Eurosatory 2016 – mirovnjaci protiv tenkova

 

Uz sve planirane i najavljivane aktivnosti na prvome danu vojnoga sajma Eurosatory 2016 u Parizu, danas je rane poslijepodnevne sate ondje obilježio i jedan incident. Naime, grupa mirovnih prosvjednika uspjela je ući na prostor samoga sajma i ondje crvenom bojom (koja je navodno trebala simbolizirati krv) preliti ponešto sajamskog prostora i izložaka.

Pri tome, od demonstracijom pogođenih izložaka glavno je mjesto zauzimao francuski borbeni tank AMX Leclerc, na kojeg se navodno i koncentrirao bijes demonstranata. Dok međunarodni mediji tu spominju desetak ljudi, naši dopisnici s lica mjesta govore o maksimalno 5 do 6 osoba. Aktiviste je francuska policija brzo uklonila s mjesta demonstriranja, skinuvši ih i s tenka – dok su oni izvikivali parole. Mediji spominju da je dio protesta bilo i vješanje zastave duginih boja s geslom “Paix” (“Mir“), a naši su dopisnici ondje čuli i zazivanje organizatora te posjetitelja ove specijalizirane priredbe “ubojicama”. Nakon odvođenja demonstranata, bojom zaprljan tenk su vojnici djelomično prekrili maskirnim mrežama, ne bi li ovom kamuflažom barem donekle prikrili efekte prosvjeda.

————————

————————

Kako je posljednjih dana čitava Francuska na nogama zbog sigurnosnih prijetnji što su se nadvile nad tamošnja javna događanja – nogometno prvenstvo UEFA EURO 2016, jednako kao i spomenuti veliki vojni sajam – ne čudi da je čitavu situaciju relativno brzo riješila kombinacija policajaca, vojske i zasebnog osiguranja ove značajne sajamske priredbe. U toj kombinaciji djelovanja raznih sigurnosnih snaga nije još do kraja jasno ni jesu li demonstranti na kraju samo bili uklonjeni s prostora izložbe, ili su zasta i uhićeni.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.