Potvrđeno: Francuzi izabrali HK 416F

 

Glavni direktorat za naoružanje (Direction générale de l’armement – DGA) francuskog Ministarstva obrane u ponedjeljak, 26. rujna, i službeno je potvrdio dosadašnja nagađanja, o kojima je nedavno pisao i portal Obris.org – naime, nova službena puška francuske vojske je njemačka HK 416F. Prošloga tjedna, u četvrtak 22. rujna, DGA je potpisao ugovor o realizaciji tog posla s konzorcijem Heckler/Koch SAS France i Heckler&Koch GmbH. Projekt naoružavanja francuske vojske novom jurišnom puškom rezultirat će povlačenjem iz upotrebe dosadašnje puške FAMAS, čiji dizajn datira još iz ’70-ih godina prošlog stoljeća.

Kako je objavio DGA na svojoj službenoj web-stranici, natječaj za nabavu nove puške objavljen je na EU-razini, i rezultirao je užim izborom od 5 ponuđenih pušaka, koje je potom ocjenjivao DGA u suradnji s francuskom vojskom. U uži izbor ušli su njemački Heckler&Koch, belgijski FN Herstal, talijanska Beretta, švicarski Swiss Arms, te naš HS Produkt. U samo finale prošli su Nijemci s jurišnom puškom HK 416F i Belgijanci sa SCAR, a konačan izbor pao je upravo na HK 416F. To je puška koja udovoljava svim postavljenim zahtjevima –  ona je u NATO kalibru 5,56mm, posjeduje mogućnost ispaljivanja granata, kao i nadogradnju s bacačem granata od 40mm za poboljšanje svoje vatrene moći. Dok će ostalim ponuđačima DGA osobno objasniti zbog čega nisu izabrane njihove puške, iz francuskih medija daje se naslutiti da je jedan od minusa hrvatskog VHS-a bila „slabija prepoznatljivost“ u odnosu na ostalo ponuđeno naoružanje.

U objavi sklopljenog posla, DGA posebno ističe kako će on pomoći jačanju ionako čvrstih veza između Njemačke i Francuske na području obrane, a posebno na području vojne industrije. Heckler&Koch francuskoj vojsci trebaju isporučiti 101.000 komada pušaka HK 416F, 38 milijuna komada vježbovnog streljiva, 51.000 razornih granata, 13.000 dimnih granata i 28.000 vježbovnih granata. U paketu s naoružanjem dolazi i obveza njegovog 30-godišnjeg održavanja, kao i obuka korisnika. Prva isporuka njemačkog naoružanja francuskim vojnicima, od ukupno 16.000 komada, trebala bi biti obavljena već sljedeće godine.

Belgijskom FN Herstalu za utjehu ostaje sudjelovanje u jednom drugom natječaju. Naime, U.S. Army je još prije 2 godine objavila namjeru da zamijeni svoj dosadašnji službeni pištolj – Berettu M9 9mm, koja je u američkoj vojnoj službi od 1985. godine. Na opće iznenađenje, jedan od favorita, Smith&Wesson Holding Corporation objavio je 23. rujna da je ispao iz daljnjeg postupka, dok Kopnena vojska SAD još uvijek evaluira ponude iz Glocka, Sig Sauera, Berette i FN Herstala.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.