitet koji se mogao vidjeti na zajedničkome štandu hrvatske vojne industrije. Prije svega, nova oružna stanica za oružja kalibra 30 i 40 milimetara došla je u tu razvojnu fazu da se prototip moglo izložiti u Splitu. Nekić ističe kako to nije sve, te da postoje i neki drugi planovi. „Za sada ne bih govorio nikakve specifičnosti, smatram da je bolje ne izlaziti u javnost s nečim dok još nije došlo do provedbe. Ali mogu kazati kako se nadam da će do nove ASDA-e za dvije godine zaživjeti i neki novi projekti. Mi stalno gledamo koji su trendovi i nastojimo ići u korak s vremenom“, kaže čelnik „Alana“, napominjući kako je jedan projekt došao do te faze da bi se u sljedeća dva mjeseca trebalo dobiti i zemljište na kojem bi se gradila nova tvornica.

Oružnu stanicu “Lynx 40” proizveo je ATIR

Što se same ASDA-e tiče, Nekić je izrazio zadovoljstvo jer su održani brojni sastanci na kojima je dogovorena suradnja koja bi trebala rezultirati dodatnim poslovima. Čitav sajam, smatra, bio je možda i najproduktivniji od dosad održanih, tako da nije krio zadovoljstvo. Zadovoljni su i predstavnici hrvatske obrambene industrije, konstatirao je Roman Mikulić, pomoćnik ministra obrane zadužen za materijalne resurse:

Ministri obrane RH i Slovenije, Damir Krstičević i Karl Erjavec, kod proizvođača kaciga Alojza Šestana

„Dobio sam jako dobar odaziv hrvatske vojne industrije – svi su zadovoljni, ostvarili su brojne kontakte, brojne poslovne sastanke su odradili, i to je ono… i to je ona svrha ovoga događaja. Oni kroz te osobne kontakte otvaraju sebi vrata u budućem svom razvoju, budućem poslovanju. Nije lako doći danas do jednog direktora za naoružanje bilo koje zemlje, do jednog ministra obrane, i osobno ga upoznati i osobno mu pokazati što vlastita tvrtka može njemu ponuditi. To ja mislim da je velika stvar, i da je naše tvrtke prepoznaju i tu mogućnost svi vrlo dobro koriste“.

Organizaciju jednog ovakvog događaja u Ministarstvu obrane sagledavaju prvenstveno u kontekstu razvoja sposobnosti OS RH i domovinske sigurnosti. Zato im je neizmjerno drago što bez oklijevanja mogu reći da je ovogodišnja ASDA bila najveća po broju i raznovrsnosti izlagača, kao i po broju delegacija prisutnih na sajmu. No i svi ostali zacrtani ciljevi uspješno su ostvareni, kaže Mikulić:

„Osim eminentnih proizvođača, ove godine imamo jednu novost – to je nacionalni štandovi. Mogli ste vidjeti štand nacionalni BiH, Slovenije, pa i SIBAT – ako gledamo SIBAT kao dio Ministarstva obrane Izraela. Ove godine smo i proširili sadržaj sa panelom – „Hrvatska obrambena industrija i vojne tehnologije“. Mislim da je bio jako kvalitetan, kvalitetni sugovornici i tu smo se dotakli budućnosti: dotakli smo se robota, dotakli smo se umjetne inteligencije, dotakli smo se etike – kuda ide taj naš razvoj u opremanju i održavanju. Tako da smo mogli i taj aspekat sagledati. Još ove godine što je nama važno – promocija vojnog poziva. Imali smo vanjski display, imali smo TT zbor, gdje smo pokušali našim građanima približiti vojni poziv, približili smo im našu tehniku, približili smo naoružanje i vojnu opremu koju posjeduje Hrvatska vojska, tako da smo obuhvatili i taj segment da mlade ljude privučemo i da ih upoznamo što je to vojni poziv“.

