4. AVPD tim se vratio kući

 

Nakon puna četiri mjeseca plovidbe u vodama oko Roga Afrike, 4. hrvatski AVPD tim okončao je svoje djelovanje u okviru operacije Europske unije NAVFOR Somalia – ATALANTA. Četvrti po redu AVPD tim (Autonomous Vessel Protection Detachment) Oružanih snaga Republike Hrvatske pružao je zaštitu brodu iz UN-ovog Svjetskog programa za hranu (World Food Programme – WFP) od 7. srpnja pa do kraja listopada. U domovinu su se vratili danas, 6. studenog 2020. godine, malo iza 14 sati. Njegovi su pripadnici pristigli u Republiku Hrvatsku direktnim letom iz Džibutija u splitsku zračnu luku, transportnim zrakoplovom A-400 ratnog zrakoplovstva (Armée de l’Air) oružanih snaga Francuske Republike, koji je onda desetak minuta prije 16 sati i napustio Hrvatsku.

Prije njihova odlaska iz misije, u okviru operacije je održana i službena ceremonija predaje zapovijedanja. Na njoj je, u utorak 3. studenog, posao preuzeo crnogorski AVPD tim, koji će narednih mjeseci štititi UN-ov brod MV Juist u vodama Indijskog oceana.

Težak početak uspješne misije

Kako smo već ranije objavili, hrvatski su pripadnici trebali preuzeti zadaću u operaciji ATALANTA u travnju ove godine, no zbog problema uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19, među kojima su bili i problemi transporta iz Europe u Afriku, početak zadaće je završio prolongiran za gotovo 3 mjeseca. Unatoč novom, jesenskom valu pandemije, situacija je sada očito nešto bolja, pa je hrvatski AVPD tim dočekao svoje nasljednike i spreman je za povratak u Hrvatsku. Kraj hrvatskog angažmana popratilo je i osoblje operacije ATALANTA, izradivši prigodan kratki film s hrvatskim vojnicima u glavnim ulogama.

——————–

——————–

Dvanaestorica crnogorskih vojnika, pripadnika AVPD tima, upućena su u pomorsku operaciju EU NAVFOR Somalia – ATALANTA 26. listopada ove godine, i to nakon višemjesečnog procesa obuke na brodovima Mornarice Crne Gore. Oni su stigli u Džibuti već sljedećeg dana, 27. listopada, gdje su pod budnim okom španjolskih vojnika prošli zdravstvene preglede kako bi mogli biti uključeni u nastavak provedbe svoje zadaće.

UN-ov Svjetski program za hranu prošlog je mjeseca dobio Nobelovu nagradu za mir, i to među predloženih 211 osoba i 107 organizacija. Kako je u obrazloženju ove odluke navela predsjednica Nobelovog odbora, Berit Reiss-Andersen, nagrada je dodijeljena WFP-u zbog „napora u borbi protiv gladi, za njihov doprinos poboljšanju uvjeta za stvaranje mira u područjima sukoba, te za rad na sprečavanju korištenja gladi kao borbenog sredstva u ratovima i konfliktima“. Svjetski program za hranu, zaključila je Reiss-Andresen, igra odlučujuću ulogu u tome da sigurnost u opskrbi hranom postane instrument za postizanje mira. Svoj mali doprinos ovom ogromnom priznanju dale su i Oružane snage RH, koje od 2014. godine sudjeluju u operaciji EU NAVFOR Somalia – ATALANTA baš s timovima za zaštitu brodova koji plove u okviru UN-ovog Svjetskog programa za hranu.

 

* Photo/Video: Mario Marin, EU NAVFOR Somalia – ATALANTA

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.