Mala šetnja po Eurosatory 2016

 

Dok Pariz potresaju masovni protesti oko planirane vladine reforme radnih prava, u prostorima izložbenog i kongresnog centra Paris-Nord Villepinte (oko 20 kilometara sjeveroistočno od centra grada, ili samo oko 5 kilometara jugozapadno od zračne luke Roissy Charles de Gaulle) traje vojni sajam Eurosatory 2016. Dok smo već pisali o postavi hrvatskih tvrtki koje na ovoj priredbi sudjeluju u Dvorani 5 – onoj sjevernijoj od ukupno dvije korištene dvorane na jugoistoku izložbenog centra (uz velike otvorene izložbene površine), na portalu Obris.org kratko smo opisali i incident koji se u toj istoj dvorani dogodio jučer, tijekom prvog dana priredbe.

Doprinosom naših dopisnika, danas smo u stanju objaviti i ponešto više iz same Dvorane 5 priredbe Eurosatory 2016, koja obuhvaća oko 250 pojedinih izlagača raspodjeljenih u nacionalne blokove, uz velik dio prostora namijenjen izlaganju proizvodnih kapaciteta zemlje domaćina izložbe – Francuske. Napomenimo da je i hrvatski blok upravo u središnjem segmentu te iste Dvorane 5. Upravo od tuda ćemo i krenuti u razgled, za početak spomenuvši tursku tvrtku Otokar, koja je u Pariz dopremila čak 6 raznolikih vozila različitih razina zaštite, na kotačima i gusjenicama. Dok su svjetski mediji tu spominjali Tulpar-S na gusjenicama, nama su zanimljivija bila vozila Cobra II s pogonom na sva 4 kotača, te vozila Arma u dvije konfiguracije – 6*6 i 8*8.

Iako je u Ukrajini stanje i dalje teško, ni rat ali ni mir, tamošnja je vojna industrija nastupila na priredbi Eurosatory 2015. Njihov je relativno malen štand nosila tvrtka UKROBOROM PROM iz Odese, dio koncerna Ukrspecexport, u čijem je bloku nastupilo ukupno 13 poduzeća iz sastava vojne industrije Ukrajine. Njihov postav oružja koje je uz laboratorijska testiranja zadnje vrijeme prolazilo i borbene provjere obuhvatio je novo lako oklopno vozilo nazvano DOZOR-B, na kotačima i s pogonom 4*4, uz koje se vidi i niz prijenosnih protuoklopnih sustava (SKIF, Corsar).

Od dvadesetak izlagača iz Južne Koreje željeli bismo spomenuti koncern Hanwha, koji je u Pariz dopremio samohodnu haubicu K-9, u kalibru 155 milimetara. Uz to, poseban je ponos tu izazivao i sustav raketa-meta (Korea Balistic Target System – K-BATS), koji je na sajmu Eurosatory 2016 prikazan po prvi put. Iako vježbovne namjene, ovaj tehnološki doseg vjerojatno će postati osnova za razvoj obitelji balističkih projektila, a već i sada on šalje jasnu poruku sjevernome susjedu Južne Koreje, državi koja je iznimno ponosna na svoju raketnu tehnologiju raznih dometa. Ovaj sustav koji unutar dometa od oko 180 kilometara simulira putanje leta balističkih projektila, za sada je prvenstveno meta za sustave Patriot u Koreji, kao i za domaće proturaketne sustave KM-SAM/Cheongung.

U Dvorani 5 je prilično velik i blok posvećen koncernu Renault, koji je tu predstavio širok raspon vlastitih vojnih proizvoda. Dok su neki od njih bili tu pod vlastitim imenom, kao Renault Higuard – MRAP zasnovan na Sherpa 6*6 vozilu (koje može prevoziti terete ili do 12 vojnika s opremom), kod drugih se radilo o podružnicama koncerna Renault s vlastitim identitetom. Tu posebno treba istaknuti ACMAT Defense, poduzeće kojeg je Renault preuzeo 2006. godine, ali koje i dalje proizvodi pod vlastitim imenom. Tako je ACMAT (originalno Ateliers de Construction Mécanique de L’Atlantique) ovih dana u Parizu predstavio svoje lako oklopno vozilo Bastion HM (High Mobility), koje uz već viđenu konfiguraciju 4*4, te protuminski oblikovan trup vozila, pruža i ponešto jači pogon i poboljšan ovjes.

Uz ove projekte u vlastitoj režiji, Renault Trucks Defense je na Eurosatory 2016 prezentirao i niz opreme nastale u suradnji s drugim poduzećima iz okvira francuske vojne industrije – prvenstveno koncernom Nexter. Ovdje, recimo, spada oklopno borbeno vozilo VCBI (Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie) koje je proizvod suradnje Renaulta i tvrtke GIAT (od rujna 2006. dio koncerna Nexter). Ovaj oklopnjak na kotačima, u konfiguraciji 8*8 i naoružan kupolom s topom kalibra 25 cm, u aktivnu je službu pri francuskim snagama počeo ulaziti 2008. godine. Od tada je doživio ponešto dorada, a njegovu nabavu promišlja i Velika Britanija.

