Nova uloga Vojske Srbije i OS RH u Somaliji

 

Danas će se 12 pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije zaputiti put Somalije, na nove zadatke u operaciji „EU NAVFOR Somalia – ATALANTA“. Iako pripadnici VS-a već sudjeluju u ATALANTI, i to trojica u Operativnom zapovjedništvu u Northwoodu, na sjeverozapadu Londona, i jedan na zapovjednom brodu – sada će se po prvi puta priključiti partnerskim snagama u zaštiti brodova organizacije „Svjetski program za hranu“ (UN World Food Programme -WFP), i trgovačkih brodova u zoni operacije. Zadatak im počinje s prvim danom prosinca na brodu „Caroline Scan“ koji plovi za potrebe „Svjetskog programa za hranu“.

Kako je na jučerašnjem svečanom ispraćaju u vojarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu rekao načelnik Generalštaba VS-a general Ljubiša Diković, radi se o „riziku srednje razine, kojeg će pripadnici VS-a, budu li radili ono što su naučili i ono što znaju, svesti na nisku razinu“. Pripadnici Vojske Srbije u ATALANTI će biti angažirani kao autonomni tim za zaštitu brodova, kojem je glavni zadatak provođenje preventivnih i represivnih akcija koje sprečavaju oružane pljačke i održavaju plovne putove otvorenima za siguran promet. Specijalci VS-a za tu su se misiju pripremali u Francuskoj i Grčkoj, a 13. studenog obavljena je posljednja provjera obučenosti na beogradskom Ušću, na vježbi pod nazivom „Pirat 01“.

Obuka njemačkog AVPD tima

Obuka njemačkog AVPD tima

Zanimljivo je da će i Oružane snage RH uskoro započeti svoje sudjelovanje na istim zadacima (što, bez obzira na hrvatski duži staž u ATALANTI, do sada nije bio slučaj). Odlukom Vlade na njenoj 123. sjednici, održanoj 7. studenog, te objavom u Narodnim novinama 15. studenog, broj pripadnika OS RH u operaciji ATALANTA u 2014. godini povećao se do najviše 25. Kako piše u Vladinom obrazloženju, „time se stvorio okvir kojim bi RH, uz zadržavanje angažmana u operativnom zapovjedništvu u Northwoodu, te na ratnim brodovima partnerskih europskih zemalja, i operaciju ATALANTA mogla uputiti prvi put i jedan autonomni tim za zaštitu brodova (AVPD tim), koji bi bio ukrcan na trgovački brod Svjetskog programa za hranu“. Ovaj prijedlog na sjednici Vlade obrazlagao je ministar obrane Ante Kotromanović:

„To je za nas operacija značajna i važna. Radi se na zaštiti i suzbijanju kriminalnih radnji, piratstva i oružanih pljački u područjima oko voda Somalije. Dole je do sada bilo naših 19 pripadnika, potrošili smo oko 5 milijuna kuna. Nije bilo nikakvih problema dole, oni se nalaze na brodovima, to su uglavnom časnici. Treba nam odluka za iduću godinu – mi imamo nešto drugačiji pogled na to – znači također bi slali dole časnike na brodove, različite brodove članica NATO-a – to je misije EU, s tim da ovaj put planiramo poslati jedan autonomni tim za zaštitu brodova. To bi bili naši specijalci koji bi bili ukrcani na trgovački brod Svjetskog programa za hranu i koji bi radio zaštitu tog broda od piratskih napada.“

Vladin je prijedlog podržan i u Saboru, na raspravi održanoj 13. studenog, nakon čega je i izglasan sa 105 glasova „za“ i 7 „suzdržanih“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.