Vanjski prostor ove godine je bio u testnoj fazi

Predstavnici DOK-ING-a, HS Produkta, Lockheed Martina, Rafaela i Šestan-Buscha na odlično posjećenom panelu

Osim što je spomenuti panel bio odlično posjećen, otvorio je i neka pitanja koja se u javnosti ne čuju baš često: „I na panelu su se dotakli jedne od tih tema, kako interaktivno doći do novog proizvoda sa strane da mi upoznamo što hrvatska vojna industrija razvija, s druge strane – novi razvoj: kako utječe na doktrinu i taktiku ratovanja, kako bi mi to mogli danas promijeniti, što mi moramo promijeniti u svojim vojnim strateškim dokumentima. To je jedna interaktivna sinergija. To je jedan krug koji je zatvoren i koji se neprestano vrti. Znači, bez toga nema… vojna industrija ne zna što nama treba, a mi ne znamo koji su njihovi potencijali ako nema tog stalnog kontakta i stalne te interakcije“.

Takvi stalni kontakti i interakcija posljednjih nekoliko godina oživjeli su domaću proizvodnju. Hrvatska je obrambena industrija i u 2018. godini ostvarila dobre izvozne rezultate nastavljajući tako trend rasta. „Ne uzimajte me sad skroz pouzdano jer se dio rezultata još zbraja, ali preliminarno se može kazati kako smo izvezli oko 260 milijuna kuna roba i usluga“, kaže Ivica Nekić iz Agencije Alan. Taj se rezultat odnosi samo na izvoz preko Alana, na što će se za konačni rezultat morati dodati i izvoz velikih tvrtki koje same sklapaju poslove. Trend rasta izvoza tog sektora trebao bi se nastaviti i sedmu godinu zaredom. Ono što ljude iz Alana veseli jest da Hrvatska ima sposobnost raditi i izvoziti i tradicionalne obrambene proizvode, ali i high-tech stvari, koje se sve češće pojavljuju u ovom domaćem proizvodnom sektoru.

To će biti tema i već najavljene izložbe „ASDA 2021“. Potpisivanjem protokola o nastavku suradnje osigurana je organizacija još narednih 5 priredbi ASDA u Hrvatskoj, a u Ministarstvu obrane već sada razmišljaju o glavnoj temi za 2021. godinu. To će najvjerojatnije biti besposadni sustavi i dronovi, što je prilika i za Ministarstvo obrane i za domaće proizvođače, očekuje Mikulić: „Vi sami znate da mi idemo u tom pravcu, da otvaramo Središte za besposadne sustave… To je budućnost, evo, kako iskoristiti, kako se povezati, kako prikazati tehnologiju, kako pomoći našoj obrambenoj industriji da krene tim putem… To je naša zadaća i naša uloga, i u tom pogledu i ministar je bio jako jasan i mi ćemo na tome poraditi“.

Slovenski C-ASTRAL: budućnost je u besposadnim sustavima

No već je sada izvjesno da će sljedeće izdanje ASDA-e morati doživjeti prostorno proširenje, jer je već ove godine bilo vidljivo da sa 185 izlagača i popratnim programima Spaladium Arena puca po šavovima.

Ja mislim da je jasno bilo vidljivo ove godine da je ovaj sajam već izašao iz do sada ustaljenih okvira. Mi, prvenstveno mislim na izložbeni prostor… Morat ćemo tražiti dodatni prostor jer ćemo… vidimo da smo sada limitirani prvenstveno iz razloga što je ovakva dvorana možda ograničena po pitanju… Ona je polivalentna i vrlo dobra, ali je limitirana sa svojim prostorom. I moramo vidjeti u budućnosti s vanjskim displayima, kako neke stvari izmjestiti van dvorane. S druge strane sadržajno… Mi možemo daleko više poraditi na tome… Ove godine smo vidjeli Sveučilište, sveučilišnu prezentaciju, i vrlo smo sretni i zadovoljni da je ta sveučilišna komponenta prisutna na našem sajmu. U budućnosti to ima veliki potencijal, da zajedno sa sveučilišnom zajednicom pokušamo naći zajednički benefit od ovakvog događaja“,

zaključio je pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić.

 

*Razgovor s Ivicom Nekićem, direktorom Agencije Alan, vodio je Danko Radaljac, novinar s dugogodišnjim iskustvom za pitanja iz obrane i sigurnosti

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.