Slična je suradnja dovela do proizvodnje i samohodnog topničkog sustava Caesar (Camion Équipé d’un Système d’Artillerie) Sherpa 5, koji kombinira vojno kamionsko podvozje iz Renault obitelji Sherpa, s haubicom kalibra 155 mm i dužinom cijevi od 52 kalibra. Ovaj sustav u toj konfiguraciji prvi je put javnosti bio predstavljen baš na priredbi Eurosatory, ali davne 2006. godine. Pa ipak, posljednjih je godina trend ujedinjavanja samohodnog topništva s kamionskim podvozjima samo dobio na popularnosti. No, sve što se na ovogodišnjem sajmu Eurosatory moglo vidjeti definitivno nije samo tehnika kopnenih snaga.

Tvrtka Airbus Helicopter (negdašnji je predstavila više letjelica. Kao prvo,  Parizu je pokazan napredni napadački helikopter Tiger HAD (Hélicoptère Appui-Destruction), kojeg od prijašnjih varijanti dijeli unaprijeđeni motor (MTR390) i balistička zaštita, kao i obnovljeni sustavi optoelektronike (sustav Osiris) te elektroničkog ratovanja. Uz to, na Eurosatory 2016 je pokazan i primjerak helikoptera NH90, proizvod tvrtke NHIndustries (NHI), poduzeća formiranog u suradnji Airbus Helicopter, AgustaWestland i Fokker Aerostructures. Uz brojne nacionalne obalne straže, ove letjelice u njihovim vojnim varijantama koristi niz europskih oružanih snaga.

No, šetnju Dvoranom broj 5 ovogodišnjeg vojnog sajma Eurosatory naši su dopisnici okončali kod obnovljene verzije francuskog tenka Leclerc – baš onog koji se u ponedjeljak našao na meti prosvjeda mirovnih aktivista o kojem smo već pisali na portalu Obris.org. Napomenimo da su štete od tog napada bojom sada prikrivene – tako da nitko ne bi ni pomislio da je u maskirne mreže umotano vozilo još jučer bilo predmetom incidenta. Pri tome, ovdje je riječ o primjerku “Obnovljenog Leclerca” (Leclerc Rénové) – proizvodu izvedenom unutar šireg vojnog program tehničke obnove nazvanog Scorpion (započetog u ožujku 2015. godine), koji bi kroz obnovu sustava oklopne zaštite i komunikacija ovim vozilima trebao produžiti vijek barem do 2040. godine za iznos od oko 330 milijuna eura.

Prijelaz između Dvorane 5 i susjedne Dvorane 6 moglo se iskoristiti za razgledavanje dijela otvorenog postava koncerna BAE Systems, jednako kao i pomalo povijesno intoniranog postava obnovljenih vozila tvrtke Panhard (koja je od listopada 2012. dio grupacije Renault Trucks Defense) – posebno tu ističući AML-90 Lynx, lako oklopno vozilo na četiri kotača koje se u nizu varijanti proizvodi još od 1960. godine, a u aktivnoj je službi čitavog niza država (pa i Hrvatskoj susjedne Bosne i Hercegovine).

Time se polagano stiglo i do Dvorane 6, čijim sjevernim krajem dominira zatvoreni dio postava britanskog koncerna BAE Systems, na koji se nadovezuju uspješnice vojne industrije Sjedinjenih Američkih Država. Uz njih, u ovom velikom prostoru je smještena i većina manjih izlagača iz same Francuske, kao i niz nacionalnih cjelina – većih (među ostalima Japan, Njemačka, Izrael, Italija) ili manjih (među ostalima i Slovenija, Švicarska, Nizozemska, Belgija, Norveška ili Finska). Našim je dopisnicima ovdje posebno za oko zapelo topničko oružje britanskog BAE Systems – ultralaka poljska haubica M777.

Izbor proturaketnih projektila američke tvrtke Lockheed Martin - PAC-3, PAC-3 MSE i THAAD

Izbor proturaketnih projektila američke tvrtke Lockheed Martin – PAC-3, PAC-3 MSE i THAAD

Za kraj napomenimo i da je odvojeno od većine hrvatskih predstavnika u Parizu svoje proizvode izlagao i karlovački HS Produkt, tvrtka čija je jurišna puška VHS-2 posljednje vrijeme dobro pozicionirana u natjecanju za novo osnovno pješačko oružje Oružanih snaga Francuske. Oni su svoje mjesto pronašli u središnjem dijelu Dvorane 6. U tom segmentu izložbe, načelno posvećenom proizvođačima iz spektra francuske vojne industrije, hrvatski predstavnici izlažu u okviru kompanije Sunrock – francuskih zastupnika karlovačkog HS Produkta iz okvira Grupacije francuskih proizvođača za potrebe kopnene i kopneno-zračne obrane i sigurnosti (Groupement des industries de défense et de sécurité terrestres et aéroterrestres – GICAT).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.