Alžirska trojarbolna fregata u Splitu

 

Ovoga tjedna u posjetu Republici Hrvatskoj boravi jedrenjak “El-Mellah” (938). Riječ je o alžirskom školskom brodu koji je u sklopu svog obučnog krstarenja u ponedjeljak, 19. srpnja, stigao u splitsku gradsku luku iz talijanskog Brinisija. Njegov posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici trajat će do četvrtka, 22. srpnja 2021. godine, a programom je predviđen i prijem izaslanstva broda u Zapovjedništvu Flote HRM. Kapetan bojnog broda Zoubir Khaouani, zapovjednik ovog atraktivnog plovila, imao je popunjen protokolarni program. Već prvog dana posjeta, 19. srpnja, on se u pratnji Mokhtara Aminea Khelifa, alžirskog veleposlanika u RH, susreo sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom. Zapovjednik broda kbb Khaouani kazao je kako je ovo prvi posjet njegova broda Splitu i Hrvatskoj: “Imamo pozive iz brojnih zemalja i gradova da ih posjetimo. No, naša je davna želja da posjetimo Split“, kazao je, među ostalim, zapovjednik „El-Mellaha“. Danas su veleposlanik Alžira i zapovjednik školskog broda posjetili Brodosplit, gdje su im predstavljeni aktualni projekti, uključujući i izgradnju OOB-a za HRM, kao i mogućnost suradnje na obostrano zadovoljstvo. Tijekom ovoga tjedna organizirane su i kulturne aktivnosti za alžirske kadete s broda. Iako je maksimalno građen da može nositi do 222 osobe (do 120 kadeta, od kojih do 40 žena), trenutno je na ovom jedrenjaku ukupna posada od 217 članova.

Sama trojarbolna fregata “El-Mellah” duga je 110 metara, široka 14,5 metara, ima gaz od 8,6 metara, te 2.800 tona deplasmana. Ovaj brod metalnog trupa ima jarbole visoke 54 metra, od kojih je onaj krmeni ujedno i ispuh za strojeve i generatore, te ukupnu površinu jedara od oko 3.000 metara kvadratnih, podijeljenih na 29 jedara (15 križnih i 14 latinskih), kojima navodno može postići brzinu jedrenja do 17 uzlova. Brod je sagrađen u poljskom brodogradilištu Remontowa Shipbuilding SA iz Gdanjska, prema projektu poljskog dizajnera Zygmunta Chorena, kao 20. od njegova ukupno 21 projekta. U more je “El-Mellah” porinut 7. studenog 2015. godine, da bi onda 21. listopada 2017. bio i predan svojim alžirskim naručiteljima. Vrijednost ugovora o izgradnji bila je preko 40 milijuna eura, što je predstavljalo najveći izvozni poduhvat poljske obrambene industrije u 2017. godini. Od tada ova fregata služi u sastavu alžirske Ratne mornarice s matičnom lukom Mers El Kébir kod Orana, dok joj je namjena pomorska i navigacijska obuka kadeta alžirske Mornaričke akademije iz Tamentfousta – institucije smještene na poluotoku istočno od grada Alžira, koja se broji najvećom takvom obrazovnom ustanovom na afričkom kontinetu.

Iako samo Alžir i Oman u sastavu svojih ratnih mornarica imaju školski jedrenjak, sama alžirska Ratna mornarica donedavno nije imala potrebnih znanja za upravljanje plovilom kakvo je i “El-Mellah”. Zato je njena posada prije preuzimanja novoga broda pohađala poseban program obuke u Poljskoj, provođen na poljskom školskom jedrenjaku “Dar Młodzieży” istog dizajnera – 1981. godine porinutom prototipu koji je trenutno u vlasništvu Pomorskog sveučilišta u Gdinji, prema kojem je svojedobno bilo napravljeno još 5 trojarbolnih plovila za naručitelje iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.